Löpning Kom igång 5 inlägg 6903 visningar

Hur ska en nybörjare träna inför Jubilemsmaratonet

Simon Sjöberg
1982 • Stockholm
#1
4 augusti 2011 - 17:13
Gilla 
Jag har i ett infall av inspiration/hybris anmält mig till Stockholms Jubilemsmaraton nästa år. Är i princip helt nybörjare på löpning, men har sprungit ca. 1-2 pass i veckan de senaste två månaderna. Längden har varierat, men när jag nyligen mätte upp min standarsträcka ligger den på ca 6 km. Tiden har jag emellertid ingen koll på alls. Mitt fokus nu i början har mest legat på att lära mig tycka om att springa, något som jag inte alls har gjort tidigare. Springsuget börjar dock komma mer och mer, även om det fortfarande är rätt jobbigt emellanåt.

Min tidigare träningserfarenhet har mest bestått av lite kampsport, innebandy och styrketräning. Är rätt smalt byggd, ligger kanske på ca 72 kilo fördelat på 186 cm.

Mina (nybörjar)funderingar är följande:

1. Hur ska jag lägga upp träningen så är i början? Har sett att på marthon.se finns olika träningsprogram på 26 veckor som jag funderar på att följa. Men hur tränar jag bäst innan dess?

2. Hur lär man sig att springa med rätt teknink (fotnedsättning, pendelrörelse med armarna, andning osv.)? Har ingen osm jag springer med, så vet ju inte riktigt hur det ser ut när jag springar...

3. Det finns ju en viss risk att loppet kommer bli rätt varmt eftersom det går mitt i juli. Bör man träna på något speciellt sätt för att förbereda sig för varma lopp?

Börjar fundera på om jag kanske har tagit mig vatten över huvudett, drygt 4 mil känns rätt långt för tillfället....
patrik t
1974 • Enskede
#2
4 augusti 2011 - 17:58
Gilla 
du kan säkert få en miljon tips här, men här kommer några. till att börja med: att anmäla sig till ett lopp är ett jättebra sätt att skaffa ett mål att träna mot så med det är du redan i full gång! bra! du har ju ett helt år på dig, en bra löparkropp (låter det som) och dessutom börjar du ju inte från scratch eftersom du redan springer, så det kommer gå galant. jag sprang min första mara i våras och hade ungefär ett års träning bakom mig då. det vara inga problem. om jag var du skulle jag tänka ungefär så här (som svar på dina frågor):

1. ha som huvudmålsättning att bygga upp din förmåga att springa långt hellre än fort så här i början. alltså försök utöka din 6km-runda med en km varje vecka så att du successivt ökar på träningsmängden (men öka långsamt!). när du är uppe i ca en mil kan du lägga in lite mer fartträning, typ intervaller, kortare snabbdistanspass, fartlek, osv. det är alltid bra att variera passen, dels för att det är mycket roligare, dels för att du blir en mer allsidig löpare, och dels för att du ger din kropp bättre möjligheter att återhämta sig mellan passen då eftersom den ansträngs på olika sätt vid olika typer av pass. men i början skulle åtminstone jag ha distansen som huvudmål.

2. testa att springa i långa, svagt lutande uppförsbackar. då utvecklar du (förutom styrkan i benen) ett kort och effektivt löpsteg som du har stor nytta av när du springer på plan mark. ett annat tips är hög och låg skipping http://www.youtube.com/watch?v=MIfqFjKiRO8 känns lite fånigt men är väldigt bra under uppvärmningen för att utveckla löpsteget.

3. det enda jag kommer på är att dricka medan du springer dina träningspass, så att det blir en naturlig del av din löpning. när loppet närmar sig bör du också testa de energidrycker som kommer serveras så att du vet hur din mage reagerar på den.

4. du har inte tagit dig vatten över huvet.

lycka till!
Anna Evensson
1971 • Ljusdal
#3
5 augusti 2011 - 08:27
Gilla 
Hej!

Vi sitter i samma båt du och jag. Jag har sprungit lite från och till, men vet att jag behöver ha en rejäl piska för att ta tag i träningen på allvar. Så jag har också anmält mej till Jubileumsmaran. Har efter det börjat springa tre gånger/v. Mellan 6-12 km/gång.

Har också tänkt följa något av marathon.se:s program nästa år, och har innan dess tänkt fokusera på att få in löpvanan i kroppen. Träna tre ggr/v i lite olika distanser och även bygga upp lite styrka i kroppen med styrketräning. Tänkte även damma av min yogadvd för jag tror att det kan vara ett bra sätt att få upp lite smidighet på. Är mest rädd för att bli skadad eller annat så att jag måste avbryta min påbörjade satsning. Känns viktigt att få komma igång nu, och kunna få springa på några månader utan skador eller annat.

Men jag hoppas också på några tips, så jag håller ett öga på den här tråden. Lycka till med träningen. Jag tycker vi är modiga. Om man aldrig satsar ordentligt så får man ju inte veta vad man kan när det gäller.
1971 • Vendelsö
#4
7 augusti 2011 - 12:27
Gilla 
En till i samma sits! :) Anmäld till jubileumsmaran. Vad kul! Försöker komma igång efter låååååååång tid av problem med bäckenet. Hoppas nu att det håller. Börjat nu med stavgång för att bygga upp lite. Kommer gå med stavat (eller joggingvagen om maken är borta) en vecka till för att sedan lägga i löpning. Känner mig jättetaggad! Lägg järna till mig som löparkompis så kan vi utbyta erfarenheter. Ska sen försöka hålla formen och förhoppningsvis komner det bli ett marathon varje år från och med nu!
Jag kommer från och med näst-nästa vecka försöka följa marans träning för 5 timmar, sen får jag se om det passar mig eller om jag måste byta.
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#5
30 augusti 2011 - 22:50 Redigerad 30 augusti 2011 - 22:49
Gilla 
Jag med.............började springa i maj och anmälde mig till Stockholm Marathon nästa år. Man får ju via nätet tips ideligen men jag tror man ska köra på en linje man håller.

Många långa o lugna pass så kroppen vänjer sig samt lyssna på kroppen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.