Löpning Övrigt 9 inlägg 4067 visningar

Hörlurar på Köpenhamns Marathon?

Fred Duval
1976 • Glumslöv
#1
9 april 2011 - 09:04
Gilla
Jag har förstått att det finns vissa tävlingar som inte tillåter hörlurar. Någon som vet om detta gäller för Köpenhamns Marathon?
1979 • Bonnarp
#2
9 april 2011 kl 10:04
Gilla
Jag lånar tråden för att fråga:
Varför skulle man inte få lov att ha lurar/snäckor i öronen när man springer?
Idag finns det ju allt från tokunderliga tillbehör till skorna och dess konstruktion, strumpor som skall dras upp till knäskålarna, pulsklockor som visar på höjd, luftfuktighet, vindmätare, sträcka, tid och hur många fåglar som sitter på grenen bakom dig till en massa annat tjafs.

Varför skulle man inte få lov att lyssna på musik när man springer? :)
1964 • Hammarby Sjöstad
#3
9 april 2011 kl 10:25
Gilla
Vet att vissa arrangörer inte tillåter hörlurar av säkerhetsskäl, men i Köpenhamn ska det inte vara några problem... och är det är någon mara du inte ska ha hörlurar på dig så är det just Köpenhamns Marathon... bättre eller mer entusiastisk publik får man leta efter. Här har vi en publik som verkligen hejar på allt och alla, inte bara på sina egna (som t ex i Stockholm)... ett suveränt lopp!
Fred Duval
1976 • Glumslöv
#4
9 april 2011 kl 11:22
Gilla
Tack för svaret! Och jag ska överväga att springa utan musik i Köpenhamn :-)
Andréa
1978 • Lund
#5
9 april 2011 kl 15:27
Gilla
Jag har kört Köpenhamn med hörlurar, funkar fint. Men som Patrick säger, danskarna är hejare på att heja!
1979 • Bonnarp
#6
14 april 2011 kl 01:12
Gilla
"Säkerhetsskäl" ?
Vad för säkerhet äventyrar man genom att ha ett par hörlurar? :)
1956 • PARTILLE
#7
14 april 2011 kl 06:40
Gilla
På större tritahlontävlingar är inte hörlurar tillåtet även under löpningen. TEC som jag sprang i helgen avråder, men förbjuder inte. Dom har faktiskt en poäng med det dom skriver och det skall man vara medveten om. Men på en stor mara med tusentals människor så tror jag nog inte det är någon större fara. Så vill Du använda lurarna där så är det bara att köra på.
Jag snor Jannes inlägg från TEC-tråden och kletar in det här så kan Ni läsa, sedan är det väl upp till var och en att ta in detta eller förkasta. Svårare än så är det ju inte:

"Rörande musik:
Vi avråder starkt från utrustning som distraherar eller stör löparens förmåga att uppfatta omgivningen, dels av säkerhetsskäl och dels av hänsyn mot andra löpare och allmänheten.
Vi avråder från att användningen av MP3 men vi har ingen explicit regel som förbjuder det. Vi vill undvika att detaljstyra för mycket utan åberopar istället de mer övergripande faktorer som ett eventuellt förbud skulle vara motiverat av.
Del av banan går på trafikerade vägar och har passager över vägar och järnväg. Dessa områden blir farligare ju tröttare löparen är och löparen måste därför se till att han/hon är extra skärpt och inte distraherad för att minimera risken för en olycka som vore katastrof för löparen (och underordnat även för loppet). Dessutom har vi i vårat tillstånd från polisen kravet på oss att vi skall hantera säkerheten på ett betryggande sätt där trafik finns. Vi bedömer inte att MP3 rimmar med detta, och vi skulle råka i rejält trubbel om det händer en olycka och det visar sig att MP3 använts.
Del av banan går på stigar där omkörning är svår utan hjälp av den löpare som ska passeras. Det gäller för löparna att tidigt uppfatta att en löpare kommer bakifrån så att man tydligt kan visa att man lämnar företräde. Jag tror inte Jonas Buud ifjol skulle blivit glad om han 'osportsligt' blockerats på smala stigarna av löpare som inte hörde honom komma bakifrån och därmed riskera att tappat den jämna löprytmen som han nu hade.
Om en löpare beter sig på ett icke säkert eller osportsligt sätt riskerar denne att diskas.
Men vi har som sagt var inget specifikt beslut mot MP3 utan grundar våra beslut på hur alert löparen visat sig vara mot intryck utifrån.
Hoppas ni förstår orsaken till vår tvekan till MP3 och motiveringen till den. "
1979 • Bonnarp
#8
14 april 2011 kl 08:09
Gilla
Aha. Se där.
Tack tack.

Personligen hade/har jag jag kört med lösa pluggar som släpper in ljud utifrån. Inte kåpor som täpper till och det enda som hörs är ljudet av några stackars hjärnceller som flyger runt i takt med basen genom skallen. ;)

Så kan man springa genom rusningstrafiken i Malmö eller Stockholm en lönefredag kl 17 bör man klara sig ute på att organiserat lopp med. :)
1965 • Eksjö
#9
14 april 2011 kl 13:24
Gilla
Till och med en inbiten musik- och hörlursfreak som mig tycker att det där som Janne skrev inför TEC och som citeras här ovan är ett riktigt proffsigt sätt av en arrangör att hantera frågan.

Respekt! :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.