Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 5330 visningar

Skor utan dämpning för långdistans?

Philip Hedberg
1979 • Stockholm
#1
5 juli 2011 - 21:43
Gilla 
Hej,

har en Asics-sko som motverkar pronation idag men har hört att nya skor kommit som knappast har någon dämpning alls.

Är detta att rekommendera för långdistans i mitt fall?

Om så är fallet vad heter skon och var köper jag den? Länk? Den som levererar det bästa tipset kommer att utse den sko som jag springer maraton i nästa år och kommer sättas upp på min hall of fame här på jogg.se

Tips tas tacksamt emot!

mvh

Philip
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
5 juli 2011 - 22:47
Gilla 
Varför vill du ha en sko utan dämpning med pronationskil?
Landar du på hälen bör du absolut ha bra dämpning för långa distanser, särskilt på asfalt.
En viss pronation är normalt och kroppens eget sätt att fördela krafterna från stöten, det kan t o m vara skadligt att motverka den.
Förmodligen märks det ingen skillnad om du landar längre fram på foten. I så fall finns ju alltid Asics Piranha, i det närmaste odämpad (men inte helt, det är skillnad mot VFF). Jag har sprungit några maror i den. Har nu bytt till en lika lätt sko med aningen mer dämpning (NB RC130).

Men jag springer mina långpass i exv Nike Lunarracer eller Brooks T6.
1984 • Göteborg
#3
5 juli 2011 - 23:12 Redigerad 5 juli 2011 - 23:12
Gilla 
Springer du i väldämpade skor idag skulle jag inte rekommendera skor som knappt har någon dämpning till långpass. Inte till en början i alla fall.
Nu vet jag ju inte heller hur du springer eller med vilken teknik. Men det är alltid klokt att börja med korta och lätta pass när man börjar springa i skor med liten dämpning.

Men om du klarar upptrappningen bra och håller dig skadefri borde du nog kunna springa långpassen i lätta tävlingsskor i god till före maran.

Jag tror knappt det finns lätta tävlingsskor med pronationskil alls? Jag kan nog ha fel här men jag har aldrig sett några.

Är det förresten lätta tävlingsskor du är ute efter, typ Puma Roadracer (http://www.loplabbet.se/store/skor/puma-tfx-roadracer-4-pro.html). Eller
är det en ren minimalist-sko du är på jakt efter, till exempel Merell trail glove (http://www.merrell.com/SE/sv-SE/Product.mvc.aspx/23456M/0/Mens/Barefoot-Trail-Glove?dimensions=0) eller Vibram Five Fingers (http://www.northsport.se/product.html/fivefingers-kso---men?category_id=19) ?Philip Hedberg
1979 • Stockholm
#4
5 juli 2011 - 23:47
Gilla 
Skulle ni säga att Löplabbet har tillräckligt kunnande för att avgöra vad för typ av sko jag ska ha - dvs om jag ska ha pronationskil eller om jag ska köra med VFF (som jag antar att de inte säljer)?
1960 • Skåne
#5
6 juli 2011 - 10:15
Gilla 
Även om alla som har samma pronation skulle ha samma sko, så tror jag inte alla skulle trivas med just samma val.

Jag är pronerare. Själv har jag Asics med pronationsstöd (Trail Attack & DS Trainer) och så har jag vanliga släta sneakers med rågummisula. Och för mig gör varken till eller om jag väljer Asics:en eller sneakers. Nu har jag inte sprungit längre än en halvmara med sneakersen. Det enda problemet med dom är de sitter tajt (jämfört med Asicsskorna som är några nummer för stora för att rejält tåutrymme) och risken för att få blånagel, tåömhet, skavsår ökar när det är tajta skor.

Det enda du kan göra är att testa med en annan typ av skor, det tar lite tid att vänja in med nytt. Personligen tycker jag det är ganska skönt att kunna välja mellan högklackat och plattskor efter humör och väder.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
6 juli 2011 - 21:23
Gilla 
Det gjordes en undersökning av skadefrekvensen hos folk som fått dels (ena gruppen) skor som valdes ut efter fotvalv och pronation, dels likadana neutrala skor utan pronationskil (tror jag det var) allihop.
Det var ingen skillnad, utom att de med pronationskil fick lite fler skador, vare sig de pronerade eller inte.
Författarnas slutsats var att man bör välja en sko man tycker känns skön, ingen annan kan göra ett bättre val åt dig. Strunta alltså i Löplabbets personal och välj sko själv! Men en ny sorts sko ska fasas in långsamt, ovan belastning ger lätt skador. Och med hällandning behöver man skor med rejäl häldämpning!
Philip Hedberg
1979 • Stockholm
#7
6 juli 2011 - 21:42
Gilla 
Tackar för era kloka råd. Jag tar det till mig. Trevlig sommar!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.