Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 2369 visningar

Neutral vs Pronationsstöd

Sofia Blomberg
1987 • Kista
#1
24 juli 2011 - 21:45
Gilla
Hej,
Jag har fram tills nu alltid använt skor med pronationsstöd, senaste modellen var Asics GT-2150. Detta alltid efter utprovning på löplabbet. Nu ska jag dock köpa nya skor och gjorde som vanligt en ny utprovning och blev då rekomenderad att ha en neutral sko (t ex. Saucony Proglide Ride 4).

Kan det vara så att jag tränat upp mitt löpsteg så att jag nu inte kräver det stöd jag behövde förr, eller bör jag gå till en annan affär och göra en ny utprovning??
Mikael
1986 • Borås
#2
24 juli 2011 kl 22:01
Gilla
Som du skriver så kan det mycket väl vara så att du du tränat upp ett bättre löpsteg. Det är nämligen inte enbart tekniken utan även styrkan i vaderna och musklerna i och omkring foten som har en inverkan på hur stor pronation det blir. (Om man nu har någon)

Så mitt råd blir att lyssa på vad de säger och skaffa en neutral sko :)
1976 • Alingsås
#3
24 juli 2011 kl 22:16
Gilla
Jag själv blev efter 15 års användning av pronationsskor rekommenderad en helt neutral sko, men fick snart knäbesvär av dessa, kollade upp det igen på testbandet och fick då frågan "Varför springer du i neutrala skor?" detta visade sig alltså ändå vara helt fel val. Mitt råd är att jämföra olika säljare med testresultat från bandet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
25 juli 2011 kl 10:27 Redigerad 25 juli 2011 kl 10:29
Gilla
Att man pronerar betyder inte automatiskt att man bör ha skor med pronationsstöd, inte ens om man "överpronerar". De flesta olika sorter stöd, "stabilitet" osv som skor säljs med är bara genvägar för att slippa träna upp kroppen att springa på det sätt som kroppen skulle klara bäst "på egen fot".

En studie på rekryter (vem annars?) där hälften fick skor efter fotvalv och löpsteg och den andra hälften, om jag minns rätt, en neutral "medelsko", visade att de med skor med pronationsstöd hade något fler skador än de utan. Vilket gällde både de som hade neutralt steg och de som pronerarde.
Studiens slutsats var att man lämpligen väljer en sko som känns bra på foten när man springer, utan att bry sig om råd från försäljare eller vad skofabrikanterna rekommenderar!

Men själva övergången från en skotyp till en annan kan kräva lång tillvänjning, man kan behöva träna upp muskler som inte använts särskilt mycket. Det är en av anledningarna till att jag anser att man ska ha flera par skor av olika modell och gärna olika fabrikat att växla mellan. Då blir foten mer allsidigt tränad och belastningen mindre ensidig. Dessutom kan man gärna springa lite barfota ibland:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.