Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 3277 visningar

Pronation vs Neutral?

Jenny
1980 • Kungsängen
#1
1 augusti 2011 - 22:08
Gilla 
Så var det dags för mig att köpa nya joggingskor. Sist (2 år sedan)så köpte jag ett par var jag så gott som nybörjare på joggingfronten och hade ingen aning om vad pronationsstöd var föränn för ett tag sedan när jag började leta nya skor. Valde den gången ett par asics som var sköna och det verkar som att de har pronationsstöd (hittade en tysk sida som ff säljer dem), Min fundering är hur stor skillnad det egentligen gör att springa i ett par neutrala skor eller ett par med pronationsstöd. Jag har normala fotvalv och mina skor är ngt mer slitna på utsidan, speciellt den högra som är sliten hela vägen fram i tårna på utsidan, Vad jag förstått så behöver jag då kanske inte ett par skor med pronationsstöd, eller har jag förstått fel?? Väljer just nu mellan 2 par skor, asics nimbus eller asics 2160, Funderar också på om det kanske är pronationsstödet i skorna som gör att jag har problem med benhinnorna.
1966 • Karlstad
#2
1 augusti 2011 - 22:21
Gilla 
Ta mitt inlägg med en nypa salt som alla andra svar du kommer att få, men fastna inte i dämpningsträsket.
Jag är antiskoindustrinmedstödoklackallting, så jag är partisk när det gäller tjockskor.
Läs "barfotatrådar" och om barfotaskor och tunna skor osv. Bilda dig en uppfattning om uppbyggda skor och dess verkan och effekt. Gör det som känns bra i slutändan, men testa att lägga in barfota promenader och lägg på lätt jogg korta bitar. Testa neutrala skor utan för häftig dämpning och träna på att ta korta steg utan att dunka i hälen i backen. Läs "Born to run, Jakten på löpningens själ".
Det blev en frälsning för mig :-)
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#3
2 augusti 2011 - 18:13
Gilla 
Sliter du mer på utsidan så tyder det på supinering. Att du gör det i dina 2160 kan tyda på att pronationsstödet vinklar ut dit annars neutrala steg. Ett annat alternativ är att du supinerar naturligt och att detta alltså inte beror på skorna.

I vilket fall som helst så rekommenderar jag dig att köpa Asics Nimbus. Som du själv har räknat ut så verkar du inte vara i behov av något pronationsstöd och det är fullt möjligt att det också är just det som är orsaken till dina benhinnebesvär.
1952 • Varberg
#4
3 augusti 2011 - 10:07
Gilla 
Tycker det är bäst med en neutral sko och jobba med löptekniken. I motsats till rådande trend föredrar jag bra dämpning och anser att de skonar leder mm på sikt. Nike Vomero är de bästa jag haft.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
3 augusti 2011 - 17:00
Gilla 
Hihi, nu är vi där igen!
Läs gärna tråden "DN sågar skoutprovning", där finns lite länkar till undersökningar om hur värdelöst det är med pronationsstöd och resonemang kring det och annat. En neutral sko går bra för de allra flesta.
Om du landar med hälen först är det bra med rätt mycket dämpning, annars riskerar du att trampa sönder hälkudden. Landar du inte med hälen först bör du leta efter ett par lättare skor, det finns massor av exempel, som Puma Roadracer. Prova gärna att springa lite barfota på skönt gräs eller så, gör underverk för fötterna och är väldigt skönt! Och så får det en att börja fundera på löpsteget....;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.