Löpning Kom igång 7 inlägg 4641 visningar

Går jag lagom snabbt fram?

Yverc
1984 • Uppsala
#1
2 augusti 2011 - 19:28
Gilla
Hej!

Jag är 27 år, man, och började jogga för lite drygt en månad sedan, väger 74 kg med en längd på 173 cm. Innan dess har jag simmat i ett år och några månader 2-3 ggr per vecka 1 timme varje gång. Utöver det har jag gått ibland gått promenader.

Vid mitt första joggingpass orkade jag bara jogga sakta i 3,5 minuter (500 m) Om jag inte minns fel så fortskred jag mina pass med (med ca 3 dagar vila mellan passen): 10 min (varvat gång och jogg) , 10 min (varvat gång och jogg) , 10 min (varvat gång och jogg), 10 min, 16,5 min, 22 min, 30 min, 30 min, 30 min, 22 min (gassande sol), 45 min, 40 min.

När jag läser på "komma igång"-scheman så brukar det stå att man i ska öka med 1 minut per vecka. Men för mig har det gått snabbare än så. Jag har dock inte känt av några skador eller smärtor och jag har blivit markant bättre nästan varje joggingpass. De två senaste gångerna har jag sprungit lite drygt 5 km 07:55 min/km i ett skogsspår med bitvis oländig terräng. Och jag har inte varit andfådd när jag fullbordat passen, snarare känt mig piggare än när jag började. Senaste gången (i går) upplevde jag inte heller någon "kämpighets"-känsla (förutom övergående håll) Det kändes nästan som att vila när jag joggade, mycket avkopplande och meditativt. Det verkar som att mina lungor klarar vad som helst nu.

Jag funderar på att jogga en mil (dubbelt så långt som mina två senaste pass) i morgon, vilket borde ta 80 min och jag har tagit en dags vila mellan passen.

Det jag funderar över är om jag överentusiastisk. Jag vill inte dra på mig några skador. Men det har som sagt inte gjort ont något i knäna eller så. Jag får håll ibland men det går över efter tag. Vad säger ni mer erfarna joggare? Är det bara att köra på eller kan jag skada knän och leder utan att jag märker det? Jag vill varken över- eller underanstränga mig.
1981 • Dals-Ed
#2
2 augusti 2011 kl 19:54
Gilla
Kör på säger jag!
Läste någonstans att förbättringar upp mot 30% inte alls är ovanligt till en början och det stämde bra för mig själv en gång i tiden också o så länge du känner så är det ingen fara. Att flyga fram i löparspåret är en underbar känsla. Att sen testa sig fram är nog så viktigt för att se var ens gränser är.

Överansträngningsskador kommer inte gärna över en natt eller över ett pass heller så så länge du försöker vara lyhörd och tolka vad din kropp försöker säga dig är det ingen fara på taket. Dock har jag en känsla att du kommer köra på även när det börjar kännas lite här och var i benen för "det ska ju kännas att man tränar". Helt rätt, men vad som är för mycket träning är också väldigt individuellt så vad dom är under gränsen för vad ens kropp klarar är nästan garanterat annorlunda för en annan. Enda sättet du kan få reda på var din gräns ligger är som sagt helt enkelt att testa dig fram.

Du kommer nog sen nå en nivå där det känns som du trampar vatten och inte förbättrar dig alls och det är här tålamodet kommer in. Utrusta dig med ett tålamod av guds nåde och tänk väldigt långsiktigt, att det får ta den tid det tar för att bli bättre men det är också så du slipper alla förhatliga skador. Genom att kunna ta ett eller ett par steg bakåt när det börjar ta emot eller när skadorna kommer och försöka se helheten med löpningen är nog så viktigt som att förbättra sig rent fysiskt.
Filip
1981 • Umeå
#3
2 augusti 2011 kl 21:30
Gilla
Instämmer med Henrik, kör på! Har sprungit i perioder under hela mitt liv. Ofta i 3-4 månader för att sedan komma av mig. Har alltid kört hårt när jag väl kört, aldrig skadat mig. Det kan naturligtvis vara ren tur men jag vilar alltid om något inte känns bra. Rädslan för skador då allt känns bra är överdriven.
1962 • Trollhättan
#4
2 augusti 2011 kl 23:18
Gilla
Håller med er,började själv löpa vid 27 års ålder då jag tröttnat att spela fotboll, sprang första maran vid 30 och hade mitt bästa löpår vid 33 års ålder. Du kommer att få en fantastisk känsla inombords då du avnjuter streckor på 20 km, kör bara på!
Yverc
1984 • Uppsala
#5
3 augusti 2011 kl 21:34
Gilla
Tack för svaren! I dag känner jag mig mer ödmjuk än i går. Under mitt förra pass blev jag piggare och piggare när jag joggade och blev lugn och på bättre humör efteråt. I dag var det tvärtom. Det var jobbigt hela tiden och jag joggade långsammare. Efteråt (nu) blev jag trött och på sämre humör. Det var många andra ute i spåret det här passet och jag märker att jag jämfört med dem joggar mycket långsamt. Men det inspirerar mig till att först försöka förbättra min jogghastighet innan jag kör milen :)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
3 augusti 2011 kl 23:36
Gilla
Det är naturligt att det går sämre, efter att det gått extra bra, det kan gå lite segt många dagar efter en snabbare löpning.
1965 • Torsås
#7
4 augusti 2011 kl 21:56
Gilla
Det är bra att du lyssnar på din kropp - och vadå om det går långsammare än andra? Det växlar kvickt ibland, ena gången känns det otroligt bra, nästa gång är man helt under isen, det viktiga är att fortsätta när det känns motigt. Jag tror att du är på rätt väg, skynda långsamt bara! Milen kan du säkert ge dig på när som helst, men tillåt dig att blanda jogga och gå, ta det som det kommer. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.