Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 8246 visningar

Ont i fotvalv

NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#1
24 augusti 2011 - 10:05
Gilla
Hej Dr. Internet.

Jag är på väg till att göra ortopediska inlägg med stöd för fotvalvet då det uppenbarligen ska vara ett sätt att reparera skadan (?), hursomhelst är jag nyfiken på er som har haft samma symptom och skada, och vad för erfarenheter ni har. Hur lång tid tog rehab? Varför fick ni det? Är ni 100% fria från det idag? När ska man börja med stärkande övningar? Går det bra att cykla och simma som alternativ träning?
http://imageshack.us/photo/my-images/109/8051aj.jpg/

Jag har ett slags molande värk i vänster fotvalv, på insidan, vilket påminner mycket om samma smärta man får när man trycker på ett blåmärke. Det kom för lite mer en vecka sen och smärtans intensitet har varit detsamma hela tiden. På senare tid, innan skadan, har jag sprungit 1 mil i veckan i ett mycket lugnt tempo, vilket jag knappast anser vara en direkt orsak till skadan då det inte är särskilt hardcore för mig. Däremot har jag haft hälinlägg i samtliga skor (mm, löparskorna också) ett längre tag vilket jag har tagit bort och går nu utan, och jag tror fan det var efter det som jag fick ont. Låter det troligt? Smärtan känns som värst på morgonen, men går man ett tag och får igång rörelseapparaten så försvinner en del av smärtan.

Och nej, detta kan inte vara hälsporre. Jag har ingen som helst smärta relaterat till hälområdet utan det är verkligen där bilden visar. Läser man liknande trådar så verkar folk bombsäkra på att det är hälsporre/plantar fasciit, men sorry, det kan det inte vara.

Tack för hjälpen.
1972 • Stockholm
#2
24 augusti 2011 kl 14:44
Gilla
Vi sitter (delvis) i samma båt med iläggsulor. Läkaren jag träffade (som var rutinerad som få) sade att cykling - sittandes, ej ståendes - är alldeles utmärkt kompliment och belastar fötterna minimalt. Så cykel är helt ok :)
Cecilia Johansson
1975 • Höviksnäs
#3
24 augusti 2011 kl 20:36
Gilla
Jag har oxå ont EXAKT där!
Sprang Gbg-varvet i maj, har sprungit 2 ggr sen dess. Har provat att cykla och crosstrainer efter en tids vila med det har kommit tillbaka! Får ont när jag kör bil och trycker ner kopplingen...dödens för kö-körning!
VIsst, jag ökade nog träningen innan varvet både lite väl mycket...men jag har ju vilat flera månader nu (vila=ingen träning, jobbat såklart fast är på benen drygt 9 tim per dag)
Frustrerande!!
Katrin Andreasson
1970 • Saltsjö-Boo
#4
24 augusti 2011 kl 20:42
Gilla
Googla på Plantar faschit och eller läs trådar på Forumet. Låter som det. Jag dras själv med det och det finns olika "skolor" om vad som är bästa rehab. En del förordar gjutna sulor, andra barfotalöpning.
Cecilia Johansson
1975 • Höviksnäs
#5
24 augusti 2011 kl 21:16
Gilla
Googlade på bristning i plantar fasciit, fick lite svar då, men får nog uppsöka sjukgymnast, för nu står jag inte ut längre!
1972 • Stockholm
#6
24 augusti 2011 kl 21:26
Gilla
Ett annat alternativ är att gå till en läkare, gärna då en läkare som har röntgen i närheten. De kan sedan enkelt remittera dig till antingen röntgen eller till erkänt bra ortopeder (kanske för iläggssulor).
Mikael G
1976 • Bromma
#7
24 augusti 2011 kl 21:46
Gilla
Jag har själv haft ont där i sommar och är helt säker på att jag har plantar fasciit, dvs inflamation i senan under foten. Däremot är det inte troligt att det är hälsporre (vilket många verkar blanda ihop med plantar fasciit) då det kommer av ett benutskott under hälen och då borde ha gjort ont längre bak på foten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
25 augusti 2011 kl 16:00
Gilla
Här är en suveränt bra källa till info: http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/foot.php
Jag har blivit av med (peppar, peppar) min metatarsalgi med det program som finns på siten.

Även om ni nu inte har precis samma skada som jag hade så tror jag att principen är rätt enkel: inlägg kan man behöva i det akuta skedet för att det inte ska göra ont när man går och inte bli värre. Jag sprang några månader med pelott för då kunde jag springa utan smärta. Men ska man bli av med det är det något slags behandling som behövs, helt säkert styrketräning men kanske dessutom något annat (i mitt fall speciell stretch; stötvågsbehandling har jag fått förslag på). Inläggen tror jag man ska vänja sig av med så fort man kan, dvs gradvis börja gå/springa utan när smärtan har upphört och styrketräningen börjat ge effekt. Annars avlastar man de muskler som behöver stärkas och blir beroende av dessa hjälpmedel livet ut, med risk att det blir värre efterhand som musklerna förfaller ytterligare.

Mikael, jag vet inte mycket om hälsporre, men jag läste nyligen att det inte är en utväxt som är orsaken utan att nåt sånt kan bli resultatet. Tyvärr ingen källa.
John Edberg
1979 • Jönköping
#9
25 augusti 2011 kl 16:16
Gilla
Som förespråkare för barfotalöpning hävdar jag att alla former av inlägg i förebyggande syfte har motsatt effekt. Fotvalvet försvagas istället och gör att foten blir svag.

Man kan likna fotvalvet vid en bro som hålls uppe av sin egen tyngd. Ifall man stagar upp bron underifrån så kommer den att rasa. Jag springer bara barfota eller i Fivefingers och mina skador har försvunnit helt. Spelar ingen roll ifall jag springer på asfalt eller i skogen. Kroppens naturliga dämpning är det mest naturliga för oss människor.

Kolla gärna in dessa övningar på min blogg:
http://pulstagning.blogg.se/2011/july/kom-igang-med-barfotalopningen.html
http://pulstagning.blogg.se/2011/july/kom-igang-med-barfotalopningen-del-2.html
http://pulstagning.blogg.se/2011/august/kom-igang-med-barfotalopningen-del-3.html
http://pulstagning.blogg.se/2011/august/kom-igang-med-barfotalopningen-del-4.html
http://pulstagning.blogg.se/2011/august/kom-igang-med-barfotalopningen-del-5.html
1965 • Kungsholmen
#10
25 augusti 2011 kl 18:33 Redigerad 25 augusti 2011 kl 18:32
Gilla
Senan Tibialis Anterior fäster ungefär där du har ont. Se här tex: http://home.comcast.net/~wnor/medialmalleolus.jpg

Jag har själv haft ömhet som kommer och går där sedan maran i slutet på Maj i år. Hur man blir av med det vet jag tyvärr inte.
NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#11
9 september 2011 kl 12:45 Redigerad 9 september 2011 kl 12:52
Gilla
Tänkte följa upp och berätta hur det går för mig och min skada.

En ny bild som visar lite bättre var min skada är jämfört med tidigare bild: http://data.fuskbugg.se/skalman02/19b0d1a9_2245577283_9065174dbe.jpg

Det har gått ca 2 veckor sen jag skapade tråden och hade så pass ont att det gjorde konstant värk hela tiden. Jag hade provat 2 veckor "aktiv vila" där jag fungerade som vanligt förutom att jag löptränade. Jag besökte vårdcentralen och bad en allmänläkare kika på det, och han gav ungefär samma diagnos som dr internet gjorde, dvs. överansträngning i en sena under foten (plantar fasciit?)

Hursomhelst, jag läste alla skräckhistorier på diverse forum där PF inte läker sig 100% förrän efter så långt som ett år. Detta är otänkbart för mig. Anledningen varför det tar sådan lång tid måste ju ha göra med att man aldrig låter skadan återhämta sig i fred. En sena i en fot ansträngs och belastas så fort man står på den, eller t.o.m. vickar på foten, så då blir det klart att det tar tid och blir svårt att läka någonting när man hela tiden sliter upp skadan så att säga.

Jag bestämde mig för att sjukanmäla mig en vecka från jobb, käka Voltaren 50mg som läkaren skrev ut till mig, och helt enkelt ge den onda foten TOTAL vila. Jag stod inte på foten ett dugg i en 6-7 dagar och fick alltså hoppa runt på ett ben här i hemmet.

För tre dagar sen tog jag första steget på den onda foten, och förutom den allmäna ömheten man får efter att man belastar något som inte varit belastat i en vecka, så kändes det mycket bättre. Första stegen jag tog kändes det som att senan var helt läkt och jag tänkte "åh fan", men efter några steg kände jag en viss ömhet (som att jag slet upp skadan pyttelite). Det är alltså inte 100% men det känns som att vilan har påskyndat läkningen. När jag kliver upp på mornarna nu så sticker det till i senan när jag belastar foten, som att den inte är van vid att sträckas ut och belastas riktigt än. Men stickningen försvinner och fortfarande är smärtan mycket mindre än förut innan min vilovecka. Nu tar jag det väldigt lugnt för jag har liksom inte använt min vänstra fot och ben på en vecka så jag har fått träningsvärk av att bara gå runt efter en dag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.