Löpning Träning 8 inlägg 5722 visningar

Hjälp en gammal tant att bli lite snabbare!

Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#1
8 september 2011 - 14:03
Gilla 
Har kört fast och tappat sugen en aning...MEN jag älskar att springa och därför behöver jag er hjälp.
Var "gammal" redan när jag började springa,ca 35 år, har aldrig varit särskilt snabb men ganska uthållig, mina kmtider förr låg väl mellan 5.50- 6.0.
Sprang i många år men i början på 2000-talet fick jag en tarmsjukdom vilket gjorde det svårare att springa,men med toapapper i fickan och lite jäklar anamma gick det ändå ganska bra.
2003 opererades min tjocktarm bort och jag fick en sk bäckenreservoar. Trodde jag skulle bli "frisk" efter op men det blev bara värre,sprang på toa mellan 20-30 ggr/dygn hade som ni förstår ingen ork och kunde inte springa,knappt gå....vägde som minst 43 kg ( inte mycket även om jag bara är 1,59)
Efter 4 år kom en dietist på att min nya mage inte tål fett, fick en fettreduserad diet och vips fick jag livet tillbaka.

När krafterna kom tillbaka började jag springa igen,glad över att jag helt enkelt kunde.
Men eftersom jag inte tål fett och inte fibrer och har svårt att behålla vätska,salter och mineraler så har det varit lite knepigt. Dricker mycket resorb,särskilt när jag springer lopp eller tränar långpass och det funkar.

Nu äter jag rätt och mår bra, men jag har svårt att komma på hur jag ska äta innan tex ett lopp....
jag fattar ju att jag inte bara har min mage i bagaget utan jag är ju faktiskt även om jag motvilligt erkänner det inte någon ungdom längre...så att jag är långsammare än förr är väl inte så konstigt,

men jag vill ändå bli lite snabbare.
Vad tror ni är det någon idé att överhuvudtaget tro att en tarmlös tant kan bli snabbare?

Jag tränar redan både långpass,intervaller och backe...fast sommaren har inte varit bra träningsmässigt...
Har ni några tips till en tant med spring i benen så tar jag tacksamt emot dem.
Kinsei
1974 • Malmö
#2
8 september 2011 - 14:20
Gilla 
Men är du säker på att du gör något fel nu då? Om du hade tränat bättre under sommaren kanske du hade fått de resultat du ville nu? Varför har du inte kunnat träna som du tänkt?

Det enda jag spontant kan tänka på är att du i första hand ska må bra "i vardagen", då orkar du säkert träna. Om du får i dig tillräckligt med näring till vardags ska det inte behövas någon särskild kostuppladdning på lopp upp till i vart fall halvmaradistansen.

Om du har svårt att få i dig tillräckligt med näring så kanske du ska vara lite mer sparsam med långpass och alltför mycket distansträning som ger stor total förbränning? Kort och snabbt kanske ger bäst resultat med dina förutsättningar?

Det är ju alltid lönt att försöka bli så bra som möjligt utifrån sina förutsättningar!
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#3
8 september 2011 - 14:33
Gilla 
Med risk för att låta lite tråkig, så tror jag du kommer bli snabbare bara du kör med den typen av träning, men försöker öka antalet pass lite per vecka. Det kan ju kännas jobbigt, speciellt om man tappat sugen lite grann. Försöka hitta andra att springa med om möjligt?

Själv stod jag i det närmaste helt stilla i lång tid, efter det att jag började springa efter 20+ år av extremt lite träning. Det gick fort första två månaderna, sen tog det mer än 1.5 år innan jag slog tiden på de 10km jag sprang 6 veckor efter jag började om. Jag var stundvis rätt ihärdig, men sedan sprang jag inte alls i perioder, så det blev dåligt med regelbundenheten. Sedan tidigt i våras har jag dock varit betydligt bättre att komma ut, kanske 3-4 gånger i veckan, och senaste midnattsloppet gick 9 minuter fortare än det där första loppet jag sprang 2 år innan.

Tyvärr kan jag inte alls hjälpa dig med kosten, men det låter ju som att du ändå fått den att fungera nu? Så det bästa råd jag kan ge är att ändå försöka få en bra träningsrutin, kanske försöka följa ett lämpligt träningsprogram, det hjälpte mig väldigt mycket att faktiskt ta mig ut, även om det kändes motigt. Lättare att motivera sig när man har ett schema att följa, i alla fall för mig. Det tar tid, men lyckas man ta sig ut 3 gånger varje vecka under några månaders tid, så borde du se ganska ordentliga förbättringar tycker jag. Var bara försiktig med ökningen, ta det stegvis, det är lätt att åka på belastningsskador om det går för tvärt!
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#4
8 september 2011 - 14:35
Gilla 
Min pappa blev hastigt sjuk och gick bort i Juni, därav den dåliga träningssommaren.

Grejen är att jag helst springer långt och är väldigt sugen på Lidingöloppet 3 km nästa år, det var många år sedan senast men det var så J*l kul...men då vill jag bara ta mig runt och inte tänka på farten...men på millopp hade det varit lite kul att vara liiite snabbare än en snigel ;)

Men jag kanske får tänka om och testa lite kortare rundor ist.
Kinsei
1974 • Malmö
#5
8 september 2011 - 15:01
Gilla 
Får du bara till kontinuitet i träningen nu så blir det säkert bra! Och om du redan har uthållighet så kan du ju med gott samvete satsa på att öka farten en aning under en period. Sen är det ju klart att LL kräver långpasstränning, men om målet bara är att ta sig runt någorlunda bekvämt måste man kanske inte nöta långpass varje vecka hela året.
Lycka till!
Jo
2000 • Göteborg
#6
8 september 2011 - 15:20
Gilla 
Starkt av dig Marie att trots tarmsjukdom, och nu din fars tragiska bortgång, orkat bibehålla träningen/löpningen! Min beundran har du...Löpningen är en källa till energi och du har kommit långt med tanke på allt!

Vad gäller mat innan lopp så har jag själv fått lära mig den tritsa vägen att det som funkar/är bra vid träning också är det vid lopp. Jag slarvar t ex alltid med uppvärmningen vid lopp och mitt sista lopp blev det nästan ingen alls. Tungt och långsamt kändes det hela vägen in i mål. Kanske även du värmer upp dåligt inför lopp? Jag behöver ca 3 km har jag insett. Är oerhört seg i starten. Men oavsett om det är vätska, mat eller uppvärmning så kör som du brukar vid träning. Är det 10 km lopp så gör som du brukar vid den distansen. Är det halvmara eller längre så tänk å hur du gör inför långpass osv.

Ett pass i veckan tycker jag du ska ta i så det känns rejält också. Våga springa fort ibland och testa dina gränser. Med tiden kommer du bli snabbare. Men tänk på vilan också! Längre vila efter ett hårt pass.

Jag tycker absolut inte du ska avstå från långpass och LL. Tänka bara på att känna efter hur kroppen mår, magen, vikten osv. Men tror att du efter alla dessa år har bra koll på hur du fungerar. Du verkar ha självinsikt :-) Som Kinsei skrev så är nog kontinuitet bland det viktigaste och att trappa upp i lagom takt.

STORT LYCKA till med träningen och livet!! :-)
Marie Samuelsson
1958 • Nösund
#7
8 september 2011 - 15:33
Gilla 
Tack för gulliga svar.
Försökte följa träningsprogrammet för milen här på jogg, valde under 60 min, men eftersom sommaren blev som den blev gick det inte så bra...men jag tror också det är bra att följa ett program, iaf jag blir mer disiplinerad då.

Joanna där slog du nog huvudet på spiken och jag fick en aha upplevelse, jag slarvar ALLTID med uppvärmningen inför lopp ( aldrig när jag tränar) tycker det är sååå tråkigt, men jag vet ju att jag hatar de första 10 min av löpning så självklart ska jag värma upp även inför lopp. Tack för det tipset!
Jo
2000 • Göteborg
#8
8 september 2011 - 15:46
Gilla 
Ja jag har ju sprungit en del lopp nu och förstår inte varför jag alltid gör så korta uppvärmningar inför loppen. Kanske 1/3 kortare än vad jag vet att jag behöver och gör vid träning. För min del har det nog varit en omedveten rädsla att bränna ut mig innan. Vilket jag nu, bättre sent än aldrig, inser att det ju blir precis tvärtom! Och fixar jag uppvärmning på träning och ändå springa långt efter det ja då fixar man det ju faktiskt på tävling också. Ibland tar det tid för poletten att falla ned ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.