Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 19524 visningar

RunKeeper mäter olika sträcka

Anna Falk
1975 • Älta
#1
16 september 2011 - 10:01
Gilla
Har äntligen kommit igång med löpning efter ett långt uppehåll. Laddade ner appen RunKeeper på min iPhone4 och fick ytterligare motivation. Men tyvärr mäts samma sträcka olika varje gång. Jag har en runda jag brukar springa och den mäter allt från 4,54-5,28 km. Kanske inte så viktigt egentligen men idag när jag sprang fortare än någonsin så hade jag ändå sprungit långsammare än tidigare.

Någon mer som har detta problem? Finns det något jag kan göra? Jag hade spotify igång idag, kan det ha påverkat? Och finns det annars någon "app" som fungerar bättre? Vill inte köpa klocka än.
Peter Karpestam
1977 • Höör
#2
16 september 2011 kl 10:04
Gilla
Små variationer i sträcka är det ofta från gång till gång (jag har en Garmin Forerunner 310), men ofta talar vi kanske då ett 20-tal meter (och aldrig mer än 100(om ens någonsin)). Så stor variation från gång till gång tyder på att något är galet, vad du kan göra åt det kan jag tyvärr inte hjälpa dig med.
1970 • Sala
#3
16 september 2011 kl 10:07
Gilla
Jag tror att det finns en övertro på GPS, den visar ofta lite olika. I och för sig har jag flera som kör med iPhone och gps-en i den verkar inte vara så bra. Häromdagen gjorde jag ett försök med de två jag har. Den ena är min Garmin forerunner 305 och den andra är Nokia N8, telefonen, programmet jag använde var Sports Tracker, ett bra program tycker jag. Klockan hade jag på armen och telefonen höll jag i samma hand hela tiden. Rundan visade 5730 på Garmin och 5610 på Nokian. 120 meter fel alltså, cirka 2%, inte massor men definitivt inte ett exakt sätt att mäta avstånd.
Nix
1979 • Stockholm
#4
16 september 2011 kl 10:13
Gilla
GPS:en i iPhonen är inte lika exakt som en gps klocka, det är trots allt en telefon i grunden
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
16 september 2011 kl 10:35
Gilla
Detta är ett ämne som aldrig tar slut :-)
GPS klockor (Garmin) och iPhone har exakt samma GPS inuti, dvs. skillnaden beror på andra faktorer.
Beroende på var man springer kan det hjälpa att slå ifrån 3G och Wifi i sin iPhone. Dom kan "lura" GPS signalen nämligen. Av förklarliga skäl har inte klockorna vare sig Wifi eller 3G :-)
Det brukar sluta med att vi är överens om tre saker:
- ALLA Gps verktyg visar fel, vissa mer, andra mindre
- det går inte att säga att den ena visar mer fel än den andra. Verkar vara oerhört beroende av enskilda exemplar och geografisk placering m.m.
- Om man skall ha exakt sträcka är det bara löpbana som gäller och då på den bana som är den som är uppmätt.

Det finns hyfsade test gjorda, här är ett: http://www.dcrainmaker.com/2011/06/2011-sport-device-gps-accuracy-in-depth.html

Niklas Ejderfjäll
1982 • Bagarmossen
#6
16 september 2011 kl 10:35
Gilla
Med det argumentet så kan man väl säg att en GPS klocka är en klocka i grunden?
Är GPS sändaren i klockan starkare än den i iPhone?
Jag använder själv Runkeeper och börjar tröttna på dom olika siffrorna jag får på samma runda. Köper gärna en klocka ifall det finns statistik på att den är mer korrekt i sitt mätande.
Peter Karpestam
1977 • Höör
#7
16 september 2011 kl 10:35
Gilla
En relaterad grej: Jag cyklar en del, och har då tillgång till både GPS-klocka och cykeldator. GPS:en mäter alltid en kortare sträcka än vad cykeldatorn gör. När jag cyklade till jobbet häromdagen, t.ex. mätte GPS:en upp 44.36 km medan cykeldatorn hamnade nära 45 km exakt.
I min värld borde en korrekt inställd cykeldator vare mer exakt än en GPS. Tankar om det?
Anna Falk
1975 • Älta
#8
16 september 2011 kl 10:41
Gilla
Tack för svar, vad snabba ni är :)
Jag testar att slå av wifi och 3G nästa gång jag springer den rundan och köper en klocka i vår när (inte om) jag sprungit hela vintern!
Niklas Ejderfjäll
1982 • Bagarmossen
#9
16 september 2011 kl 10:44
Gilla
Tack för länken Anders.
Håller mig till runkeeper och får komma ihåg att stänga av WiFi då jag råkat ut för precis samma sak som personen i artikeln när jag springer i stan.
Nix
1979 • Stockholm
#10
16 september 2011 kl 13:17
Gilla
Av egen erfarenhet kan jag säga att min Garmin 310XT mäter betydligt mer exakt än min iPhone med runkeeper.

(Eller snarare inte lika fel)
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#11
16 september 2011 kl 13:29
Gilla
...och det är, för att bara komplicera saken ännu mer, skillnad på olika appar och hur bra eller dåligt dom tar hand om mätvärdena från GPS chippet i iPhone/Android.

Huvudsaken är väl att den fyller sin funktion. Jag är ok med att min iPhone mäter lite kort ibland. Det blir tillräckligt rätt för min träning. :-)
Andra vill ha klockan för att det är lättare att bära....

Aftonbladet eller Expressen?
Roger Öberg
1970 • Södermalm
#12
17 september 2011 kl 07:41
Gilla
Jag har sprungit med fyra olika appar i en iPhone 3GS nu, och varje gång jag bytt har jag tyckt att den nya är bättre, bara för att bli besviken på nästa runda... Oftast har det varit ganska lätt att se på kartan efteråt varför sträckan blivit konstig. Springer runt Årstaviken oftast och telefonen vill gärna tro att jag genar över vattnet ett par gånger! Nyladdad, nyomstartad och avslagen wi-fi och 3G hjälper.

De flesta telefoner använder A-GPS som "fuskar till sig" en startpunkt utifrån 3G-nätet innan den väljer GPS-satteliter. Jag tror inte det funkar med "2G", så slår man av 3G borde det ta en stund extra att kalibrera in sig, men öka presicionen.
1978 • Vinsta
#13
17 september 2011 kl 10:46
Gilla
Jag använder Runkeeper i min Iphone för att ta tiden och få ett ungefärligt hum om hur det går och så är det till hjälp för att se var jag har sprungit. Sedan när jag kommit hem så mäter jag upp sträckan här på Jogg, Ibland så säger Runkeeper att jag varit mitt ute i vattnet, eller sprungit i en cirkel och någon gång har det inte ens gått att se var jag sprungit. Oftast så visar Runkeeper en sämre tid men någon gång när den snurrat till sig helt så har min tid varit sämre än vad som visats.
Mikael G
1976 • Bromma
#14
17 september 2011 kl 10:59
Gilla
GPS-klockor, telefon-gpser/appar eller fotpoddar till pulsklockor är inte exakta. Punkt slut. Vill man veta exakt på metern hur långt man sprungit ska får man springa en sträcka uppmätt på något mer exakt metod.
Tobias Hjalmarsson
1976 • Karlstad
#15
17 september 2011 kl 11:45
Gilla
Jag har testat att springa både med iphone och gpsklocka och de mäter hyffsat exakt. Det jag tycker funkar allra bäst är när jag kör min polarklocka med footpod, då stämmer det i stort sett exakt.
http://tobbe-motironman.blogspot.com
Henrik Flod
1971 • Bålsta
#16
17 september 2011 kl 15:21
Gilla
Du kan inte räkna med bättre positionsangivelse än 20 meter på din GPS. Det är ju naturligtvis väldigt olika beroende på väder och var du befinner sig. GPS koden har två koder. En militär och den som du får in i din mottagare. Jag antar att det finns en del att göra i var applikation så att inte felmätningarna inte ska hoppa runt för mycket. Dessutom kan vissa gps-mottagare tillgodogöra sig av markbundna referensstationer och kan då öka positionen till endast 5m men jag tror inte dessa system gäller för telefoner och löparklockor men det kan vara värt att kolla upp.

A-gps har inget med de markbundna referensstationerna jag nämnde utan genomförs med triangelmätning mellan radiomasterna. Detta är väldigt oprecist. Denna onoggranna position används endast till att via internet eller redan nedladdad information snabbt välja ut de satelliter gps-mottagaren ska avlyssna. Du får alltså en snabbare uppstart. Precisionen blir inte heller sämre då din applikation ändå väntar tills den fått tillräcklig information från satelliterna innan den säger sig ha en fix position.

Ifall du slår av a-gps och låter din gps-mottagare söka efter alla satelliter så kan du hitta några fler långt bort i horisonten. Vinkeln gör att de inte duger till höjdangivelser och då signalen från dessa har färdats långt och det bara sitter atomur i satelliten och inte i din klocka eller Iphone så blir resultatet inte bättre än det som kan räknas ut av övriga satellitsignaler.

Mitt tips är testa olika appar! Och som redan nämnts - stäng av så många andra elektroniska störkällor som möjligt. Men snälla låt pacemakern fortfarande va igång.

Väntar med spänning på europas nya positioneringssystem om ett par år.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.