Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 6008 visningar

Träning efter kraftig stukning

GöranH
1975 • Gävle
#1
6 december 2011 - 20:49
Gilla
Hej

Jag stukade foten rejält för ett par-tre veckor sedan. Jag har stukat mig ganska många gånger tidigare. Den här gången blev det en väldigt kraftig svullnad på utsidan av ankeln och det smärtade. Jag haltade omkring i en vecka med en hel del smärta. Nu har smärtan givit med sig men jag har kvar rejäl svullnad och lite känning i ankeln. Tänker nu löpvila ett bra tag till. Vill dock höra hur länge man ska vila innan man provar sig på en lättare kort löptur. Ska jag vänta till svullnaden lagt sig helt, till jag inte har någon känning eller vad säger ni som har lite mer erfarenhet?
Arne Rudström
1943 • Lidingö
#2
6 december 2011 kl 22:44
Gilla
Hej!
Jag stukade foten för 14 dagar sedan med samma symptom som Göran H beskriver. Dessbättre har jag inte drabbats tidigare särskilt mycket , men jag har förstått att om smärtan och svullnaden minskar inom 2 veckor är det hopp om bättring. Efter en veckas vila med stöd för vristen har jag börjat ta 4-5km promenader varannan dag och idag känns det betydligt bättre att röra sig. Men jag kommer att fortsätta med raska promenader ytterligare en vecka innan jag börjar med lättare löpturer. Jag har fortfarande en svag svullnad. Är det rätt metod?
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#3
7 december 2011 kl 00:25
Gilla
Hej! Fick lite tips om detta efter min senaste stukning (rätt rejäl, hoppade på kryckor ett par dagar). Det är lugnt att springa så fort större delen av svullnaden har lagt sig, men håll er till platt underlag, spring långsamt och inte för långt. Det är inte fel att skaffa ett värmeskydd till fotleden, särskilt inte nu när det är kallt ute.

Själv började jag jogga dryga två veckor efter skadan och sprang tävling efter tre veckor.
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#4
7 december 2011 kl 00:26
Gilla
Ska tillägga att rehabträning är väldigt bra. Balansplatta, tåhävningar etc. Bör man hålla på med ett bra tag efter man har börjat springa igen också. Viktigt för att få full rörlighet i foten igen.
Arne Rudström
1943 • Lidingö
#5
7 december 2011 kl 22:35
Gilla
Sjukgymnasten på Jogg.se:s startsida förklarar utmärkt vad vi bör göra. Tack för det! Idag bekräftade även min läkare på vårdcentralen ( som jag besökte av annan anledning) att det gäller att börja att röra foten inom smärtgränsen så snart som möjligt. Tåhävningar, stå på ett ben etc och sedan börja lätt löpträning först sedan man känner sig säker på balans och styrka i leden för att inte snubbla igen.
1957 • Arvidsjaur
#6
7 december 2011 kl 22:58
Gilla
Jag stukade foten vid en orienteringstävling för några år sedan det va en söndag, På tisdagen gick och joggade jag en orienteringstävling, på onsdagen kunde jag springa lite lätt. Skadan var kanske inte den värsta men jag tejpade foten resten av sommaren. Det viktigaste är nog att man börja röra fotleden så fort som möjligt, gå eller jogga lite lätt undvik bara det som gör riktigt ont. Om man är ute och springer och stukar sig så har jag i det flesta fall fortsatt att springa även fast det gjort ont och då blir foten inte lika stel och svullen.
GöranH
1975 • Gävle
#7
7 december 2011 kl 23:10
Gilla
Det där beror ju helt på hur kraftig stukningen är. Kan man springa på foten är stukningen klart mindre än den jag fick härom veckan. Jag kunde knappt ens halta hem gående långsamt de 600 m jag hade till ytterdörren.

Som sagt, jogg publicerade en artikel idag om just stukad fot och rehabilitering. Tack ni andra för inputen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.