Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 31368 visningar

Kraftig stukning av fotled

Tomas Henriksson
1971 • Borås
#1
6 november 2010 - 09:47
Gilla
Jag och frun var ute och sprang i morse. Hon trampade snett på en gren i en brant nedförsbacke. Det small (högt och tydligt) i hennes fotled när den böjdes innåt. Det gjorde fruktansvärt ont. Hon kunde stödja på foten efter
fem minuter. När vi kom hem så var det en stor bula jämte fotledsknölen.
Kan senan ha gått av? Hur ska man agera? Jag tror inte det är något brutet eftersom hon kan stödja på foten.


< < < 1 2 > > >
Johan
1963 • LINKÖPING
#2
6 november 2010 kl 10:11
Gilla
Stukat mina fötter 3-4 ggr på de 3år jag sprungit, brukar kännas vid själva
inträffandet, oftast skett i samband med löpning på skogsstigar på uppstickande trädrötter. Brukar stanna men snabbt fortsätta innan det börjar göra ont, försiktig och avvaktande den planerade löpsträckan ut. När väl hemma brukar foten ömma och svälla upp, nån gång haft svårt att stödja på
foten. Har för mig läkt förvånandsvärt fort alla gånger, max 2 vilodagar.

Vet ju inte hur allvarlig hennes stukning var, det kan ju ha varit riktigt rejält, så
råd om ev. åtgärd vore inte ansvarsfullt av mig.
Men kan bara försöka uppmuntra och säga, det går oftast över fortare än man
tror, i allafall har detta gällt för mig.

Tomas Henriksson
1971 • Borås
#3
6 november 2010 kl 10:33
Gilla
Tror att detta är mycket allvarligare. Hon har svårt att röra tårna och det är sjukt svullet. Vi har fått en tid hos läkare vid 14 tiden idag. Tack för ditt svar. Jag håller tummarna att de stämmer in på henne det du säger.
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#4
6 november 2010 kl 12:18
Gilla
Linda foten direkt efter stukningen! Det förhindrar svullnad och gör att läkningen går snabbare. Vid osäkerhet om det är en skelettskada ska förstås röntgen göras. Men det gör ingen skada att linda foten fram till röntgen även om den är bruten.

Protection Rest Ice Compression Elevation är den vedertagna akuta behandlingen vid stukningar. Personligen tror jag att det är Compression som är viktigast.
Johan
1963 • LINKÖPING
#5
6 november 2010 kl 14:54
Gilla
Anders
Frågor från en novis på det medicinska området.

Vätskeansamlingen som gör att foten svullnar, ingår inte detta i kroppens egna
läkeprocess som ett direkt fysiskt skydd av det skadade området?
Vad vinner man på att motverka denna process genom att linda, är det inte
bättre låta kroppen sköta detta själv?

1981 • Rönninge
#6
6 november 2010 kl 15:18
Gilla
Anders har helt rätt. "PRICE" är det som gäller vid fotledsstukning. Kompression och högläge är det som är allra viktigast i det akuta skedet. Initialt ska man linda det hårdaste man bara kan och bibehålla det trycket i minst 20 min, sedan linda om något mindre hårt.

@Johan: syftet med att linda foten är att motverka och minska blödningen, och därmed minska skadeverkningen. Så lindar man inte så blir skadan värre och läknings- och rehabtid längre.

@Tomas: Jag hoppas verkligen att det går bra för din fru. Rekommenderar att ta kontakt med sjukgymnast för hjälp med rehab av skadan.

Även om man kan börja träna igen efter 7-10 dagar, så får man aldrig glömma att den totala läkningstiden för den akuta ledbandsskador i foten är 6-12 månader. Därför är det viktigt med fortsatt rehabträning. Det bästa man kan göra är att köpa en balansplatta, ett billigt, men ack så bra träningsredskap!

//Sjukgymnasten
Johan
1963 • LINKÖPING
#7
6 november 2010 kl 17:58
Gilla
Jonas

Mina frågor var mer inriktad på kroppens reaktion efter skadan.
Vätskeansamlingen som får foten att svullna består av vad?
Endast blod?

1981 • Rönninge
#8
6 november 2010 kl 18:55
Gilla
Johan

Man får en inflammatorisk reaktion efter skadan med värme, svullnad, rodnad, smärta och nedsatt funktion. Svullnaden beror på ett ökat blodflöde till det skadade området, samtidigt som kärlen blir mer genomsläppliga än vanligt och det pressas på så vis ut mer vätska i de omgivande vävnaderna. Just därför är det viktigt att linda. Stryper du åt blodflödet genom att linda så minskar du blödningen och därmed svullnaden. Och självklart fungerar ju den inflammatoriska reaktionen en skyddsmekanism. Men du undrar vad man vinner på att linda och det svaret har du fått av mig här ovan + i mitt tidigare inlägg...Att inte linda en akut stukning går emot all vetenskaplig litteratur...Att linda hjälper kroppen, att inte linda själper.
Tomas Henriksson
1971 • Borås
#9
6 november 2010 kl 20:45
Gilla
Hej Johan och Anders. Tack för bra råd. Man blir orolig att min och fruns härliga löparturer skulle bli ett minne blott. Hemsk tanke....
Nu har hon varit hos en sjuksköterska som inte kändes superkunnig i sakfrågan.
Hon rekommenderade högläge och vila.
Jag lindade om vristen med is och bandage dock ej så hårt så det blev någon komprition ca. 20 minuter efter skadan uppstod. Hon hade en bula som var ca. 4 cm i diameter och riktigt hög.
Efter tre timmar med is så var svullnaden faktiskt lägre.

Kan ett uttänjt ledband läka och ge samma stabilitet åt leden som före skadan??
Opereras denna typ av skador om de är allvarliga? Ska man absolut försöka få den undersökt av läkare och få leden röntgad?

Återigen tacksam för svar.
Tomas Henriksson
1971 • Borås
#10
6 november 2010 kl 20:53
Gilla
En fråga till: Ska man behandla med värme redan idag?
/Tomas
Johan
1963 • LINKÖPING
#11
6 november 2010 kl 20:59
Gilla
Jonas

Misstolka mig inte, uppskattar och värdesätter verkligen dina svar.
Jag är av uppfattningen att kroppen för det mesta har rationella och
intelligenta åtgärdspaket för såväl fysiska som psykiska trauman.
Det är dessa jag försöker reda ut även i det här fallet.

Så när du skriver ".... pressas på så vis ut mer vätska i de omgivande vävnaderna", var min fråga innan, vad består denna vätska av, samt
om du vet dess funktion eller är det en oönskad bieffekt?

Orsaken till min nyfikenhet om allt detta är mina egna stukningseskapader och
min hantering av dessa, brukade aldrig linda endast vila tills svullnaden lagt sig
och har aldrig tagit mer än två dygn innan löpklar igen.
Kan ju förstås vara så att de var lättare stukningar, och eller att kroppen efter
många mils träning är tåligare samt har lättare att läka.


Anders E
1968 • Sollentuna
#12
6 november 2010 kl 21:13
Gilla
Det brukar inte smälla i fötterna för inte. Om det smällde högt från fotleden kan något ha gått av som behöver åtgärdas. Om det är ett ledband som gått sönder och behöver opereras ska man inte vänta för länge eftersom det då kan läka fel. Har det väl läkt fel är det svårt att fixa i efterhand. Resultatet kan om man har otur bli en instabil fotled.

Nöj er inte med en tveksam bedömning från en sjuksköterska som inte verkar superkunnig. Skaffa ett utlåtande från en läkare med expertis inom området och diskutera gärna med honom/henne om det inte är läge för en remiss till röntgen / magnetröntgen.

Hoppas att läget klarnar och att din fru snart är helt återställd.

Tomas Henriksson
1971 • Borås
#13
6 november 2010 kl 23:04
Gilla
1981 • Rönninge
#14
6 november 2010 kl 23:29
Gilla
@Johan

Jag uppskattar verkligen din nyfikenhet och dina frågor och funderingar är intressanta. Jag ville bara vara tydlig med att man alltid ska linda en stukning i det akuta skedet. Självklart har kroppen väldigt smarta lösningar på olika trauman. Alla processer som sker i kroppen fyller ett syfte och syftet med inflammationen är att kroppen ska göra sig av med skadade vävnader och cellrester och skapa förutsättning för läkningsprocessen. Eftersom vätskan pressas ut från blodbanan antar jag att svullnaden mestadels består av plasma. Jag vet inte om du fick svar på dina frågor där?

Det är självklart svårt för mig att bedöma hur allvarliga dina stukningar har varit och alla människor är ju olika, därför finns det självklart variation när det gäller läkningstiden. Men generellt sett så kan man säga att om man råkat ut för en rejäl stukning så tar det ca en vecka innan man kan börja träna igen. Men det där känner man bäst själv. Har svullnaden gått ner och man är smärtfri så är det ju bara köra på. Men även om svullnaden och smärtan försvinner så betyder det inte att skadan är helt läkt. Ledbanden tar lång tid på sig att återhämta sig, 6-12 månader. Den stora risken man tar vid upprepade stukningar utan ordentlig rehab är att man kan drabbas av kronisk ledbandsinstabilitet, vilket inte är någon höjdare direkt.

Det är alltis skoj att dela med sig av sina kunskaper :) Har du fler frågor så är det bara fråga på! Annars så får du lycka till med löpningen och jag hoppas du slipper fler stukningar :)
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#15
7 november 2010 kl 08:20
Gilla
Tomas: Känns som det vart lite offtopic i tråden men jag säger utifrån egen erfarenhet att om man en gång stukat foten kraftigt så kommer fotleden inte bli lika stabil igen (säg att man tappar nån %). Jag har visserligen förstört mina under många år med fotbollsspelande som belastar lite konstigare, men efter den första kraftiga stukningen så har fler kommit och på senare år lättare och tätare.

Men som föregående skrivare redan sagt så är det viktigt att vila ut skadan ordentligt och försöka köra igång långsamt efter ett tag, balansplattan är mkt bra.
Börjar man för tidigt så är nog risken att den stannar i ett slappare läget mkt större.
Erik
1976 • Stockholm
#16
7 november 2010 kl 12:33
Gilla
En idrottsläkares råd om stukningar finns här: http://blogg.svd.se/maratonbloggen?id=20915
Tomas Henriksson
1971 • Borås
#17
10 november 2010 kl 20:06
Gilla
Hej igen.
Lämnar härmed rapport från läkarundersökningen av fruns kraftigt stukade vrist.
Vristen magnetröntgades och ledbanden var hela. Inga skelettskador. Läkaren trodde att ev. mindre delar av senan kan gått av då det uppstått ett kraftigt smäll men det gick inte att vare sig känna eller se på plåtarna. Redan idag onsdag (4 dagar sedan skadan)känns vristen bättre. Kan göra försiktiga tåhävningar utan allt för stor smärta. Hon får ägna sig åt rehabträning den närmsta månaden.

Tips! Nyttjade vår privata sjukvårdsförsäkring. Ringde kl. 8 på morgonen. Kl 12
hade hon träffat en idrottsläkare och blivit röntgad och satt i bilen på väg hem.
Vilken service. På Borås lassarett hade hon fått vänta flera veckor om hon överhuvudtaget hade fått komma.

Johan
1963 • LINKÖPING
#18
10 november 2010 kl 22:53
Gilla
Hej
Ja det var ju skönt att det inte var värre, får hoppas det blir som jag sa, att
"det går oftast över fortare än man tror".
Lycka till
Sudde
1972 • Gävleborg
#19
10 november 2010 kl 23:25
Gilla
Vad bra att det inte var något trasigt.

Haft flertalet stukningar på bägge fötterna. Jag har inte ont eller så men de yttre ledbanden är rätt uttänjda.

Balansplatta är ett måste för att rehabilitera sig bra. Chansen att hon kliver snett igen på samma fot är rätt stor.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#20
11 november 2010 kl 08:23
Gilla
Thomas: Jag stukade foten i våras, och tänjde då ut dom yttre ledbanden litegrann (det small då också, men tydligen gick inget av). Som andra påpekat är det väldigt lätt att man trampar snett på den foten i fortsättningen också om man inte aktivt rehabbar. För mig funkade det bra med övningar på balansplatta och tåhävningar med både inåt- och utåtroterade fötter.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.