Löpning Träning 5 inlägg 4373 visningar

Hjälp med att träna rätt

Henrik T
1990 • Kullavik och Halmstad
#1
10 december 2011 - 22:30
Gilla 
Tjena! Håller på att tträna inför min första ironman till sommaren och skulle behöva lite hjälp med själva träningsupplägget. Tränar i nuläget 9-10 pass i veckan
4 simning - teknik
3 cykel - intervaller
3 löppass varav två av passen infinner sig direkt efter cykel intervallerna.

Detta var lite om min bakgrund, nu till själva frågan.
Försöker köra ett långdistans pass löpning i veckan men vet inte hur mycket jag skall våga öka distansen med?
Kör idag ca 16km på 1h20min i skönt funderar tempo. Vågar jag öka 1km /vecka ellrr sskall jag satsa på 1km /varannan vecka? Alla svar tankar och erfarenheter tas vänligast emot!!!

Mvh
Henrik
Per K
1974 • Västerås
#2
11 december 2011 - 19:27
Gilla 
Precis som Anders är inne på är det svårt att ge råd utan att veta din träningsbakgrund. Hur känns det efter nuvarande 16 km? Om det känns bra så tycker jag inte det vore några problem att öka distansen tämligen fort. Om du däremot känner dig sliten så bör stegringen ske långsammare.
Visserligen verkar du redan idag träna på bra, men jag skulle även lägga något pass på styrketräning.
/ Blåbärsjärnman
Henrik T
1990 • Kullavik och Halmstad
#3
11 december 2011 - 20:24
Gilla 
Tack för svaren, blev lite slafsigt hopskrivet igår kväll.
Cyklingen anser jag inte vara några problem, ligger en bit under 8h på vätternrundan och de flesta solopassen på (nuvarande) räcern mellan 32-36km/h helt beroende på typ av tärning mm. mm.

Vad gäller löpning och simning så är det här lite blandat, är f.d friidrottare så har många och långa erfarenheter av löpning men blev några års uppehåll så känns inte direkt som man kan ha någon nytta av det förgångna.
Har kört "seriös" löpning sedan i början av sommaren, stegrats sakta men säkert. Blivit mellan 1-3 pass i veckan. Mycket beroende på hur mycket det är att göra i skolan. Men nu är målet att lossa lite "fritid" och enbart satsa på skola och träning. Så mer kontinuerligt är tanken.

Har kört mitt nuvarande träningsupplägg i snart 3 veckor, körde ett liknande upplägg i somras men tyvärr tog skolstarten i höstas rätt hårt på mina träningsrutiner, något som jag nu lyckats styra upp igen.

Har inga tidigare tri erfarenheter, det blir mina första! Jag kan väl anses vara en fd. friidrottare, nuvarande cyklist som försöker slå om min satsning.

16km i nuläget känns helt okej (har ökat ca. 1km/vecka utan några större problem). Visst känner jag av det i benen rätt bra när jag väl kommit hem och de närmaste timmarna. Men under själva löpningen så har jag varken problem med konditionen (främst andningen) eller skadebekymmer.

Vad gäller simningen så är jag här helt färsk. Inte simmat längre alls men får mycket hjälp av kompis vilket har gett snabba resultat. Klarar i dagsläget ca. 1000m med tvåtaktsandning på lite över 40minuter. Jobbar på att lära mig jobba på tretaktsadning (om man kan benämna det så?). Detta är en process som kommer ta tid, men inte slita speciellt mycket på kroppen nu i början. Därav de många teknikpassen (som det blir) simning.

Kanske skulle skippa brick passen helt? frågan är om jag skall välja cykel eller löpning de dagarna, föredrar att köra mina intervaller på cykel samtidigt som jag behöver få vänja kroppen mer vid löpning!

Hoppas detta blev lite mer matnyttig information.
Att öka långdistansen 1km/vecka och ta bort brick passen, kan det vara ett allternativ? är det att gå ut för hårt?


Tack för era svar och all er respons!!!

mvh
Henrik
Roger Z
1966 • Örebro
#4
12 december 2011 - 00:22
Gilla 
Cyklingen verkar klar.

Löpningen är: lättare skor och mycket teknik.

Simningen bör du träna mycket, på tri så går det vågor....
För här är du riktigt dålig.
Personligen simmar jag bröstsim 1500m på 36min och det är i en bassäng utan skvalp, lugn simning.

Så fundera på om inte skall som en del redan sagt, starta på en kortare distans.
Henrik T
1990 • Kullavik och Halmstad
#5
17 december 2011 - 19:44
Gilla 
Jag har mycket mycket mycket kvar på simningen. Inget snack om den saken. Men ambitionen i år blir främst att bara ta sig runt. Har inga ambitioner att ta någon speciellt tid. Mer bara att få ett startskott i min "karriär". Fokus kommer i år ligga enbart på distans i alla respektive grenar. självklart blir det intervaller och fartlek. Men ambitionen på t.ex. simningen blir väl egentligen bara att ta sig runt medan det i cyklingen och löpningen känns som man skall kunna våga trycka på lite.

Sjukt tacksamma för era svar trots allt! Grymt skönt att kunna få perspektiv och en syn på hur man ligger till.

Följ min väg till Kalmar om ni är intresserade (jag lär iofs skriva fler inlägg här med ;) ). http://henrikthunberg.blogspot.com/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.