Löpning Träning 5 inlägg 6010 visningar

Klassikern - Uppladdning Vasaloppet/Tjejvasan

Camilla
1976 • Björklinge
#1
13 januari 2012 - 11:43
Gilla
Jag ska åka tjejvasan den 25 februari som del nummer två i tjejklassikern (har sprungit Lidingö tjejlopp innan). Till saken hör att jag har sämst uppladdning. Har varit sjuk typ hela november och december (hade totalt tränat 4 löppass på 10,5 vecka, och det var typ "prova på om jag är frisk pass). Det har varit kräksjuka, hosta, influensa you name it...i omgångar. Nu har jag börjat igen, och är inne på min andra träningsvecka. Dock finns det ingen snö!!! Men för halt för att åka rullskidor. Har 1mil totalt i benen, då vi åkte upp till Härjedalen förra helgen. Då kom nästa bakslag. Jag är för lättt för mina skidor. Insåg efter mkt jobbiga 5km med bakhalt...att det inte var vallan som det var fel på. Jag har gått ner 4-5kg och får inte ner framspannet. Så då jag står på foten kan jag inte trycka ner fästesvallan. Pappa sa åt mig att flytta fram fästeszonen 5cm...så kanske det fungerar...Vad tror ni? Dock finns ju ingen snö ännu, så jag kan inte testa hur det fungerar. Sen seedningsloppet "Tjejskidan" som jag skulle åka är inställt ev. framflyttat :-(
Hur har det gått för er andra med uppladdning inför Vasaloppet/tjejvasan? (ps. var på spinning i onsdags och det gav massor)...Inte många veckor kvar nu!
1973 • Broddetorp
#2
13 januari 2012 kl 11:54
Gilla
Jag tror på din pappas idé om att utöka vallningszonen framåt, fast 5 cm för 4-5 kilo låter för mycket tycker jag. Du får väl testa dig fram. Ska ju bli kallare i helgen igen. Kan du inte hitta konstsnö någonstans?
1978 • Arboga
#3
13 januari 2012 kl 13:24
Gilla
Att flytta fästzonen framåt går bra. Normala skidlöpare (icke elit) märker nästan ingen skillnad alls i glid om man lägger på 5cm mera valla. Så du som har gått ned i vikt kan nog även prova 10cm framåt. Gå inte bakåt, det kan döda glidet fullständigt.
Man kan också träna på sin backteknik för att få bättre fäste. Tricket är att ta korta steg, hela tiden hålla foten framför sig. och gå upp på tå i nedtrampet. För att gör det enklare kan man föreställa sig att man trampar ned mullvadshål med tårna i varje nedtryck.
kortare stavar gör också att backtekniken blir lätte bättre och man orkar lite bättre, visserligen på bekostnad av fart på stakåkningen.

Tom Sjögren
1973 • Gnosjö
#4
13 januari 2012 kl 16:03
Gilla
http://www.youtube.com/watch?v=Np4U-xEI9lQ

Bra beskrivning Per! 30 sek. in i videon ser man hur Elin går över till ett kortare och mer "trippande" steg, när det går uppför.
Camilla du fixar det hur du än bär dig åt - men optimera fästet så blir det trivsammare! Och ja, jag tror också det går att flytta fram zonen 5cm. Du har förvisso då endast fäste de 5 centimetrarna, men det bör hålla de tre milen. Dock inte fel att ha med dig ett stift i fickan och lägga på mer vid behov!
/Lycka till!

Camilla
1976 • Björklinge
#5
16 januari 2012 kl 13:15
Gilla
Tack för alla tips! Jag skall försöka fixa lite med fästeszonen och hoppas på lite snö att testa på. Ja, vad gäller trippande i backar så var jag tvungen att springsaxa för att ta mig upp. Det var till och med bakhalt vid svagt svagt motlut....där man i normala fall diagonalar utan problem...där fick jag släpp.... Jag testar och fungerar det inte, får jag knacka på hos grannen och kolla om hon vill låna ut sina skidor *ler*.......

Tack!!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.