Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 3809 visningar

Olika viktklasser för samma sko? Varför?

Annika
1972 • Trollhättan
#1
8 februari 2012 - 13:05
Gilla
Jag fattar inte... varför har man olika viktklasser på samma sko? Tittar på Löplabbets hemsida på skon Adidas Adizero Adios Unisex (1200kr) och där står att viktklass för denna sko är Dam under 65 kg, Herr under 85kg. Va? Tål skon bara tjejer under 65kg men killar däremot får väga lite mer (bara de inte väger över 85). Varför skriver tex Start Fitness (där skon nu kostar £35) inte ut viktklasser alls? Är det att "lura" kunderna att vem som helst kan springa i den eller är det bara bullshit att ha viktklasser? Vem har rätt?

Jag känner mig diskriminerad...jag väger inte under 65kg tyvärr...

:-)
Petter Segerås
1983 • Örebro
#2
8 februari 2012 kl 14:22
Gilla
Viktklasser = Bullshit. Poängen är väl att tyngre löpare landar tyngre på varje steg och behöver mer dämpning och support från skon så att knän och leder och skit inte tar lika mycket stryk. Självklart kan man springa i tunna skor även om man är "tyngre", och skorna går inte sönder bara för att man väger ett kilo "extra". Sedan bör man tänka på sin teknik om man ska springa i tunnare skor (typ Adios) eftersom de inte är särskilt dämpade eller stödjande och alltså ställer större krav på den som bär skorna. Ett par Asics Kayano med superdämpning, motion control och Gud vet vad bryr sig inte om du har dålig teknik, i ett par Adios gör det ont att springa med dålig teknik.

Om det är någon som lurar kunderna är det löplabbet...
http://peather.wordpress.com
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#3
8 februari 2012 kl 14:27
Gilla
Varför skulle löplabbet luta kunderna?
Petter Segerås
1983 • Örebro
#4
8 februari 2012 kl 15:15
Gilla
"Lura" och lura, visst, jag tog i lite, men att hålla på med "viktklasser" är ju rent skitsnack. Kolla löpsteget istället, det säger mer än vad som står på vågen. Jag säger inte att Löplabbet i övrigt lurar kunderna, däremot tycker att viktklasser på skor är rent skitsnack, vikten är i sig inte en faktor, även om den kan påverka.

Hög vikt brukar korrelera med ett sämre löpsteg (en erfaren löpare har oftast bättre teknik och väger mindre eftersom den bevisligen har sprungit mer och troligtvis gått ner i vikt), men att dra den direkta parallellen mellan vikt och sko, det är lite som att säga att det är bättre att springa barfota eftersom framfotslöpare i skor är mindre skadebenägna (Daniel Lieberman undersöker detta, Vivobarefoot drar slutsatsen att eftersom framfotalöpare med skor skadar sig mindre är det bäst att springa barfota eftersom barfotalöpare ofta landar på framfoten). Man drar för långtgående slutsatser av en korrelation...

Löplabbet är en löparbutik som vill sälja skor, helst dyra, inget konstigt i det, men att hävda att det finns "viktklasser" tycker jag är vilseledande.
Pär M
1969 • Umeå
#5
8 februari 2012 kl 17:43
Gilla
hur tungt steg man har är det som avgör inte vad man väger.
Annika
1972 • Trollhättan
#6
8 februari 2012 kl 21:35
Gilla
Eftersom jag har haft problem med häl och inte har kunnat springa så har jag intresserat mig mer och mer för det här vad skorna har för betydelse. Har ett par Adios nu och funderar på ett par till. Kollade därför Sverigepriserna nu och ramlade då in på den här texten. Det som jag märkt, trots att jag väger "för mycket", är att jag ändrat mitt löpsteg nu, just för att jag inte kan landa på hälen i dessa skor. Alltså borde de ju vara bättre för mig än superduperdämpandeskyddandestabila-skor!

Läser nu också "Born to Run" och visst, jag är väl ingen smal Tamahuri-löpare men nog borde vi nog tänka mer lättvikt i skorna? Och skita i viktklasserna som vissa påstår att skorna passar till...
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#7
8 februari 2012 kl 22:45
Gilla
Misstänker att om man springer långa pass på asfalt så kan det vara bra med en sko som har mkt dämpning.
Petter Segerås
1983 • Örebro
#8
13 februari 2012 kl 14:39
Gilla
Bertil: Visst är det bra med dämpning, men tror inte heller man ska överdramatisera dämpningens betydelse, mycket kan skötas med hjälp av löpteknik, men om man springer långt och länge på asfalt sliter det på kroppen, och då är dämpning väldigt bra. Sedan är ju inte Adios en odämpad sko, den har bara väldigt lite dämpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.