Löpning Träning 9 inlägg 2462 visningar

Tankar om att alltid träna på max

Olle Eriksson
1975 • Sjuntorp
#1
4 mars 2012 - 23:11
Gilla 
När jag läser träningsbloggar och löpningstidningar förstår jag att jag förmodligen tränar på fel sätt. Jag springer ett par gånger i veckan och alltid på max. Det är som en liten tävling varje gång och jag jämför mina tider. Jag tycker att långsamlöpning och intervallträning verkar rätt tråkigt. En vanlig vecka brukar jag springa en femkilometersrunda och en tiokilometersrunda. Jag gör milen på 43 minuter. Tror ni att jag skulle prestera bättre om jag lade upp min träning på annat sätt?
1980 • Åby
#2
4 mars 2012 - 23:20
Gilla 
beror väl lite på vad du siktar på, är det bara milen som är intressant?

intervallpass, framförallt i backe kan ju vara så slitigt att man bara vill lägga sig och hoppas att nån bär hem en emellanåt, så det borde ju passa dig också :)
csaba
1973 • Malmö
#3
4 mars 2012 - 23:27 Redigerad 4 mars 2012 - 23:28
Gilla 
Ska du bli duktig på exempelvis milen, så är det bra att du "överpresterar" i både distans och fart.
(därför det finns Långpass & Intervaller).
Du vänjer dig vid lägre distans = uthållighet (exempelvis 15-16km) och högre fart (typ: 1-2 tusenmeters intervaller som är högre än milfarten).

Kroppen blir Uthålligare, Snabbare & får bättre Syreupptagningsförmåga, dessutom så kan du springa oftare och slipper skaderisken när du inte kompenserar på max. alltid).

Så har jag alla fall förstått ?!?!
1965 • Kungsholmen
#4
5 mars 2012 - 08:24
Gilla 
Ditt upplägg går nog bra ett tag, sen stagnerar du och slutar utvecklas. Då krävs större veckomängder, mer fartträning (överfart), och även gärna långpass. Om inte alla ingredienser så iallfall någon.
Markus Avén
1960 • Linghem
#5
5 mars 2012 - 08:36
Gilla 
Om man bara kör två pass per vecka så kan man nog köra dem nära max. Återhämtningstiden mellan passen är ändå tillräcklig.
Vill man sedan bli bättre så måste man träna mer. MER!

När man tränar fler pass så får kroppen kortare återhämtningstid mellan passen. Det är fortfarande viktigt att köra sina snabba pass så de tillagda passen får inte inkräkta på dessa.

Intervallträningen är ett sätt att få hög kvalitet på träningen utan samma återhämtningstid som obrurten snabb fart skulle resultera i.
De långsamma passen ger löputhållighet utan att kräva så mycket återhämtningstid.

I övrigt håller jag helt med Csaba. Jag ville bara komplementera med att vilan, återhämtningsaspekten är otroligt viktig när man planerar sin träning. Speciellt när man springer fler än fyra pass per vecka.
Martin Grill
1962 • Göteborg
#6
5 mars 2012 - 08:48
1 Gilla 
"Bara en kan bli bäst, men alla kan bli bättre"

Vet att det är en hel del...tävlingsmänniskor här och det blir mycket tider och prestationer, men för mig, som är en man i medelåldern...har jag slutat räkna tider och räknar loppen jag är med istället.

Det finns en tid för allt och visst tycker du att det är kul att tävla så gör det, men glöm inte bort att njuta och vara nöjd med dig själv ändå!
:-)
Keep on running!
Olle Eriksson
1975 • Sjuntorp
#7
5 mars 2012 - 10:48
Gilla 
Tack för kloka tankar. Mattias, jag vill gärna bli snabbare både på milen och på fem kilometer. Vanligtvis är det lopp på 5-11 kilometer som jag ställer upp i. Det där med att springa långsamt har jag svårt för. När jag försöker springa på 5 minuter/km är det som om hela kroppen vill öka tempot. Men förmodligen behöver jag sådan träning. Jag har ett par gånger försökt att springa 15 km men varit tvungen att gå en sväng efter 12-13.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#8
5 mars 2012 - 17:08
Gilla 
Olle om du har svårt att motivera dig till att lägga till nåt lugnare pass tänk på att det handlar om att träna SMART och inte hårt. Få ut så mycket som möjligt av träningen utan att skada dig.
Vid långsammare pass - där du orkar längre än 12-13 km, används andra funktioner i kroppen och andra strukturer. De uthålliga skadeförebyggande (sega) röda muskelfibrerna tränas. Du får också starkare muskelfästen, brosk och ligament med betydligt mindre risk för skador eftersom belastningen är mindre.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#9
5 mars 2012 - 17:13
Gilla 
Martin "jag räknar inte tider jag räknar loppen jag är med i"...dagens roligaste;-) kan bli en bra slogan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.