Löpning Övrigt 11 inlägg 4767 visningar

Vart får man fötter undersökta - intyg?

Tobias
1982 • Sthlm
#1
22 mars 2012 - 00:53
Gilla
Är noga med mina skor privat och vid nuvarande försök att få igång springet i benen men i arbetslivet är det en annan femma. Det snålas inte men vi har i det stora hela 3 olika skor att välja på, är inga problem att få anpassade skor men då behövs papper på att just jag behöver det. Tog upp frågan med en sjuksyrra på husläkarmottagningen men det var ett jäkla mek med undersökning, remiss väntetid osv. Chefen förklara att det inte krävdes något regelrätt intyg utan snarare ett utlåtande att jag behöver anpassade skor.

Vart kan man vända sig? Finns det någon specifik fotspecialist om man kan boka en tid hos och få ett utlåtande om ens fötter utan omvägar?

Det jag är intresserad av är lätta skyddskor vilka jag redan tittat ut samt anpassade inlägg som jag bara hört talas om, att de scannar fötterna och gjuter inlägg anpassade för mig.
Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#2
22 mars 2012 kl 07:08
Gilla
Företagshälsan?
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
22 mars 2012 kl 09:46
Gilla
Jag skulle erbjuda chefen att fixa inläggen själv om företaget står för skorna. Sedan bokar du tid hos en ortopedverkstad och får ett par gjutna inlägg för en dryg femhundring.

Annars fastnade jag på: "Chefen förklara att det inte krävdes något regelrätt intyg utan snarare ett utlåtande att jag behöver anpassade skor."

Skulle du få sparken om du hade svarat: "Chefen, JAG BE-HÖ-VER AN-PASS-A-DE SKOOOOOORRRRR!!!!!" För ingen expert i världen kan ju göra det utlåtandet med mer trovärdighet än du själv.
Ava
1958 • Lindome
#4
22 mars 2012 kl 10:48
Gilla
Har du problem med fötterna? I så fall kan du ju alltid boka tid hos en sjukgymnast så får du lite övningar att göra också, skadar aldrig.

Om du inte har problem skulle jag nog skippa inläggen - det är inte säkert att det blir bra även om de gjuts för dig. "Don't fix it if it ain't broken" stämmer faktiskt ofta rätt bra.
Tobias
1982 • Sthlm
#5
22 mars 2012 kl 12:22
Gilla
Nja det handlar nog inte så mycket om att någon misstror mitt behov utan snarare att ett utlåtande SKA finnas i det fallet skatteverket eller någon annan nyfiken ställer frågan, förmånsbeskattning skulle jag tro att det faller under annars.

Fötterna är lite känsliga men inte jag om vi säger så, därav vill jag ha bästa möjliga skor så att jag inte behöver tänka fullt lika mycket på dem. Haft problem med förhårdnader som varit ett aber att bli av med, har även långa tår för övrigt. Att vårda fötter med fotbalsam, slipa och smörja in tar en massa onödig tid, framförallt om det kan avhjälpas med bättre skor =0) Sen kan det visst vara skönt ibland men "måsten" ska man helst hålla på ett minimum.
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
22 mars 2012 kl 12:43
Gilla
"Nja det handlar nog inte så mycket om att någon misstror mitt behov utan snarare att ett utlåtande SKA finnas i det fallet skatteverket eller någon annan nyfiken ställer frågan, förmånsbeskattning skulle jag tro att det faller under annars."

Inte en chans att ett par arbetsskor bedöms som en förmån av Skatteverket.
Tobias
1982 • Sthlm
#7
22 mars 2012 kl 13:17
Gilla
Det finns riktlinjer för det från skatteverkets sida och därför är utlåtandet ett krav från arbetsgivaren. Det hela handlar ofta om hurvida , vad det nu gäller, kan användas privat. Eftersom skorna i det här fallet är mer än 3 gånger så dyra som ett par av de ordinarie arbetsskorna kan det hända att de sticker ut i en gransking. Då kommer frågan om jag behöver de skorna med den merkostnaden för att kunna utföra mitt arbete = det är det utlåtandet eller intyget ska presentera.

Finns att läsa under 3.4.2:
http://www.skatteverket.se/rattsinformation/meddelanden/2011/meddelanden2011/skvm201125.5.71004e4c133e23bf6db80006307.html
Ava
1958 • Lindome
#8
22 mars 2012 kl 13:44
Gilla
Inlägg avlastar ju bl.a. fötternas muskulatur - kanon när du har en skada men inte alltid bra om du inte har direkta problem eftersom fotens muskler kan bli svagare om du använder dina inlägg mycket och ofta.
Micke Larsson
1971 • Norge
#9
22 mars 2012 kl 16:22
Gilla
Tobias: Exakt, man måste kunna misstänka att du kan dra nytta av "förmånen" privat. Ingen risk att den problematiken ens skulle komma upp när det gäller ett par arbetsskor. (Åtminstone inte om vi snackar stålhätta och rågummisula, annat vore det med representativa lågskor som du skulle kunna ha på fest.) Skulle arbetsgivaren hänvisa till eventuell förmånsbeskattning i det fallet känns det som ett uselt svepskäl för att de inte vill stå för kostnaden.
Tobias
1982 • Sthlm
#10
22 mars 2012 kl 20:04
Gilla
Stämmer säkert men gissningsvis ser de bara skor och pris på pappret = kommer frågan så ska det kunna presenteras ett behov godkänt av sakkunnig så att säga. Visst är det även en fördel för företaget med dessa riktlinjer så att det inte blir vilda västern med inköp, inte så mycket att orda om. Chefen trodde dock att leverantören fått som direktiv vid upphandlingen att kräva detta när inköp gjordes "utanför ramarna". Han skulle se om det räckte med att han ringde och beställde skorna i fråga =0)
Micke Larsson
1971 • Norge
#11
22 mars 2012 kl 20:32
Gilla
Jag känner mig inte alls bekväm med att vara killen som försvarar Skatteverket, men de är inga robotar :-). Hoppas hur som helst att det löser sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.