Löpning Kost & Näring 54 inlägg 11748 visningar

mat innan gtb-varvet

Niklas Ericsson
1976 • malmö
#1
28 april 2008 - 17:02
Gilla
är det någon som kan hjälpa mig med förslag om mat och kost innan loppet den 17. Jagska inte starta förrän 15,15 så det är ju rätt sent på dagen. vore tacksam för lite hjälp och ideer hur jag ska lägga upp dagen.
lycka till alla som ska springa
< < < 1 2 3 > > >
1983 • Oslo
#2
28 april 2008 kl 17:15
Gilla
jag är ingen expert men förra året åt jag havregrynsgröt till frukost med banan sen käkade jag spagetti o köttfärssås till lunch..sen tog ja en banan till 1 timme innan ja skulle starta..o massa vatten på det tilsl 1 timme innan start..det funkade super för mig men alla är olika så sånt ska man nog testa sig fram lite innan så man vet hur kroppen reagerar.
1966 • Karlstad
#3
28 april 2008 kl 18:07
Gilla
Det lämpligaste är att äta och ladda som man brukar till sina långpass.
Ingen hit att börja laborera och byta vanor inför ett lopp.

Nya vanor och olika sorters mat tycker jag man ska prova sig fram med under träning.
Här är det havregryn, ägg, olivolja och mycket frukt o grönt som är basen, plus all annan redig mat man äter.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#4
28 april 2008 kl 18:18
Gilla
Jag tycker att tiden är intressant.
Siktar då under 2 timmar är löptiden så kort att det räcker med vanlig redig mat.
Tänk på att inte äta lunch senare än 3 timmar innan start.
Ät mycket grönsaker och lättsmält mat till frukost och lunch.

Jag kör lite efter Coltings ideer nu och det fungerar mycket bättre för uthålligheten.
Jag kommer äta grönsaks omelett till frukost och lax+grönsaker till lunch.
Massor med färsk spenat.
Så laddade jag för mitt 30k långpass igår och det är super.
Har inte haft någon som helst omställning-problem till Colting kost.
2006 • Alingsås
#5
28 april 2008 kl 20:27
Gilla
Roland, det låter intressant om Colting, har du märkt några andra fördelar utöver löpningen?
1966 • Karlstad
#6
28 april 2008 kl 20:35
Gilla
Jag kan fylla i om Colting.
I början kände jag mig otroligt trött periodvis under dagen. Kanske för att sockerintaget minskade ganska radikalt?
Jag försöker ha hans syn på mat som värdegrund, men "fuskar" naturligtvis med "vanlig" mat också. Nu känner jag mig inte särskilt sliten efter passen. Gårdagens 30km var längsta för mig och idag har jag lite känningar i låren, annars kände jag mig som vanligt nån timme efter passet.
Tror att kroppen sliter mindre ont med "lättare" mat.
Mer näring o mindre skräp.
SuperGunnar
1983 • Lund
#7
28 april 2008 kl 20:42
Gilla
Personligen tycker jag att, och jag skojar inte, pannkakor är den bästa laddningen inför halvmaran.
Jag har aldrig varit så laddad inför en halvmara som den gången jag åt ett helt lass med pannkakor + hallongrädde med lite honung som sötningsmedel i. Tre timmar senare stod jag på startlinjen, fruktansvärt redo för att springa fort. Och inte tung i magen, bajsnödig eller ens mätt var jag heller. Bara behagligt pannkakig :)
Men det där med laddning tycker jag är skräp inför halvmaran. Käka pannkaksfrukost + något ägg, juice och kaffe istället. Sedan kan du äta en lagom lunch ett par timmar innan start.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#8
28 april 2008 kl 22:15
Gilla
Pankakor låter som en intressant ide. mycket ägg där med.
Det är faktiskt ganska lite mjöl i pannkakor, i mitt recept bara 1/2dl (8st)

Läste om en Ultra löpare vars uppladdning var milkshake :-)

Jag mår i alla fall bättre och gått ner 5kg sen jag började med Colting mat.
Man blir ju aldrig så där riktigt stoppmätt med Colting mat, även om man festar till en helg och äter mycket.
Sen finns det ingen speciell "laddning" inför lopp med colting mat, mer än att tänka lite extra (tänk nyttigt).
Angelica H
1978 • Mattmar
#9
29 april 2008 kl 10:21
Gilla
Roland, nu får jag nästan be dig dela med dig av det där pannkaksreceptet. Har själv ett par riktigt schyssta med bland annat morötter och havre, men variation är aldrig fel. *nyfiken*
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#10
29 april 2008 kl 12:26
Gilla
Eftersom jag bor på hotell så tänker jag ladda med en rejäl hotellfrukost på förmiddagen. Förhoppningsvis finns det pannkakor där, jag har alltidi tyckt om pannkakor :)
Sen får det bli nån god macka och nåt att dricka till lunch, ca 2-3 timmar innan start. dvs som vilken dags som helst, i princip.

Roland Söderström
1962 • Onsala
#11
29 april 2008 kl 20:52
Gilla
Pannkakor:
2 ägg
0,5dl dinkelmjöl
1,5dl mjölk
0,5krm salt
20gr smör
1, vispa ihop mjöl, salt och hälften av mjölken.
2, tillsätt äggen och resten av mjölken vispa tills smeten är jämn.
3, smält smöret och vispa ner den.
Färdigt att grädda.

Har testat mängder av recept men detta är riktigt bra.
När jag tänker efter gör jag ofta dubbel smet och det blir nog 10-12 pankisar :-)
Angelica H
1978 • Mattmar
#12
1 maj 2008 kl 19:17
Gilla
Strålande Roland, det där är värt ett försök! :o)
1978 • Karlstad
#13
1 maj 2008 kl 19:27
Gilla
Oj, jag kan absolut inte äta pannkakor innan något löppass pga känsla av att ha en stor pannkaksklump i magen. För min del blir det antagligen pasta med någon tomatsås, inga fibrer och inte för mycket proteiner.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#14
1 maj 2008 kl 20:49
Gilla
Ett anti-råd (med tanke på föregående talares råd om att utesluta fiber):
Förra året tänkte jag till ordentligt och åt riktigt grova mackor med ost på och juice på pendeltåget in till gbg ca 3 timmar innan jag skulle starta. Redan under uppvärmningen började jag känna lite ömhet i sidan av magen, som vid 17 km exploderade i outhärdligt håll som NÄSTAN fick mig att bryta loppet. Min tanke var att fibrerna skulle hålla blodsockernivån mer jämn så att jag hade energi kvar underloppet... fel tänkt!
SuperGunnar
1983 • Lund
#15
2 maj 2008 kl 09:26
Gilla
Får man känslan av pannkaksklump använder man fel pannkaksrecept! :)
Christian: efter tre timmar kan du väl inte mena att du är tung i magen av pannkakor?

Roland; intressant recept, måste testas! Jag låter alltid min smet stå i kylen 15-20min innan stekning hur gör du?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#16
2 maj 2008 kl 10:15
Gilla
Jag brukar göra samma, om inte barner skriker "Vi vill ha pankisar NU" :-)
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#17
2 maj 2008 kl 10:51
Gilla
Det lutar åt pankakor eller frödinge ostkaka.Blodpudding skall vara bra, det "körde" jag på förra året.
sen tog jag en banan 1h innan ungefär,
Martin
1974 • Gävle
#18
2 maj 2008 kl 10:52
Gilla
Ett råd i all enkelhet..

Göteborgsvarvet är en halvmara - rätt långt med andra ord, men inte jättelångt. Dom flesta vana hyfsat vana löpare klarar detta på en tidgräns inom två timmar.

Ät och vätskeladda precis som normalt innan ett längre träningspass som sagt här ovan. Ät ett enklare mellanmål innan start inom vanlig tid. Ett säkert sätt att chocka kroppen är att börja med några nya hyss. Tänk dessutom på att tillskillnad från träningspass så har du här massa energi (i olika former) och vätska att tillgå under loppet.

1971 • Hyltebruk
#19
8 maj 2008 kl 22:09
Gilla
Vad tror ni om en pastasallad med kyckling och fetaost till lunch?
Cola till måltidsdryck... :P

*nybörjare som kommer att ta mer än 2 h på sig*
1968 • Mjölby
#20
8 maj 2008 kl 22:58
Gilla
SuperGunnar vilket kanontips med pannkakor helt i min smak. Jag sprang första gången förra året och hade nog druckit lite för mkt så jag fick köa till baja majan (är inte härdad tillräckligt för att använda naturen hur som hellst). Och du Maria - jag tar rygg på dig. Njut av folkfesten. Lycka till alla.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.