Löpning Tävlingar & Motionslopp / DN Stockholm halvmarathon 10 inlägg 5513 visningar

Stockholm halvmara - erfarenheter

åsa bengtsson
1971 • Västra frölunda
#1
8 juni 2012 - 20:29
Gilla
Hej

Funderar på att anmäla mig till stockholm halvmara, har kollat lite om loppet och banan.

Nu undrar jag vad ni tycker om banan ni som sprungit. Är det enkel och flack eller hur är den? Har sprungit göteborgs varvet 2 gånger, hur är stockholnsbanan jämfört med den banan.

Tack på förhand
Daniel Lindroos
1982 • Värnamo
#2
8 juni 2012 - 21:29
Gilla
Stockholms halvmara är mer flack än göteborgsvarvet. Det är inte lika tätt med löpare heller så det är lite lättare att springa efter eget tempo hela loppet. Jag tycker loppet är riktigt kul och även väl organiserat. Så jag rekommenderar det starkt.
1975 • Borlänge
#3
8 juni 2012 - 21:52
Gilla
Även jag är sugen att anmäla mig.

Läste nånstans att (DN) Sthlm Halvmara var '5min snabbare' än GV.
Min vanliga långrunda är relativt kuperad, GV är flackare då, 1backe i parken, mot 1:a bron, bron, flackt hela Hisingssidan, sen bron tillbaka, stigningen upp längs Avenynoch sista knixen mot Linneplatsen? för att sedan vara tillbaka vid Slottsskogsvallen.

Att slippa trängseln framförallt i starten, och kanske första milen är inte dumt, i Göteborg var det småtrångt första 5.
Overklig publik där dock. :) Kanske rentav vägde upp den tid man tappade på trängsel i början.

Hur är starten på Sthlm halvmara, många startled/grupper?
Daniel Lindroos
1982 • Värnamo
#4
8 juni 2012 - 22:16
Gilla
Startgrupperna är A-H med max 3000 i varje. Starterna sker var 5:e minut. Det kan låta tätt men jag upplevde det som att jag kunde springa på bra direkt från start, från grupp D. Dock endast sprungit loppet en gång och kan såklart ha haft flyt just då. Andra som upplevt det annorlunda?
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#5
8 juni 2012 - 22:58
Gilla
"5 minuter snabbare" beror lite på vilken nivå man ligger på. För mig, som sprang varvet på 1.28 senast, skulle jag tro att Stockholm Halvmarathon är runt en minut snabbare.

Stockholm är definitivt lättare än GV, men den är inte platt.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#6
9 juni 2012 - 09:54
Gilla
Banan i Stockholm är plattare än i Göteborg, men det segar sig uppåt en bra bit genom Tantolunden efter 15-16 km och vidare upp mot Götgatan. Å andra sidan får man ett fint nedförsrull mot Slottet och målet sedan, bortsett en liten uppförsknyck något hundratal meter innan målgång.

Den största fördelen mot Göteborgsvavret är dock att det inte är så tjockt med folk så det går bra att springa i sitt eget tempo. Publikleden är inte lika massiva som i Göteborg men det är en hel del folk som hejar längs banan. Man får sig också en fin sightseeing genom huvudstaden och arrangemanget är väldigt bra så loppet rekommenderas helt klart.
Anna Nylund
1960 • Boxholm
#7
9 juni 2012 - 10:01
Gilla
Tycker också att Stockholm är att rekommendera, mycket trevligt arrangemang och inte alls lika fullt med folk som i Gbg som jag upplever som alldeles för stort. Tycker dessutom att Sthlm ligger bättre i tiden där i september, skön luft!
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#8
12 juni 2012 - 13:32
Gilla
Låter bra det här! Jag är anmäld till Stockholm halvmara. Ser fram emot loppet. Har aldrig sprungit det tidigare. Sprang GV förra året och jag har nog aldrig varit så trött. Att avenyn går så mycket UPPFÖR har jag aldrig trott när jag har gått där och shoppat! :-)
Vad det gäller publik och folk runt omkring tycker jag det låter som en fördel att det är mindre i Stockholm. Jag tycker att GV är för stort. För mycket folk, svårt att komma fram till och från start, mm mm.
Håller även med Anna att det ligger bättre i tiden i september än vad GV gör.
1971 • Nykvarn
#9
12 juni 2012 - 13:42 Redigerad 12 juni 2012 - 13:43
Gilla
Förra året var det helt fantastiskt sensommarväder och riktigt tjockt med publik runt start mål, på Söder på slutet och vid de centralare delarna i mitten av banan.

Precis som Claes skriver är det ett långt segt motlut en bra bit in i loppet när man börjar bli trött, från Tantolunden upp bakom Zinkensdamm och hela vägen upp till Götgatspuckeln för att sedan vara lättlöpt in i mål. Det finns några backar tidigare också, Torsgatan/början av Odengatan efter ca 2-3km, Backen upp från Kungsholms Strand upp till Frazengatan vid ca 7-8km och ytterligare någon ganska brant men ganska kort backe i samma område, i övrigt är det platt och lättsprunget! Ett riktigt bra arrangemang, tillräckligt stort för att kännas som ett stort lopp men ändå inte så trångt att det inte går att springa som man vill!


Värt att tänka på, förra året gjordes bansträckningen om i början så att man nu springer in i en tunnel efter ca knappt en kilometer, om ni springer med GPS-klocka kommer den tappa satellitkontakten där, se till att ha "autopaus" avaktiverat i klockan så att i alla fall tiden visar rätt om ni är intresserad av att springa på en viss tid!
1968 • Kållered
#10
12 juni 2012 - 19:04
Gilla
Sprang förra året. Kanontrevligt lopp med superväder (min första halvmara). Det enda negativa var den långa tunneln i början.
Sprang Gbg-varvet för första gången nu i år och mina reflektioner är följande:

Gbg-varvet är svårare rent tekniskt - mer folk i vägen, mer krökar och svängar, smalare vägar, fler "hinder" (stolpar, kantstenar, gruspartier etc.) och mycket mer upp- och ned. Nästan som ett terränglopp jämfört med Stlhm halvmara.
I Sthlm kan man mer "bara springa" utan att tänka sig så mkt för.
Lägg där till att Gbg har högre och segare backar så kan du nog förvänta dig en bättre tid, allt annat lika, på Sthlm halvmara. :)

Kan inte heller påstå att jag tyckte att publiken var så mkt mer påtaglig i Gbg, det var gott om supporters ute i Sthlm också. All "underhållning" som det pratas så mkt om i Gbg vet jag inte vad den är värd om man springer, man hinner ju inte höra särskilt många takter när man lubbar förbi. Vet att det är som att svära i kyrkan men jag kommer att köra med lurar på nästa Gbg-varv. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.