Löpning Tävlingar & Motionslopp 12 inlägg 3315 visningar

Hur laddar ni mentalt före Tävlingsdagen?

1988 • Kungälv
#1
11 maj 2008 - 15:00
Gilla 
Göteborgsvarvet nu på lördag.
Jag har sprungit förut, men kan såklart inte undgå lite pirr i magen... Vad gör ni för att lätta spänningar i kropp och själ, dagarna före tävling/långlopp/Den Stora Utmaningen? Själv hade jag tänkt åka till havet på fredagen, bjuda min mor på middag och såklart ta vägen förbi Friidrottens hus för att hämta min nummerlapp samt insupa tävlingsatmosfären... Pirr pirr! :)
1977 • Umeå
#2
11 maj 2008 - 15:23
Gilla 
Inte sprungit nån tävling, som det borde väl funka ungefär på samma sätt som inför annat som man blir nervös för. Man blir ju ofta det för att man är osäker, vet inte om man kommer att klara uppgiften - lite som när man blir stressad (krav kontra kontroll). Men man behöver nog hitta sitt egna sätt att komma ner i varv. Fundera på vad som händer när du blir nervös, pirrig? Pulsen kanske ökar, andningen blir ytligare - fokusera då på hur du kan göra får att bli lugn igen. Andas, visualisera etc kan kanske funka - prova dig fram helt enkelt!!
Lycka till
EvaMarie
1957 • Linköping
#3
11 maj 2008 - 21:48
Gilla 
Lite pirr ska det vara inför en tävling - det går inte bra om man är för blasé och liksom inte bryr sig.

Däremot är det ju tråkigt om man blir så pirrig att man mår dåligt av det. Ett sätt är att rent mentalt jobba på att omvandla eventuella negativa tankar till positiva - fokusera på att det kommer att gå bra, att det kommer att bli en upplevelse att få delta, tänk på folkfesten och glödjen i att få delta, eventuellt kan man mentalt tänka sig in i hur det känns att göra den tid som man kommer att göra, framkalla den där härliga känslan som kommer efter ett lopp tillsammans med alla andra som också har gjort en prestation.

Ibland kan det hjälpa att inte tänka på hela loppet på en gång. Tänk i mindre portioner som passar just dig - varför inte steg för steg och fokusera på hur härligt det är att kunna springa och hur fantastiskt det är att ha en kropp som kan springa. Lite som gatsoparen i "Momo - kampen för tiden". Han klarade av att sopa hela den låååååånga gatan just för att han fokuserade på varje tag med kvasten för sig.
1966 • Karlstad
#4
13 maj 2008 - 07:21
Gilla 
Ungefär som Mikael hahaha..
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#5
13 maj 2008 - 17:37
Gilla 
Jag vaknar på morgonen och tänker på löpning, löpning, löpning och löpning. Sen består dagen bara av en enda lång väntan där jag längtar efter att startskottet ska gå. Längtan vara ända fram tills jag står på startlinjen.
Väl på plats på startlinjen börjar jag känna att jag inte alls vill springa utan bara är trött och hängig och hellre skulle sitta hemma och titta på film. Sen börjar loppet, och jag känner i början att det bara samlas en massa mjölksyra och jag kommer inte orka springa så fort som jag hoppats och att jag kommer krokna på slutet och att det inte alls är skoj. Sen släpper det och efter att ha klarat av en fjärdedel av loppet känner jag att jag är inne i det hela och jag springer koncentrerat och hushåller med krafterna för att kunna avgöra efter halva loppet hur jag ska lägga upp avslutningen.
csaba
1973 • Malmö
#6
13 maj 2008 - 19:12
Gilla 
jag exempelvis har bokat in ett par massage pass för benen dåde dagarna innan göteborgsvarvet och stockholm maran. ett par halvtimmes massage för benen är nog skönt när man har tränat hårt i ett år och förhoppningsvis är man då avslappnad i benen och har gott självförtroende för att man har tränat hårt.
1966 • Karlstad
#7
13 maj 2008 - 19:19
Gilla 
csaba:
Du kanske är van, men om inte så tänk på att du kan reagera på massage om du inte brukar få det. Om så är fallet skulle jag hellre välja massage efter loppen. (ville bara nämna det)
csaba
1973 • Malmö
#8
13 maj 2008 - 19:38
Gilla 
tack för tipsen, Peter. nu blev jag nervös !
på vilket sätt reagerar man på massage ? har aldrig fått innan.

jag har däremot masserat mig hela tiden med div. införskaffade tillbehör. http://www.runningwarehouse.com/descpage-STMARA.html http://www.runningwarehouse.com/descpage-OPTP186.html
vilka jag anser fungerar på mig.

jag har mycket problem med mina vader i mellanåt (pump och knutor) och ett par dagars stretching och massage med tillbehören hjälper verkligen, men aldrig fått profetionell massage.
jag har tack och lov endå bokat massagen 2 dagar innan och inte kvällen före. (för jag har själv märkt att när jag själv masserar, så är jag lite öm dagen efter men försvinner sen.)
1966 • Karlstad
#9
13 maj 2008 - 22:15
Gilla 
csaba:
Det är ju väldigt individuellt, men jag vet att massage är vätskedrivande. Man blir gärna kissnödig efter massage. Hela systemet med cirkulation och lymfa får ju en skjuts och en del rekommenderar att man tar det lugnt dagen efter.
Det är som sagt väldigt olika, men tala åtminstone om för massören att du ska springa. Du behöver ju inte få värsta kitet utan bara så där behagligt :-)
csaba
1973 • Malmö
#10
13 maj 2008 - 23:42
Gilla 
jag har ju bara tänkt att massera vaderna eventuellt bakre låren, inte hela kroppen.
selma
1978 • Stockholm
#11
14 maj 2008 - 00:03
Gilla 
jag är riktigt kass på att ladda. Har sprungit två lopp, och kvällen före båda var jag ute och festade (drack dock bara ett glas vin, resten vatten och läsk)...tävlingarna gick rätt hyfsat så den strategin tänkte jag fortsätta med :D :D hinner aldrig bli nervös när jag väl vaknar, barta förvänsfull....fast det blir väl annat på maran, ssk med tanke på att jag bor 200 m från starten....arrrghhh!
1976 • Tullinge
#12
14 maj 2008 - 09:31
Gilla 
Alla är ju lite pirriga i magen :) vore konstigt annars.
Jag har lärt mig att bästa uppladdningen för mig är att äta riktigt fet mat dagen innan loppet Pizza eller hambörjare med pommes som middag.
Det brukar göra susen för mig samt att man laddar med godis kvällen innan.
Jag brukar kunna ha problem med sömnen sista natten pga närverna men det gör oftast inget om man sovit bra dom sista dagarna.
Det är bara att fokusera på att det kommer bli kul att springa på lördag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.