Löpning Träning 7 inlägg 3200 visningar

Intervaller eller inte? På plan mark då eller?

Karin P
1976 • Göteborg
#1
8 augusti 2012 - 20:43
Gilla
Hej!
Jag är en långsam löpare som kört ett av träningsprogrammen som finns här. För ungefär en månad sedan fick jag riktigt ont i höften/ baken. Misstänker att det var intervallerna som orsakade detta. Fick goda tips och råd på denna sidan och var även i kontakt med sjukgymnast och fick övningar att jobba med. Samtidigt som jag vilade. För två veckor sedan började jag springa igen försiktigt och förra veckan gjorde jag flera pass med olika fart, underlag osv. Nu känns det alltså som vanligt. Jag fortsätter dock med övningar och styrketräning. Men; vågar man hoppa på intervaller igen, trots att det var dessa som drog igång smärtan? Har ju läst här att en synpunkt är att köra intervaller först när man springer milen under en timma, och där är inte jag, och att mängdträningen är det viktigaste. Jag har sprungit "på allvar" i ca fyra månader och planerar att springa Midnattsloppet. En annan fråga gällande intervaller; ska det vara så plan mark som möjligt? Märker att det är jättetstor skillnad i min/km beroende på hur plant det är. Spelar underlaget någon roll?
Tacksam för råd!
HR
1972 • Stockholm
#2
8 augusti 2012 kl 21:01 Redigerad 8 augusti 2012 kl 21:02
Gilla
Det är mycket som spelar roll.

Intervaller kan du ALLTID köra, frågan är mer hur hårt du kan köra dem. För en del är intervaller att springa 200m i lugnt tempo och sedan gå.

Springer du inte milen ännu under en timma kan du iallafall köra intervaller, men kanske ska du leta upp lite flack/plana sträckor och kanske ett par svaga längre utförslut. Sedan så försöker du springa kontrollerat i kroppen och inte snabbare än att du känner att du har kontroll.

Hur långa/korta intervaller du vill köra är ju helt upp till dig, din dagsform och ditt humör.

Du kanske ska vänta med hårda ryck-i-backe intervaller och riktigt branta nedförslut, på de senare är det lätt att man tappar kontrollen om man är trött, samt att det sliter och springa och "bromsa upp".

Börja med intervallvarianten "fartlek" och spring lite efter terrängen och anpassa farten därefter. Spring sedan kortare ruscher t ex från nästa lyktstolpe till två stolpar bort och sedan jogga ner och fortsätt springa.

Som exempel då alltså.

Underlaget kan spela hyfsat stor roll om man inte sprungit så mycket innan. Men, det som du tycker känns ok som underlag ÄR ok.
Karin P
1976 • Göteborg
#3
8 augusti 2012 kl 21:18
Gilla
Tack för synpunkterna!
Det är säkert vettigt att göra som du beskriver. Jag funderar dock på om man kan göra fartleken mer "systematiserad", dvs springa viss sträcka och försöka hålla vissa min/km ( dvs intervaller...) för att kunna jämföra och se förbättringar. Eller är det kanske då som skaderisken ökar, man blir ju rätt fokuserad...
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#4
8 augusti 2012 kl 21:25
Gilla
Karin P: Testa och spring på konstgräs. Det är ganska mjukt och lätt att hitta. Eller gräs, det är mjukare ändå, kan dock vara lite ojämnt.
HR
1972 • Stockholm
#5
8 augusti 2012 kl 21:28 Redigerad 8 augusti 2012 kl 21:28
Gilla
Tillägg: svar till Karin P:
Det är en bra idé, om du sätter rimliga mål.

Min invändning mot en systematisering är att du kanske kan springa snabbare vissa dagar medan det inte riktigt vill sig vissa dagar, bättre att springa lite på känsla och inte på en i förväg bestämd och slutgiltig tid.

En mall kan vara bra men det är inte säkert att mallen passar dig, då får du göra om den.

För mig känns det mycket märkligt att springa och hålla igen om man har en dag man har "spring i kroppen" och man har en "tabell" eller "mall" man ska gå på.

Inför intervallerna eller din planerade fartsträcka så ser du till att du sprungit dig lite varm innan.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#6
9 augusti 2012 kl 10:08
Gilla
Instämmer med Johan ovan....prova att springa på konstgräs nångång.
Själv brukar jag låna lite av en fotbollsplan som finns där jag springer.
Tar av mig barfota och löper runt en stund, sen på med dojjorna och korta intervaller längs planen.
Kul och nyttig omväxling i "mil-lunken"
Jonas Lundström
1983 • Varberg
#7
9 augusti 2012 kl 12:09
Gilla
Hej,

Tycker en mix av din Karin och Henriks kommentar är bra!

Jag tycket det är bra att sätta upp "ungefärliga tider" man vill nå, detta för att precis som du skriver, för att kunna följa en utveckling.
Sedan är det som Henrik skriver, har du ingen flyt i löpningen kanske du får skippa de uppsatta tiderna och helt enkelt göra ett "sämre" pass än föregående. Nästa gång är du i form och då går det betydligt lättare att nå dina tider. Och är du i grym form kan du ju trycka på lite extra de sista intervallerna.

Själv kör jag mina intervaller i så lik tävlingsmiljö som möjligt. För mig innebär det asfalt och gärna lite kuperat för att också få det tävlingslikt. Någon gång kör jag på bana för att kunna få upp farten ytterligare. Om det är rätt eller fel vet jag inte :)

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.