Löpning Träning 6 inlägg 4701 visningar

Nystart, vill gärna ha lite synpunkter

Danne
1979 • Malmö
#1
20 augusti 2012 - 13:25
Gilla 
Hej,

Jag har sprungit till och från i några år, nja hela livet egentligen...

Har haft ett längre uppehåll då jag inte tränat särskilt mycket och det har alltid gått lite upp och ner.

Hur som helst så har jag kommit igång igen nu senaste två veckorna efter en vår och sommar med mycket festande och alldeles för mycket rökning. Vad gäller rökningen så vet jag att det finns starka åsikter om detta, men just nu har jag inte lust att helt lägga av, men har dragit ner betydligt och tänker dra ner ännu mer, så nog sagt om det.

Jag har verkligen fått en nytändning med löpningen nu och skulle helst springa varje dag, men låter bli för att undvika att bli skadad, tänkte köra på med en 20 km per vecka nu resten av Augusti och sedan gå upp i September, hur mycket beror mer på hur mycket tid det blir efter jobbet osv. Vet inte vad nytändningen beror på, har ju uppnått mina bästa resultat någonsin nu efter bara några pass (c:a 8 km på c:a 38 minuter, hade helt klart orkat 2 km till i samma tempo och därmed under 50 på milen).

Det jag kan säga är att det plötsligt blivit väldigt roligt att springa, har också börjat springa ännu "lättare" än tidigare, dvs, kortare steg (180-200/minut) och därmed ännu mera landning under höften, det känns bara väldigt effektivt att springa så, kan ju vara därför det går så mycket lättare också. Har alltid sprungit lätt sedan jag gav upp stora klumpiga pronations/superdämpade skor och det var då löpglädjen kom, inte varit skadad sedan dess heller.

Nåväl, ska försöka komma till saken:
Hade tänkt mig att jag skulle komma upp i en träningsmängd på runt 100km/månad under resten av året, tror ni att det finns risk att jag skadar mig? Hittills har jag inte märkt av några skador alls, bara stelhet i vaderna och vänster knä, men det gör inte ont, och släpper snabbt när jag väl börjar springa. Tror att jag löper på ett ganska skonsamt sätt och är inte särskilt orolig.

Till saken hör att jag tycker om att springa, det är därför jag gör det, vill kunna springa långt och snabbt utan att styrketräna, intervallträna etc, jag är bara intresserad av att springa som jag känner för, har inga som helst planer på att springa lopp eller så. Vill kunna bli en ganska bra löpare bara genom att löpa. Finns säkert en massa åsikter om detta också men jag vet vad jag vill, jag tror generellt på idén att man blir bra på det man gör mycket, så vill man bli bra på att springa ska man springa mycket... Sen är jag ju medveten om att på elitnivå gäller andra bullar (kanske) men det är ju inget jag siktar på. Men jag vill ju såklart bli bättre och bättre.

33år/typ 178cm/typ 68-70 kg. tror jag har ganska bra medfödda förutsättningar för löpning och har alltid haft bra grundkondition. Äter hyfsat nyttigt och kommer absolut inte börja med något speciell form av diet för att löpa, vill springa på ett "naturligt sätt", dels av "intellektuella skäl", dels för att jag springer för att det är roligt. Vilket hänger ihop, tycker att det är alldeles för mycket krångel med löpning nu för tiden. Jag kommer aldrig att sluta unna mig andra saker i livet bara för att kunna löpa bättre, det är helt emot mina syften, det behöver inte vara svart (röka/kröka/göka...) eller vitt (stryketräna/äta pulver/inte ens titta på vinflaskan...).

Springer i ett par nike free 3.0, suveräna skor tycker jag, bästa jag haft.

Vad tror ni om detta? Något speciellt jag ska tänka på?

Eller bara allmänna synpunkter?
1966 • Karlstad
#2
20 augusti 2012 - 15:00
Gilla 
Om du vill bli bättre men inte vill att vi nämner rökningen.. då har jag inget att fylla på med ;-)
Danne
1979 • Malmö
#3
20 augusti 2012 - 15:43
Gilla 
OK, så då kan det vara rimligt att anta att jag inte kommer vara bättre om ett år om jag springer 100 km per månad?
1977 • Eskilstuna
#4
20 augusti 2012 - 16:45
Gilla 
Gillar din inställning. Visst kommer du bli bättre med det upplägget, men du kommer plana ut vart eftersom. Du kommer inte bli jätte snabb på milen och du kommer inte bli jätte snabb på maran.
Däremot kommer du må bra eftersom du gör det som känns rätt.
Kanske kommer det som känns rätt att ändra sig när du väl kommer igång...
1966 • Karlstad
#5
20 augusti 2012 - 17:18
Gilla 
Jag var lite ironisk Danne. Tycker du tänker rätt och gör det du känner är ok.. springer för att det är kul..
Danne
1979 • Malmö
#6
20 augusti 2012 - 21:07
Gilla 
Det handlar om att göra det som känns bra, självklart hade jag önskat att jag inte rökte men nu gör jag det och tycker faktiskt om det ibland. Nu har jag dragit ner på det betydligt men tror inte jag kommer kunna lägga av med feströkning, eller annat ohälsosamt någon gång ibland.

Jag är ju medveten om att jag kommer slå i taket, när det händer får jag se vad jag gör åt det. Huvudsaken är att glädjen finns där.

Sprang 7 km idag, 35 min, det var en njutning från start, eller i alla fall de sista 6 km efter att benen blivit varma. Det är just det jag vill åt. Hade helst sprungit (nästan) varje dag men tror att det kanske kan vara en bra idé att vänta med det så att jag inte skadar mig, känner mig ju inte sliten nu direkt men det sista jag vill är att bli skadad. Håller nere tempot medvetet för att inte överanstränga mig.

Är mindre intresserad av snabbhet än distans. Ska ta milen under 50, evt 45 i år sen får jag se. Skulle tro att jag kommer gå upp i distans snarare än ned i tid.

Något speciellt jag ska tänka på för att undvika att bli skadad?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.