Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 9490 visningar

Trail vs Orienteringsskor

1978 • Arboga
#1
6 september 2012 - 22:15 (Redigerad 6 september 2012 - 22:16)
Gilla
Varför inte en vs-tråd :)

Det skrivs en hel del om terräng och trail skor, men väldigt lite om ol-skor här på jogg.
Vad skiljer dessa skor åt och när passar den ena och när passar den andra?

Att jag frågar är att just nu fått en nytändning på orientering (efter 20års uppehåll) och funderar på om jag verkligen måste köpa ytterligare ett par skor?

Fram tills idag har jag nött på ett par Sarva Xero som pensionerades som vinterskor när dubbarna blev utslitna. Sedan dessa har de fungerat som trail skor och nu i höst har de fått lida som ol skor. Men experterna säger att meshen kommer att ge upp i förtid när jag springer obanat med skorna, är det så? Skorna har idag gått ca 60mil och utöver slitage på dubbar och dobbar så är de hela och fina (=skitiga som skor skall vara)

Om jag vänder på steken, om jag köper ett par Ol skor, är de då olämpliga som trail skor? Kruxet är att att jag har ca 1,5km ut till skogen på blandat asfalt och grus, är lite rädd att Ol skorna är lite väl platta och stumma. Sedan är det självklart 1,5km hem igen.

Och för att göra det ännu mera problematiskt, jag behöver ett par nya vinterskor med frächa dubbar. Kan man kombinera vinter, trail och Ol i samma skor eller är det dumsnålt?

Jag behöver inte tips på märken och modeller av olika skor, de svarar ni så fint på i alla andra trådar utan jag skulle uppskatta om diskussionen kan hållas på en mera funktionell nivå, dvs trail vs ol.
1957 • Arvidsjaur
#2
6 september 2012 kl 22:19 Redigerad 6 september 2012 kl 22:19
Gilla
Orienterings skon har bättre grepp i sulan, skydd mot vassa stenar som ger mindre flex.De senaste modellerna har börja med liten dämpning i hälen så man kan faktiskt springa på grus vägar utan bekymmer. Orienteringskon suger inta vatten som en vanlig sko ock de är ofatst myclet stabilare och hållbarare jag har ett par som jag sprungit med i 5 år men håller fortfarande
1957 • Arvidsjaur
#3
6 september 2012 kl 22:23
Gilla
Jag skulle nog inte använda orienteringskon i vinterföre kan bli alldeles för stumt. Kan du springa vid sidan av asfalten till skogen så är det inga problem med orienteringsskon.
1973 • www.swedentrails.com
#4
6 september 2012 kl 22:36
Gilla
För mig är det enkelt. Bägge behövs! OL-skon (i mitt fall Icebug Spirit2 OLX) ger överlägset grepp på is, spänger och blöt sten. Funkar utmärkt så länge det ej är hårdare än stig upp till maratondistans. Trailskon (i mitt fall Inov-8 Trailroc 245) är en mångsidig milslukare som fungerar på allt så länge det inte är för grisigt, men inte är bäst på något..
Jonas
1984 • Malmö
#5
6 september 2012 kl 23:26
Gilla
Efter bara har sett på bilder på den sko du springer i nu så skulle jag inte vare sig springa orientering eller trail med den. Dels ser den ut att bli tung när den blir våt och även att den är för hög att springa obanat med. Jag sprang ett traillopp i våras i vanliga löparskor och det blir ostadigt i obanad terräng när man hamnar så långt ifrån underlaget och jag upplevde en betydligt större risk att trampa snett och skada mig när underlaget är så ojämnt.
1978 • Arboga
#6
7 september 2012 kl 12:38
Gilla
De skorna jag har idag är långt ifrån perfekta, de köptes för vinterlöpning och har sedan blivit omvandlade till trail. Men så länge som det inte är massor av rötter eller större stenasr fungerar de bra. De blir tunga i väta men torkar skapligt fort.

Men nu är det som sagt daxs att köpa nya vinterskor. Det luter åt ett par dubbade trail nu inför vintern och ett par OL till våren 2013.

Jag skall svänga in på Letro Sport och se vad de rekomenderar inför den kommande slask och halk perioden.
1980 • Åby
#7
7 september 2012 kl 14:20
Gilla
vad skiljer då trail från orientering kan man fråga sig... ska jag ut och grisa "på riktigt" föredrar jag mina inov8 oroc, men är det en del stig inblandat, kanske t.om skogsvägar så är det oändligt mycket skönare efter ett par mil med dämpningen i ett par trailskor. Det finns ju vissa ultralöpare där ute (Karin A, jag sneglar lite åt ditt håll nu :) som tydligen kan springa hur långt som helst i ett par dubbade orienteringsskor, men de måste fuska på nåt sätt...
1978 • Arboga
#8
7 september 2012 kl 14:56
Gilla
Skillnaden? Tja, orientering är oftast lite kortare pass, en tävlingsbana för H21 är mellan 7-10km, för mig är det mellan 4-8km löpning på tävling. Ett trail pass kan ju vara betydligt längre.

Det är väll sällan man springer helt obanat på trail, översatt så blir det ju stig eller led. Orientering går över stock och sten, genom snår och genom kalhyggen samt klätrande uppför och hasande nedför i branter. Jag föreställer mig att orientering sliter mycket mera på ovandelen av skon än trail.

Mina senaste orienteringskor var mer eller mindre helt i plast. Ungefär som tjock armerad presenning, men jag antar att det skett en utvvecklingen av material sedan tidigt 90-tal.

Summa (egen slutsats):
Orientering tillåter mindre dämpning eftersom det mesta av distansen är på mjukt underlag, men hård sula för att skydda foten för genomtramp, tar upp minimalt med vatten eftersom det inte är orientering om det inte låter klofs om fötterna på några partier och är slitstarka på ovandelen.

Trail: kanske lite mera stötdämpning för att klara delarna på grusväg och hårdare underlag, lite mera komfort för foten för att klara av längre pass.
Kravbilden på sulan och grepp är nog väldigt lika.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.