Löpning Tävlingar & Motionslopp / New York City Marathon 2012 108 inlägg 12228 visningar

Uppsnack - New York Marathon 2012

Karibou
1976 • Sundbyberg
#1
9 oktober 2012 - 13:55 (Redigerad 9 oktober 2012 - 13:57)
Gilla
Då vara det bara 25 dagar kvar...

Startar här en tråd för att diskutera träning, taktik, resa, förberedelse, tankar osv inför "loppet-of-our-life"...

Kolla på länken här, då får ni se banan från 2009 (+ lite reklam för ING...): http://www.youtube.com/watch?v=Ua0TOyzmN9k&feature=related

Kollade lite på jogg för lite tips/hints ang. NY mara, dock verkade lite kort. Andra tråden för NY2012 gäller också anmälningar och sånt... Så förhoppningsvis skrivs lite mer här.

Har ni sprungit NY mara innan? Var är svåraste delar (och varför)? Hur tar ni er till starten (dvs till färjan)? Hur ser er träningsupplägg de senast veckor som kommer nu...

Ha det'
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1978 • Älmhult
#2
9 oktober 2012 kl 19:56
Gilla
Jag åker "privat" eller utan sportresebyrå. Kommer att bo större delen av vistelsen i Brooklyn, men sista natten innan start har jag hyrt ett rum ute på Staten island, ca 1,5 km från startområdet.

Jag är nyfiken på om det är någon som vet när de stänger startfållorna, har hört att det är ganska långt innan och att de är hårda på tiderna?

Det verkar som det finns tre lite tyngre stigningar:
-Verrazano bron direkt från start
-Queensboro bron vid ca 24 km
-Central park vid ca 37 km

Något annat att tala om?

Jag kommer köra på med full träning denna och nästa vecka, sen börjar jag trappa ner i mängd men bibehåller intensitet. Fokus senaste veckorna har varit tröskelpass och fartökningar under senare delen av långpassen.

Hur kommer ni andra göra med energiintag?
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#3
9 oktober 2012 kl 20:05
Gilla
NY-löpare sug i er atmosfären då ni lämnar Queensboro bridge och kommer ner på första avenyn. Ett öronbedövande larm, folk står i flera rader i djupled. Fantastiskt. Måste åka dit igen :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
9 oktober 2012 kl 20:14
Gilla
Sista 5 veckorna före mitt New York marathon :

16.6 mil inkl ett marathon i Holland på 2.29 (comeback efter skada)

16.4 mil inkl Lidingöloppet på 1.47

14.7 mil inkl Brommaloppet 10 km på 32.25 och klubbmästerskap mile 4.48

20.1 mil inkl SM 25000 m på 1.22.45

17.7 mil inkl New York Marathon på 2.26.48 (3:e svensk efter Ståhl o pizzakostaren Westlund)

Det var inspirerande att resa "VIP"-bussen där legendaren Alberto Salazar satt laddad . Rätt OK startprocedur för de seedade. Man rusade mindre än i Sverige. Jag var lite på nedgång då och gjorde näst sista hyfsade loppet.


1961 • Göteborg
Administratör
#5
9 oktober 2012 kl 20:54
Gilla
Liksom Filip åker jag "privat", seedade in mig på en halvmaratid. Kommer att vara i NYC torsdag till måndag. Bor på hotell på Upper West Side, mindre än en kilometer från målet.

Kör på som vanligt denna och nästa vecka, inklusive tre(!) tävlingar: KM 5000 meter nu på torsdag, Göteborg Halvmarathon på lördag och Sävedalsloppet nästa lördag. Sen blir det gradvis nedtrappning fram till racet.

Jag räknar med att ta tunnelbanan till Whitehall (färjeterminalen). Eftersom jag måste gå upp vid fyratiden på tävlingsdagen ska jag försöka att behålla svensk tidszon i kroppen, alltså tidigt i säng och tidigt upp även övriga dagar.

När det gäller energi kör jag med ett koncept som fungerat mycket bra för mig på tävlingar de senaste åren: en egen 50 cl flaska sportdryck i handen av en sort som jag vet att magen tål. Jag blandar den lite starkare än normalt, och kompletterar vid behov med några klunkar vatten vid vätskekontrollerna.

Glöm inte att fixa det elektroniska visumet i god tid innan avfärd! https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?language=sv
1973 • Kävlinge
#6
9 oktober 2012 kl 21:50
Gilla
Shit vad jag blir stressad. Ligger däckad i feber sedan FÖRRA lördagen (11 dagar) och känner hela New York rinner mig ur händerna. Det värsta är att jag inte ens ser någon ljusning på eländet... Men inte deppa, snart är det min tur att plugga in mig på detaljerna. Så länge sticker jag huvudet i sanden....
http://blogg.piggelina.se
kikki
1971 • helsingborg
#7
9 oktober 2012 kl 22:08
Gilla
Samma här Anna.... Opererade bort gallan i slutet av augusti som resulterade i en massa magbesvär, fick avbryta flera pass pga magen. När äntligen magen börjar sköta sig och jag kan springa.... Kommer en förkylning som ett brev på posten. Är inte alls i den form jag vill vara för min första mara. Men det ska bli kul att springa i New York.

Krya på dig Anna!
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#8
10 oktober 2012 kl 09:55
Gilla
Har sprungit NYCM en gång tidigare, fast det var 7 år sedan nu dvs 2005, men om bara 3.5 veckor är det dags igen. Skall bli grymt kul :)

Karibou>
Banan: Vill inte minnas att det var någon del som var särskilt svårt, självklart tyngst på slutet men det beror ju såklart på vilken fart man håller i förhållande till kapacitet.
Utöver backarna som Filip räknar upp är det nån kilometers slakmota vid ca 13 km när banorna går ihop och manl til sist svänger från fjärde avenyn i Brooklyn. Vad gäller backarna i central park så börjar de redan utanför, det är en rejäl slakmota på femte avenyn vid 36-37 km när man springer längs med parken, innan man skall in i den. Sen är det om jag minns rätt några småbackar inne i parken också, tror dock den sega utanför känns mer men det är nog inddividuellt.
Verrazano är ju den överlägset största backen, går uppför i nästan 1.5 km, men där är det ju lite trängsel från starten som hjälper en att inte rusa iväg alltför fort och bränna massa kraft. Någon liten bro är det halvvägs (Pulaski bridge, mellan brooklyn och queens) men den är mer som en puckel. Däremot är ju Queensborough bron över till Manhattan ganska ordentlig, typ som älvsborgs- eller göta älvbron på Gbgvarvet.

Ett tips jag snabbade upp på ett amerikanskt forum, som nog kan vara klokt, är att försöka springa kontrollerat mjukt och inte gå på för mycket när man efter 26km landar på Manhattan och första avenyn. Som Staffan skriver är det grym stämning där, massor av publik och eftersom man kommer nerför bron och ut på flacken så är det lättsprunget. Men framsida lår tar mycket stryk uinder en mara och specifikt nerför och det är betong i en hel del av gatorna vilket är hårdare än asfalt. Så det kan vara läge att vara lite varsam, bara så man inte i överentusiasmen massakrerar quadriceps, för då kommer det bli tufft sen...

Transport: Vi är några som åker privat som bor på The Pod i midtown east (51a gatan). Vi valde färjan 6.30, tänkte ta tunnelbana, linje 5, från 51th&Lexington och ner tdit, stannar i närheten. Möjligen att vi tar taxi om det går att förboka på hotellet men t-bana verkar smidigt.

Start: Startfållorna stänger 8.55 för grupp 1 (45 min innan start), 9.35 för grupp 2, 10.10 för grupp 3 och 10.40 för grupp 4. Har också hört nånstans att de är ganska stränga på tiderna, är inte helt säker dock.
Tiderna har jag tagit från den officiella handboken som finns på hemsidan nu, se länk i vänstermenyn där.

Energi: De har vätskestationer varje mile (var 1.6e km alltså) från mile 3.Sportdryck finns på alla utom en. Så jag tar bara med mig nån gel eller två i fickan, energi finns det gott om längs banan.

Träningsmässigt försöker jag köra på rätt bra någon vecka till, börjar nog trappa ner framåt nästa helg. Nu till helgen blir det Gbg Halvmarathon (gjorde maran ifjol men det känns lite övermaga nu), men det blir nog inte max satsning, får se lite. Som året slogan lyder från NYC "everything else is a warm up".

Notera förresten inte att USA går över till vintertid först natten till just 4e november, medan vi ställer tillbaka klockan redan helgen innan.
Om jag hålller tungan rätt i mun innebär det att
* Normalt sett är det 6h mellan amerikansk östkusttid (EDT) och vår centraleuropeiska (CET).
* Men då vi backar uret en timme redan helgen före loppet så är det bara 5 timmars skillnad när vi flyger dit givet att vi gör det i veckan före tävlingen. Ser jag bara som positivt då resedygnet blir lite kortare så.
* Däremot ställer man tillbaka klockan där under natten mot loppet och man får en timmes extra sömn. Säkert välbehövligt mtp att det är tidig uppstigning, oavsett om man har anlag för jetleg eller ej.






1978 • Luleå
#9
10 oktober 2012 kl 10:06
Gilla
Sprang förra året. Ljuvligt på alla sätt!

Men banan sliter rätt mycket! Första 10 går lätt av bara eufori. Och bron märker man inte av i starten. Sen är det en bro vid 16 om jag inte minns fel, som jag tyckte var lite kärv. Det värsta är utan tvekan Q-bron vid 24. Den tog fanimej aldrig slut!

Jag tog tunnelbanan. Skulle ta taxi, men den kom inte. Så jag fick tokspringa ner i tuben. Och den var pålitlig och bra.

Ta med er massor av skitkläder som ni kan tänkas skänka bort! Man kommer till starten väldigt, väldigit tidigt. Det var otroligt kallt på morgonen och jag var påbylsad som tusan. Men sen stiger temperaturen och det blev varmt vid starten.

De kläder man lämnar vid startfållorna ges bort till välgörenhet. Tror jag slängde buff, mössa, vantar, tröja, jacka och någon byxa.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#10
10 oktober 2012 kl 10:13
Gilla
"Det var inspirerande att resa "VIP"-bussen där legendaren Alberto Salazar satt laddad . Rätt OK startprocedur för de seedade. Man rusade mindre än i Sverige. Jag var lite på nedgång då och gjorde näst sista hyfsade loppet."


Bo, jag ryser när jag läser det här. Vilka grejer du fått vara med om.

Apropå Lidingöloppet som du också nämner, kan du förklara hur en skidåkare som Christer Majbäck kunde springa på 1:41:01 i början av 90-talet när dagens svenska toppelitlöpare har svårt att ta sig under 1:45? Jag fattar det inte.
1978 • Luleå
#11
10 oktober 2012 kl 10:22
Gilla
Gabriel

En ruggigt vältränad skidåkare är tränad på ett helt annat sätt än löpare. När jag intervjuade Anders Södergren häromåret frågade jag om han provat Marathon någon gång. Sen sa jag: "eller, det kanske sliter för mycket?".

Han bara... jag och Matthias Fredriksson sprang drygt 4,2 mil i form av ett backpass nyss. Upp och ner X antal gånger för lång och brant backe...

Sen var det lite annan klass förut. Farsan har gjort 2.56 på Maran på 80-talet och då var han ändå kring 1000:e plats på Stockholm Marathon. Gör du den tiden idag så kommer du rätt högt upp!

Men då tränade man hårdare förut! Farsan har berättat om intervaller och pass då de kräktes.

Löpning idag är ju mer av en mode- och Svenssonsport, vilket märks på alla lopp - särskilt i starterna. Då tjurrusar pöbeln medan man själv tar det lugnt och vet att jag kommer plocka massor efter några kilometer.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#12
10 oktober 2012 kl 11:08 Redigerad 10 oktober 2012 kl 11:09
Gilla
Re Gabriel

Ja jag var löpmässigt med om väldigt mycket under elitåren men även under den långa " 33 min-mil-perioden " t o m slutet av förra århundradet var det massor med roliga upplevelser i samband med tävlingar och givetvis all träning.

Apropå Salazar var det ju kul oxå att träffa på Bill Rodgers (som ju vann även NY massa år i rad på 1970-talets slut och förstås Boston) min dåtida lite av idol som var amerikansk marathonstjärna 1975 och framåt.
Men det var faktiskt på banketten efter Stockholm Marathon 1981 där han kom sågs och segrade i ett av HANS sista riktigt bra lopp på 2.13 i fint sommarväder. Jag blev 10:a på 2.23 och fick i alla fall skaka hand med stjärnan :-)
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#13
10 oktober 2012 kl 12:11
Gilla
Gilar inte att vara den där som klankar på "off-topic" men vi kan väl försöka hålla den här tråden till NYCM 2012?
Skidåkarnas kapacitet samt varför elitbredden minskat på långloppen på senare år är förvisso intressanta ämnen, men det finns eller går att skapa egna trådar för det. Hoppas det är ok :)
1978 • Luleå
#14
10 oktober 2012 kl 13:19
Gilla
Helt rätt.

NYC - ni kommer älska't.

Staden är fantastisk. Loppet är tufft, men fantastiskt med all publik.
Oavsett resultat så blir det ditt livs lopp
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
10 oktober 2012 kl 14:32
Gilla
Daniel R, du har helt rätt, sorry för trådkapning.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#16
10 oktober 2012 kl 14:33
Gilla
Jag ska för övrigt till NYC den 6:e November. Vafan är det för jävla timing!? Får springa runt själv i Central Park och leka marathonlopp.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#17
11 oktober 2012 kl 12:53
Gilla
Hmmm, vad bra med lite kött på benet!

För min del tar jag igen några turer på Gbgsbroar för att testa igen styrkan. Lätt och fint, flera gånger... (och inte bara för att det är kul!)
Väljer att ta det lite lugnt mellan Berlin och NY dock, så vi får se hur det blir. (ok, lugnt är ganska mycket lika med "vanligt", men inte lika hårda pass som innan Berlin).

Jag tar färjan kl.5.45 dock vet inte riktigt ännu HUR jag tar mig till färjan. Det får jag undersöka lite mer. Tunnelbana kan vara ett alternativ antar jag (som Erik föreslog).

Visa är klart (fixade det för SF marathon i Juli) så det räcker till 2år med US-mara (innan man behöver ta en ny visa ;) -

Måste dubbel-kolla det där med tidändring (som varje år är det jobbigt!)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#18
11 oktober 2012 kl 13:04
Gilla
Karibou: se upp med eventuell kyla. Det kan vara riktigt kallt på morgonen när man står och väntar å start. Så var det 2008.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#19
11 oktober 2012 kl 13:23
Gilla
Bra att du säger det. Just nu sitter jag hemma utan (eller nästan utan) röst, pga kylan som smyger in sen en vecka tillbaks...
Måste kolla vilka kläder går att kasta innan starten!

Så ingen singlet denna gången? ;)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#20
11 oktober 2012 kl 13:36
Gilla
Du får hålla järnkoll på vädret.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.