Löpning Kom igång 33 inlägg 3730 visningar

Nybörjare med hjärnspöken, kan man bli av med dem?

Lena Lidö
1969 • Åkersberga
#1
18 november 2012 - 21:37
Gilla
Har nu tränat löpning sedan augusti och ända sedan början har jag olika negativa mantran i huvudet medan jag springer som just nu håller på att göra att jag funderar på att lägga av. Har försökt tänka på positiva saker men lyckas inte riktigt. Hur gör man för att bli av med dem, kan man bli av med dem?
< < < 1 2 > > >
Jamen
1981 • Lidingö
#2
18 november 2012 kl 21:41
Gilla
Hur menar du? Är det i form av att: "det är jobbigt jag orkar inte mer"? Spring med din favvomusik i öronen så kanske det går lättare?
Lena Lidö
1969 • Åkersberga
#3
18 november 2012 kl 21:55
Gilla
Jo, det är den sortens tankar jag menar. Har testat musik men har inte hittat någon musik som jag tycker går att springa till. Svårt.
Niklas Ljungberg
1973 • Tyresö
#4
18 november 2012 kl 21:58
Gilla
Något jag har tänkt testa NÄR jag kan börja med långa pass är att hitta intressanta P3 dokumentär att försöka lyssna på.
Samuel H
1979 • Järfälla
#5
18 november 2012 kl 23:07 Redigerad 18 november 2012 kl 23:08
Gilla
Lena, hur ansträngd är du när du springer? Om du alltid springer så det är väldigt jobbigt kan du prova med att dra ner på tempot en hel del.

Edit: Såg nu när jag kollade din dagbok att du bokför lätta pass, så mitt tips hjälper dig nog inte. :)
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#6
18 november 2012 kl 23:13
Gilla
Spring med en kompis. Höj ditt blodsocker lite. Eller tänk ut ett bättre mantra. Tänk ut en mening som gör dig glad. Gärna med en bra rytm med jämnt antal betonade stavelser (nåja) så att du kan repetera den i takt med dina steg. Jag har ett jag brukar ta till när det går trögt.

Annars brukar tankar flyta upp när man springer. Ibland kör man fast i dem. Det funkar ibland att titta på dem, säga hej till dem och sedan lägga dem vid vägkanten ochi lämna dem där.
Jamen
1981 • Lidingö
#7
18 november 2012 kl 23:50
Gilla
Är du tävlingsmänniska? För mig är GPS-klockan en viktig bit, se resultatet med en gång =) Då är det lite lättare att hålla rätt tempo också så man inte tar ut sig utan kör på i en jämnare takt.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#8
19 november 2012 kl 00:32 Redigerad 19 november 2012 kl 00:34
Gilla
Spring i grupp då blir det lättare att tänka på annat.
Tomas B
1974 • Uppsala
#9
19 november 2012 kl 02:19
Gilla
Positivt mantra funkar ibland, eller att nynna nån ramsa. Jag har en favoritlåt där en röst säger "I'm alive". Det är lite av ett mantra för mig :)

Annars tycker jag små milstolpar är bra. Känns det slitit, så tänk att du skall springa fram till rondellen, eller lampstolpen eller liknande. Sedan promenerar du en stund, och börjar springa igen mot nästa delmål.

"pain is weakness leaving the body" kan man ju oxo upprepa för sig själv om det piggar upp :)
1971 • Nykvarn
#10
19 november 2012 kl 09:28
Gilla
Liksom Samuel tror jag du springer för fort, i din dagbok står det ofta "tungt" eller liknande på pass som går fortare än 6min/km medans du ibland skriver "lugn, skön jogg" eller bokför passet som "lätt" på Borgskalan på pass som går långsammare än 6 min/km. Där har du svaret tror jag. Kommer det jobbiga tankar, sänk tempot eller ta en kort gångpaus på någon minut, det gör absolut ingenting. Du har bara sprungit sedan augusti, det är ingen lång period!

Hösten passar utmärkt för lite lugnare löpning, strunta i tempo och fokusera bara på att komma och och springa i ett för dig behagligt tempo ofta!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#11
19 november 2012 kl 09:41
Gilla
Håller med Staffan.
Försök hitta ett tempo där du bara flyter fram utan större ansträngning och struta i vilken tid som står på klockan.

Ett annat trick kan vara att distrahera dig själv med en ljudbok, radioprogram, etc, så att du inte tänker och känner efter så mycket.
Jag tycker även det funkar bra att använda andningsfrekvens mot ant steg, som mått på ansträngning, och som ett sätt att springa tillräckligt lugnt.

Ytterligare ett tips är att använda solljuset som motivator, genom att du försöker ge dig ut när det är ljust, så att du känner av solens värmande stråla i ansiktet - något som ger mig bra motivation och styr tankarna till det positiva.
Lindah
1981 • Sarpsborg, Norge
#12
19 november 2012 kl 11:00
Gilla
När jag började springa så var ljudbok alt podcasts ett måste för mig. En riktigt bra ljudbok som jag bara fick lyssna på när jag sprang kunde motivera mig väldigt bra. Testade att springa med musik men då snubblade jag bara på mina egna fötter :-D
Tog ca 6 månader innan jag lärde mig att springa med ljudbok.

Mitt tips blir att ladda hem Adam och Kompani till tlf och lyssna på dem när du springer. Garanterar att du kommer att få skratta :-) Sätt regeln att du endast sår lyssna på dem när du springer så kanske det kan motivera dig till att springa :-)

Att gömma klockan i en ficka eller under tröjärmen är oxå ett tips. Det kan fungera för mig när det känns motigt :-)
Helena
1979 • Stockholm
#13
19 november 2012 kl 11:37
Gilla
Jag tycker att det är lättast att både komma iväg och slutföra om man har ett mål framför sig. Ett tydligt mål. Jag ska springa det här loppet eller klara x km på x minuter. och använd gärna ett program för att få ett bra träningsupplägg. Det finns många bra på nätet, här på jogg t.ex. Då vet man precis vad man ska göra det passet och sen gå hem och känna sig supernöjd med sig själv. Välj ett program som verkligen är lagom för din nivå. Är man nybörjare ska det vara nästan lite för lätt i början så att man känner att man har lite mer att ge efter passet. Då är det lättare att komma iväg på nästa pass och så hinner kroppen med i svängarna och man har bättre chans att undvika skador.
Andra bra tips är såklart en träningskompis att springa och prata med och så GPSklocka som är underbart roligt. Jag hoppas du hittar det som funkar för dig! Lycka till!
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#14
19 november 2012 kl 11:42
Gilla
Sätt upp mål och kolla på dina gammla pass för att se utveckling. Testa nåt motions lopp gå med i klubb. Inse att negativa tankar kommer dyka upp du måste bara ta beslutet att fortsätta.
Linda Johansson
1973 • Stockholm
#15
19 november 2012 kl 12:11
Gilla
Jag har också negativa mantran i huvudet, men jag försöker kämpa emot dem... och just när man gör det, springer vidare och kämpar på trots negativa röster i skallen, så känns det som en liten seger i sig! För mig är löpningen - vid sidan om positiva hälsoeffekter och mer ork i vardagen - något som även är lite karaktärsdanande! Mitt råd är alltså att se de negativa tankarna som en utmaning i sig - ett sätt att träna upp det mentala! :-)


Daniel Josefsson
1975 • Bredaryd
#16
19 november 2012 kl 15:02
Gilla
Nästa gång du är ute och springer och upplever att nu går det lätt, allt bara flyter försök då att minnas detta tillfället och tänk sedan tillbaka på detta tillfälle när det går tungt.

Allt sitter mellan axlarna det är bara positiva tankar som gäller. (Lättare sagt än gjort )
Lena Lidö
1969 • Åkersberga
#17
19 november 2012 kl 18:06
Gilla
oj, vilken respons med svar, vad kul. Många bra tips som jag ska försöka ta till mig. Tror jag börjar med att sänka tempot men "tyvärr" är jag tävlingsmänniska och vill se att det går fortare o fortare och vill se framsteg snabbt så vi får se om jag kan lyckas med det. Ska också försöka med ljudbok kanske passar bättre än musik. Träna i grupp är något som tilltalar mig gäller "bara" att hitta en grupp. Jag har mål utsatta för mig och det är att göra tjejklassikern med början med Kristinaloppet 3mil skidor. Jag får fortsätta gå på min envishet som har fungerat hit och alla bra tips jag fått av er och det kanske är så att hjärnspökena är där och man kanske får lära sig att leva med dem så gott det går. Positiva tankar!
Isa
1989 • Helsingborg
#18
19 november 2012 kl 18:34
Gilla
Hm, musik är det som räddar mig när det är motigt.
Kan annars tipsa om appen runkeeper om du har smartphone, är bra o lite peppande ibland att se hastighet, om man ligger i måltempo, antal km etc.
Annat tips: variation: byt runda, antal km, kört fartlek, intervall, kanske ta en paus från löpning 2 veckor o hitta på ngn annan konditionsträning.
Annars tänk på att kroppen lurar ofta en med hjärnspöken, för man orkar mkt mer än vad man tror :)
lycka till:)
Anna
1977 • Sverige
#19
20 november 2012 kl 13:15
Gilla
Adam och kompani-tipset är det bästa hittills. Men se till att springa där ingen ser dig, man känner sig lätt korkad när jag springer och skrattar för sig själv. ;)
Lindah
1981 • Sarpsborg, Norge
#20
20 november 2012 kl 13:16
Gilla
Ja man ser lite lätt konstig ut där man springer och skrattar så tårarna sprutar :-D
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.