Löpning Tävlingar & Motionslopp 17 inlägg 5067 visningar

Vad äta under loppet på maran

Roland Söderström
1962 • Onsala
#1
29 maj 2008 - 12:04
Gilla
Undrar vad man skall stoppa i sig under loppet.
Jag dricker nog bara vatten första varvet, fyller på med sportdryck/vatten andra halvan.
Har med mig en Maxim 100g gel som jag tar vid 21, 30 och 35km.
Det finns ju saltgurka, finns kanske mer grejer åxå.

Jag skall försöka nå 3:15 men blir nöjd med allt under 3:30.
Borde inte GEL och sportdryck räcka om man springer under 3:30?
Jag har ju rätt bråttom vid alla stationer :-)

Vad har sub 3:30 löpare för erfarenheter att dela med sig?
1982 • Värnamo
#2
29 maj 2008 kl 12:47
Gilla
Förra året körde något liknande upplägg...

Det blev bara vatten första varvet. Lite på grunda av att jag aldrig hade testat maxim sportdryck innan, ville ju inte bli dålig i magen för tidigt:)

På andra varvet började jag dricka sportdryck och vatten, fyllde även på med lite energi vid stationer där det fanns chocklad och liknande.
Men jag hade inget eget med mig.

Jag tycker att det upplägget funkade bra och kommer köra något liknande iår.
Mr. B
1963 • Hemma
#3
29 maj 2008 kl 12:51
Gilla
Roland, vi kommer nog att ses under loppet. Jag tänker hänga på 3:15-gruppen så länge jag orkar.
Servicen under loppet borde räcka. Jag tar bara med ett par små gel och någon Enervit, mest av psykologiska skäl. Dricka, druvsocker, godis, energy bars... det räcker.
Att vänta med sportdryck är direkt fel, enligt en seriös studie. Man presterar mätbart bättre om man börjar tidigt med sportdryck.
VI syns i 3:15-klungan! (jag har röda shorts och troligen illgul tröja)
1965 • Västra Frölunda
#4
29 maj 2008 kl 13:24
Gilla
Ett litet inlägg. Jag sprang förra året och tänkte ungefär som er gällande 3.15. Upplevde dock att det var ganska stökigt kring farthållarna en grupp som höll på att smågruffa för att håll positioner runt farthållarna. Upplevde att det störde min löpning och att det skapade stress vid vattenstoppen. Släppte därför dom en bit framför mej för att fokusera på min egen löpning vätskeintag etc. Efter första milen lugnar det ner sej dock när alla kommit in i sin egen lunk. Om det blir uppåt 25 grader så kommer man behöva mycket vätska så jag rekommenderar sportdryck från början för att få i sej salt, mineraler etc.
Jag gick i mål på 3.25 10 min från min ideal tid men var ändå nöjd med tanke på värmen. De första 3 milen på maran är behaglig transport, det är de sista 12 km som är tuffa både för kroppen och knoppen.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#5
29 maj 2008 kl 13:38
Gilla
Mr. B: Jag har en grön jogg.se tröja svarta tights.
Jag tycker det blir så oerhört sliskigt att dricka sportdryck hela vägen.
Mest för att det skvimpar över lite grann hela tiden.
På varvet drack jag enbart vatten totalt 4 ggr, gel vid 14km, det fungerade väldigt bra.
Jag är en sån där som behöver ganska lite vatten generellt.
Mycket dricka = mycke pinka.

Fredrik: Det är ju lite som mitt upplägg, jag har med mig gel istället för choklad på stationerna.
Kanske inte är så fel ute med mitt upplägg.
Lovisa Åkesson
1976 • Sthlm
#6
29 maj 2008 kl 13:53
Gilla
Är inte riktigt i er klass, men hoppas iallafall ta mig runt min första mara på 3,5 timmar. Jag känner därför att jag inte heller "har tid" att stanna vid vätskestationerna, men jag vet ju att man måste dricka. Har därför tankar på att ta med mig eget vätskebälte, fyllt med resorb eller sportdryck. Vad tror ni om det? Är det mer jobbigt att bära runt på det än det är värt att kunna dricka när man själv vill? Jag tänker att om det är jobbigt att ha det, kan man ju bara slänga det någonstans.
Hur bär ni med er gel?
Och eftersom jag tänkt att försöka ta häng på farthållare, de saktar väl också in vid vätskekontrollerna?
Samuel H
1979 • Järfälla
#7
29 maj 2008 kl 14:03
Gilla
Visserligen inte sub3.30-löpare men ändå inte sugen på att stå i kö på maran. Jag tänker ta tre flaskor med maxim electrolyte i perfektabälte till den första dryga milen varefter jag gör mig av med det till någon åskådarkändis.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#8
29 maj 2008 kl 14:03
Gilla
Lovisa: det heter min äldsta dotter 7 år, mycket fint namn :-)
Jag bär gelen i handen helt enkelt, tar gel en bit innan en vatten station.
Har aldrigt blivit vän med det där bältena, tycker det är jobbigt att släpa runt på.
Upplever det aldrig jobbigt att inte dricka exakt när jag vill.
Jag saktar ner kanske till 5-5:30 tempo i 10sek när jag dricker, fungerar bra.
Kläm ihop muggen så den blir platt i toppen, det blir en liten pip/springa som det är enkelt att dricka ur utan att skvimpa för mycket.
Mr. B
1963 • Hemma
#9
29 maj 2008 kl 14:49
Gilla
Lovisa, om du hoppas på 3:30 är du i min klass. Dessutom är resultat ganska oberoende av förväntningar :-) Jag släpper 3:15-gruppen rätt snart.

Du behöver dricka mer än ett bälte. Vill du slippa "trängseln" (men SÅ farligt är det inte!) i början så gör som Samuel - ta egen dricka och släng behållaren när den är tom.

Mitt upplägg:
Svalt väder: En mugg sportdryck vid varannan vätskestation, en mugg vatten vid varannan. (Inte aktuellt på lördag)
Varmt väder: Minst en halv mugg sportdryck vid varje station, vatten efter behov - troligen en eller två muggar per station.
Elina
1977 • Göteborg
#10
29 maj 2008 kl 16:04
Gilla
Jag sprang jätte långsamt förra året jämfört med er andra, typ 4:53. Jag gick in stenhårt för att dricka mycket eftersom det var så varmt vilket resulterade i att jag fick stanna och kissa fyra gånger. Tappade säkert tio minuter på det....så i år är tanken att slippa kissepauserna och därmed kapa tiden med tio min ;-)

Himla svårt att veta hur mycket jag ska dricka, hur mycket som är lagom så att jag slipper stanna längs vägen. Fast jag mådde ju bra när jag kom i mål och hade ett behagligt och härligt lopp så det var väl bättre att dricka lite för mycket än för lite.
1969 • Upplands Väsby
#11
29 maj 2008 kl 17:21
Gilla
Toppentråd. Kul att höra hur ni andra gör.

Kör själv med Rolands variant, en Maxim 100-grammare fasttejpad i handen. Funkade bra i Lidingöloppet i höstas så jag provar det igen. Gick smidigt att få i sig tillräckligt med energi. Behövde bara skölja ned med lite vatten på stationerna. Gick fort, tjänade lite tid där.

Fast en 100-grammare räcker nog inte för en mara, så det blir sportdricka också på stationerna. Såvida jag nu inte springer med 2x100g men det är nog overkill...
Samuel H
1979 • Järfälla
#12
29 maj 2008 kl 17:27
Gilla
Utöver att ha den inledande drycken i bälte kommer jag nog ha en gel i tightsen och en i handen. Jag kommer förmodligen vara ute över 4 timmar så jag vill nog ha två geler med mig.
Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#13
29 maj 2008 kl 18:07
Gilla
Jag har en tröja med inbyggda fickor där bak (typ cykeltröja). Kommer ha gel och dextrosol där. Har också, förmodligen, 2 flaskor från Performa som man kan sätta på armarna där jag har sportdryck eller Resorb.

/s
http://traningsblog.blogspot.com
Erik
1974 • Jönköping
#14
8 augusti 2014 kl 19:49
Gilla
Ursäkta att jag dammar av den här gamla tråden! Men jag undrar om någon med koll på det fysiologiska kan berätta vad man lämpligast äter under ett maratonlopp med löptid runt 3.20.

1) Hur mycket energi kan kroppen ta upp och använda per timme? Onödigt att fylla på med överskott...

2) Funderar på om jag ska äta energikakor eller gel. Eller kanske båda delarna omväxlande? Vad är skillnaden på att äta typ Runekakor/Flapjacks under löpning jämfört med energigel, vilket är smartast under en mara?
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
8 augusti 2014 kl 23:49
Gilla
Tror kroppen kan ta upp 0,8g socker/kg kroppsvikt per timme men blandar man två olika sockerarten/kolhydrater kan man absorbera kanske 50% mer.
Det mesta av detta får du i dig via sportdrycken men iband är den väl svag, då kan man komplettera med gel.
Några fikapauser brukar vi inte räkna med under marathonlopp, alltså äts ingenting som behöver tuggas. Kanske kan man lära sig äta banan, saltgurka och druvsocker (homogena och lättuggade saker) men träna då på dina fartpass så får du se.
1981 • Katrineholm
#16
10 augusti 2014 kl 21:37
Gilla
Jag tar gärna en liten bit banan då och då under ett långt lopp som LL eller maraton. Tycker det är skönt med något annat än vätska. Skulle däremot inte få i mig bars, olika typer av tabletter eller annat smuligt. Jag får ibland lite mjölk eller oboy langat till mig. Om det har någon positiv inverkan rent vetenskapligt törs jag inte svara på, men jag mår bra av det. I övrigt har jag väldigt svårt för sportdryck men kör på cola blandat med elektrolyter. Varvar med vatten
Mr. B
1963 • Hemma
#17
11 augusti 2014 kl 09:21
Gilla
Man brukar väl räkna med ca 700 kcal/timme, så i bästa fall skulle du då kunna få i dig ungefär lika mycket som du gör av med. I praktiken blir det nog betydligt mindre.

Problemet med (svag) sportdryck är att du inte kan få i dig energi utan att få i dig volymen vätska. Har du tur är det en bra mix, har du otur så är magen full. Då kan det vara bra med torr energi. Jag brukar räkna med att energin går ut i kroppen på max tio minuter, kanske fem för en gel. Bananer är också bra och snabb energi.

Allt det där testar du såklart på dina långpass. Olika magar reagerar olika, och ansträngningsnivån spelar också roll för vad man tål.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.