Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 11608 visningar

Smärtor knä/skenben... (tjatigt jag vet)...

Johan F
1975 • Huskvarna
#1
14 januari 2013 - 17:45
Gilla 
Återigen ett inlägg om knä/skenbens ont.
Historik:
Tränat simning i 1,5år och för att få lite bättre kondis tänkte jag lägga in lite löpning... började således med lätt löpning en gång i veckan i somras... ökade träningen i sensomras/höstas till 3-5pass/vecka, och varit uppe på 17km som mest på ett pass. Har haft diverse krämpor under tiden som de flesta av er upplevt...(problem med vaderna/hälsenan, benhinnorna, låren osv osv). Allt detta har gått över och inget av det har varit något allvarligt, utan jag har kunnat springa på.

Nuläge:
Har under de senaste veckorna, med varierande pulsering, kört lågpulsträning i prattempo med bra resultat. Förra tisdagen efter ett sådan pass på 15km, får jag känning nedanför vänster knä, övre delen av skenbenet. En skarp smärta som smärtar inne i knät (har ej palpations ont, dvs om jag trycker) och det "strålar" ner i skenbenet. Det gör ont om jag joggar (extremt ont) och efter aktivitet. Det gör ont om jag suttit still. Ibland känns det som om knä ska vika sig då jag provat att jogga lätt här hemma.

Har dammsugit google och mina symtom liknar väl mest patellofemoralt smärtsyndrom eller hopparknä....(???)

Något ni känner igen?

Har kontaktat sjukgymnast som jag hoppas på svar från i veckan...

Mvh
Johan F
HR
1972 • Stockholm
#2
14 januari 2013 - 17:58 Redigerad 14 januari 2013 - 18:04
Gilla 
PFSS är ofta en s.k. slaskdiagnos och den säger inte alltid så mycket och drabbar oftast yngre förmågor. Det kan givetvis vara så att du har det. Den typen av smärta som du beskriver är ju något som många på forumet drabbats av och som i många fall haft olika bakomliggande orsaker (förutom löpningen då förstås) och i slutändan vitt skilda diagnoser.

Jag känner t ex igen mig i din smärtbild, men vet att jag inte hade PFSS. Jag lyckades "springa mig frisk" men skulle givetvis inte rekommendera den approachen.

Med "kontaktat sjukgymnast" så hoppas jag att du menar att du bokat tid och inte är ute efter en fjärrdiagnos. Det känns ju väldigt svajigt isåfall.

Duktig sjukgymnast eller Naprapat bör kunna hjälpa att diagnosticera och jag skulle börja i den änden. Jag skulle heller inte själv nämna att du tror att du har PFSS i samband med besök utan berätta var du har ont, hur du tror att det har uppkommit (i samband med löpning) och hur länge du haft det.

Den här sidan är generell men man brukar kunna hitta något som stämmer överens så att man för egen del kanske kan utesluta något:
http://www.idrottsdoktorn.se/fragor-svar/lopning

Mer om PFSS: http://wiki.du.se/%C3%84mnen_-_Subjects/Medicinsk_vetenskap/Sm%C3%A4rta_och_sensorisk_behandling_MC2012/Artiklar_om_sm%C3%A4rta/S%C3%A4rskilda_sm%C3%A4rttillst%C3%A5nd/Patellofemoralt_sm%C3%A4rtsyndrom_%28Peter_Th%C3%B6rnell%29

Krya på dig, lycka till och återkom gärna i tråden när du fått besked. :)

PS
Det är inte tjatigt, visst, det är vissa månader en hög andel trådar om krämpor och gissningstävlingar som pendlar kring "the usual suspects"; stressfraktur, löparknä, hopparknä, PFSS, ITBS etc etc.

Det som gör det intressant är ju när folk får reda på vad det verkligen är och vad de sedan gör åt det för att bli besvärsfria. Därför tror jag de flesta uppskattar både smärtbeskrivning och framförallt uppföljning. Vi har duktiga läkare, sjukgymnaster och naprapater på forumet men de flesta undviker nog att internetdiagnosticera. :)

Johan F
1975 • Huskvarna
#3
14 januari 2013 - 18:40
Gilla 
Tack för ditt svar Henrik.
Med kontaktat sjukgymnast menar jag givetvis att jag vill ha ett besök hos dom, annat är inte tal om!
Har som jag skrev "dammsugit google" och läst igenom dina ovannämnda länkar. Men vill ju ha riktig diagnos utan "gissningstävling" av kunnig utbildad personal.

"springa mig frisk"... är inget alternativ, då det på ren svenska gör förjävla ont vid löpning :-(

Upptäcker precis nu, att om jag flyttar upp knäskålen mot låret till, och trycker precis under den, så gör det ont, misstänker att det är knäskålssenan som går där... Gör jag likadant på höger knä känner jag ingen smärta....
Återkommer efter besök hos sjukgymnasten!
// J.F
HR
1972 • Stockholm
#4
14 januari 2013 - 19:55 Redigerad 14 januari 2013 - 19:57
Gilla 
Ok, bra. :)
Det ska bli intressant att höra.

I mitt fall så sprang jag mig frisk samtidigt som jag klarade mig med enklare styrkeövningar som jag måste medge att jag slarvade med. Stretch för mitt begränsade rörelseomfång gjorde mest nytta tillsammans med löpningen och en stegvis (haha) ökning av längd och intensitet.
Men en persons lösning är ju inte alltid relevant för en annan, som sagt. Hade det gjort förjävligt ont i mitt fall hade jag låtit bli att springa.

Det är därför man ska vara försiktig när man får "tips" som "det är bara att köra på som vanligt" varvat med "du måste vila ett år".

Jag genomgick precis nu under kvällen ett tiotal knätester som "övningsobjekt" inför en blivande Naprapats kommande slutprov. Det var intressant och lärorikt och värt att nämna är att ortopedkirurgen/knäspecialisten som jag varit hos genomförde exakt samma tester, fast inte lika många, vilket i och för sig inte var nödvändigt då det fanns en misstanke om skada att utgå ifrån.

Tyvärr kan man ju konstatera att jag inte är hundraprocentig och att jag får kompensera en hel del vid t ex utfall. Knäna är lite knastriga och knakiga. Men, de har varit så senaste tolv åren och de är trots allt bättre än vanligt. ;)


Johan F
1975 • Huskvarna
#5
18 januari 2013 - 09:02 Redigerad 18 januari 2013 - 09:03
Gilla 
Precis hemkommen efter första besöket hos sjukgymnast. Mina "värsta tänkbara" egenpåhittade diagnoser som stressfraktur eller hopparknä hade jag inte. Efter en grundlig (jävligt grundlig) genomgång av båda knän, lätt löpning med och utan sko på löpband, sa hon att jag helt enkelt "bara" har en överansträningning i knäskålsenan på vänster sida. Förmodligen pga att min fotisättning ser lite annorlunda ut på vänster ben än höger. Dessutom gjorde det mindre ont när jag sprang barfota än med skor. När jag sprang med skor började jag halta efter 15-20s... när jag sprang barfota kände jag av knät, men kände oxå att jag kunde springa på utan att halta. Fick oxå göra ett "styrkeprov" i bensparks maskin, dels för att se om det gjorde ont/stressade senan, samt se om jag var svag i något av benen. Benen var likstarka och helt utan känningar i knät.

Råd/tips från coachen (sjukgymnasten). All form av rörelseträning som känns bra i knät (som ej gör ont/stressar senan) ska jag göra.

Kontenta... nu blir det simning och lätt styrka/rörelseträning för hela slanten. Påbörja lätt löpning i mina VFF. Stressa inte utan låta senan stressa ner och succesivt låta löpningen bli en del av mitt liv igen. Hon nämnde oxå att det kanske inte var så bra att köra ett pass löpning och ett pass simning på samma dag på mina lediga dagar, utan kanske vila lite med (med glimten i ögat givetvis).

Än finns det hopp för mänskligheten och så även för mig.
Mvh
Johan F
Johan F
1975 • Huskvarna
#6
22 januari 2013 - 19:16 Redigerad 22 januari 2013 - 19:16
Gilla 
Har precis kommit in efter ännu en liten test runda. Idag något längre än häromdagen. Sprang drygt 6km ikväll och hade INGA känningar i knät. Således bekräftar den trots allt snabba återhämtningen sjukgymnastens diagnos - överansträngd patellasena. Hade det varit hopparknä eller något annat som jag själv var inne på, hade det förmodligen tagit lite längre tid. Jag är överlycklig att det trots allt "bara" har tagit 2 veckor.
Vad har jag lärt mig?
Att det kanske är för mycket begärt att springa 4,5-5mil per vecka så här tidigt eftersom jag inte är en van löpare. Siktar på 2.5-3.5mil/v ett tag framöver. Det är INTE kul att vara skadad och samtidigt må skitdåligt varje gång man ser någon annan vara ute och löpa när man åker förbi med bil. Det gör ONT i hjärtat.
Mvh
Johan F
HR
1972 • Stockholm
#7
22 januari 2013 - 19:26 Redigerad 22 januari 2013 - 19:27
Gilla 
Bra att du snart är "på benen och banan" igen. Det verkar ju som att det blir ett kort uppehåll för dig.

Vad gäller träningsmängden så får du ju se till vilken typ av pass som gagnar dig mest så att du får ett bra resultat av träningen. Att minska sträckan kan ju vara en bra idé under en period. Får du till bra pass när du väl är ute så kan du ju nöja dig med det.

Ca 3 mil i veckan hamnar jag inte så ofta på själv pga tidsbrist så jag ser till att vila ordentligt mellan passen och försöker få alla pass till att bli kvalitetspass, om det inte rör sig om ett sällskapspass.

Ett kvalitetspass för mig kan i och för sig vara allt ifrån ett kort pass i bra fart eller ett lite längre pass i hyfsad fart.

Om det "släpper" sedan så är det ju bara att öka på igen, allt beror ju på målsättningen med löpningen. Men oavsett målsättning så hjälper den inte om man går och skadar sig och inte låter kroppen komma ikapp.

Johan F
1975 • Huskvarna
#8
22 januari 2013 - 19:28
Gilla 
Tummen upp Henrik! =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.