Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 10176 visningar

Maffetone och asfalt - vilka skor?

1976 • Enskede
#1
18 mars 2013 - 16:48
Gilla
Enligt Maffetone-metoden ska man ju ha skor med så lite dämpning som möjligt. Men jag antar att det förutsätter att man springer på hyffsat mjukt underlag. Själv bor jag ganska långt från bra löparspår och funderar på att börja jogga på asfalt mestadels, men jag har svårt att tro att det är så hälsosamt för muskler och leder att springa med skor utan dämpning på asfalt.

Vad har ni Maffetone-fantaster för syn på det? Och vad ska jag välja för skor?

Jag är lite inne på att ha skor med hyffsad dämpning när jag springer på asfalt och med minimal dämpning när jag springer på mjukare underlag (terräng, skogsspår, osv).
1976 • Enskede
#2
2 april 2013 kl 13:35
Gilla
Ingen som har tankar om detta, eller kan hänvisa till nån tråd där det diskuterats?
N S
1982 • Piteå
#3
2 april 2013 kl 20:15 Redigerad 2 april 2013 kl 20:39
Gilla
Har ingen aning vad Maffetone är för nått. Men efter problem med benhinnor, hälsenor och knän så fort jag sprang på asfalt, valde jag att gå över till minimalistiska skor (och tillhörande löpskolning) för ungefär ett år sedan. Efter ca 9månader av tillvänjning sprang jag alla pass asfalt som terräng i minimalistiska skor helt utan problem.
Då jag främst är skidåkare har jag inte sprungit på tre månader. Nu när jag börjar om så fixar inte riktigt vaderna och fötterna av långpassen. Så jag har gjort dom i mina Saucony Mirage. Som resultat är mina knäproblem tillbaka. Men bara på passen i de skorna. Men tar jag mina Merrell Trail Glove så är jag smärtfri efteråt.

Så har det iallafall fungerat för mig och jag tillskriver nog löpskolningen mer än skorna. Jag törs inte säga hur det skulle bli för dig, men min kropp verkar klara asfalt bättre utan dämpning i skorna, så jag håller mig till det. Så får alla ni andra göra precis som dom vill :-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#4
2 april 2013 kl 23:17
Gilla
Maffetone ar ju valdigt langsam jogging, (for nyborjare)
Det som tar stryk, vader, leder osv okar med farten.
Sa om du joggar langsamt sa ar det mycket mindre problem med minimalistiska (ingen dampning) skor an om du kor intervaller.
Sen beror det pa dina forutsattningar, du kanske redan springer i 4:30 tempo med valdigt lag puls, da blir det annat, mer stress pa leder om du inte ar van vill saga.
Har du sprungit utan dampning lange sa ar det ingen storre skillnad.
Har du aldrig sprungit i minimalistiska skor ar det en tillvanjnings period pa allt mellan 3 manader och 3 ar.

Sa svaret borde vara att det borde funka bra utan dampning med Maffetone traning om det ar langsamt.

1977 • Eskilstuna
#5
3 april 2013 kl 06:20
Gilla
Det man inte har i skorna får man ha i löpsteget.

Ska man springa utan att få ont så måste varje stegisättning dämpas.
Det kan göras genom att man har dämpade skor, eller att man har en fotisättning och löpsteg som tar hand om mycket av energin i nedslagen.
Ofta är det naturligtvis en kombination av de två i praktiken.
1966 • Borås
#6
3 april 2013 kl 07:39
Gilla
Väldigt hett med Hoka skor just nu. De går helt åt andra hållet än vad skoindustrin vill. Googla o kolla.
Tor
1975 • Göteborg
#7
3 april 2013 kl 12:11
Gilla
Tobias Jeppsson:
"Enligt Maffetone-metoden ska man ju ha skor med så lite dämpning som möjligt."

Maffetone-metoden kan avse en mängd saker. Om du tänker på den populära 180-bpm-formeln så säger den ingenting om vilka skor man skall använda:
http://philmaffetone.com/180formula.cfm

Själv körde jag tre månader enligt denna metod i Adizero Adios som oftast klassas som racing flats.

Skonsam löpning löpning beror till största delen på vilken löpteknik man har.
1976 • Enskede
#8
4 april 2013 kl 23:00
Gilla
Tor Lindqvist:
Nja, 180-formeln är bara en liten del av Maffetone-filosofin.
I hans bok "träna för livet" har han ett helt kapitel om skor och förordar skor utan dämpning. Det var genom honom jag första gången hörde talas om att skor utan dämpning skulle vara bra. Nu har det slagit igenom stort.

Ni verkar vara inne på att det går att vänja sig vid asfalt också. Kanske är det så. Men jag är lite inne på nån slags stenålders-teori, dvs hur vi levde på stenåldern och vad som är naturligt för oss? Jag tror inte våra förfäder sprang långa sträckor på hårt underlag, så jag undrar om våra kroppar verkligen är byggda för det? Våra kroppar är iofs inte byggda för konstgjord dämpning heller, men om man kör med lätt dämpade skor på asfalt så borde det vara ungefär samma sak som att springa med odämpade skor på mjukt underlag (i spåret t ex)?
En fundering bara.
1969 • Stockholm
#9
4 april 2013 kl 23:33
Gilla
Tobias: hur vi levde på stenåldern har väldigt lite att göra med hur vi lever nu. Att överhuvudtaget fundera på "vad våra kroppar är byggda för" är att göra våld på evolutionsteorin. Bortsett från dessa detaljer, så är jag helt med på dina funderingar; vad än människans evolutionstryck har varit genom årmiljonerna så inte tusan är det "survival of the one who can run longest on paved roads" i alla fall.

Men om jag får fortsätta vara skeptikern så undrar jag varför du funderar på att köra nåt "Maffetonskt" träningsprogram?
1959 • Saltsjö-Boo
#10
4 april 2013 kl 23:46
Gilla
Maffetone handlar väl mångt och mycket om lågpulslöpning, dvs löpning i bekväm, ickeandfådd långpassfart. Jag springer ca var tredje pass i Merrell Trail glove, dock inga lågpulspass. Det känns svårt att ta det lugnt i dessa skor, eftersom jag måste.öka stegfrekvensen för att löpningen ska bli skonsam. För mig innebär det också att farten drivs upp.med automatik med dessa skor på fötterna. Det är samma sak om jag springer barfota på halvhårt underlag (tartan, packad sand etc.
För att kunna springa lågpuls behöver jag lite mer dämpning , typ Brooks Green silence, vilket är att betrakta som en lätt men hyfsat dämpad racingsko.
Möjligtvis är det så att om man får en bra fartutveckling i sin lågpulslöpning, att man succesivt kan gå mot lättare och lättare skor. Janne W, en gång i tiden den störste maffe-gurun här på forumet hade väl Asis 21xx-serien som mängdsko i början, men allteftersom han fick upp farten så skiftade han mot allt lättare mängdskor, och körde till slut all träning i racing flats. Då kunde visserligen MAF-passen gå i 4.20 tempo:)
Annars, vad gäller Trail Glove så tycker jag nästan att det är lättare att springa skonsamt på asfalt än i skogen. Asfalten är förutsägbar och det är lätt att få ett snabbt snålt steg. Stigarna där jag bor är iofs ganska tuffa, mycket sten och rötter. Hade det funnits mjuka barrtäckta skogsstigar hade det kanske varit annorlunda...
HR
1972 • Stockholm
#11
5 april 2013 kl 09:30 Redigerad 5 april 2013 kl 09:31
Gilla
Olof Reimers inlägg är ganska precis vad jag själv tycker.

Viktigast är att hitta en sko som man trivs med som har så lite krusiduller men om skon "saknar" dämp så hjälper den ju inte om den sitter illa och är obekväm att springa i - även med "rätt" löpsteg.

Jag springer själv mest i Jogg.se kultskon Green Silence som är mycket lätt - har hyfsat dämp och som framförallt ger mig en fin löpkänsla och en möjlighet för foten att spreta fritt och inte hämmas av skon. Hittar man en race sko som passar en så brukar de vara minimalistiska nog.

Har provat många minimalistiska skor men en del av dem har varit som att springa med tunna hockeypuckar på fötterna och känts sämre än barfota. Jag kan springa ganska problemfritt på asfalt barfota och tycker till och med att det är skönt. Tempot är ganska lågt då förstås men löpkänslan blir fin. Springer ibland avslutande km barfota - på sommaren då förstås.

Just Merrell Trail Glove som Olof nämner är en sko som jag har ögonen på som kandidat. Men, har inte hunnit prova den.

Adidas Adios sprang jag med ett tag men den är tyngre än green silence och kanske något för "stabil" för att kännas som en minimalistisk sko. Den var även för smal i formen för mina ankfötter men skon i sig var mycket trevlig. :)

1959 • Saltsjö-Boo
#12
5 april 2013 kl 11:00
Gilla
Jag gillar Merrells passform, men nästa gång blir det nog ett par Bare Access 2. Lite mer allround. lite mer dämpning för långa pass. Vill jag springa barfota, så springer jag barfota på lämpligt underlag...
Mattias
1974 • Borås
#13
5 april 2013 kl 11:05
Gilla
Varje gång jag tar på mina Trail Glove blir mina fötter snabba och glada ;)

Skon sitter som en smäck. Kör både terräng och asfalt med dom, senast ett långpass på 21 km enbart på asfalt. Önskar bara att jag kunde köra barfota i dom men jag får skavsår efter några km, så jag måste ha tunna strumpor.
1965 • Täby
#14
5 april 2013 kl 11:40
Gilla
Jag gillar mina Rail och Road Glove, mycket. Sitter verkligen som en smäck. Men..., mina hälsenor gillar dom inte lika mycket. Så jag använder dom väldigt sparsamt, men hoppas på att det kan bli mer i framtiden.

Brooks Green Silence (BGS), däremot, känns som den snällaste sko i världen. Men, på ett bra sätt. Mycket mängd i BGS, blir det. Dels de flesta långpass och de är även med i rotationen på milpass.

På lopp idag, mil eller halvmara, skulle jag dock välja Lunaracer eller kanske Brooks PureConnect. Skulle jag springa en mara idag (ej inplanerat) skulle det bli BGS.

För mig känns inte Merrell som lopp-sko även om hälsenorna skulle palla. Jag vill ha en smula drop, för att få mer "stuns" i avstampet. Nej, Merrell är mer glädje-skon för mig.

Kul att vi är olika! :-)
Tor
1975 • Göteborg
#15
5 april 2013 kl 13:13
Gilla
Tobias Jeppsson:

"Nja, 180-formeln är bara en liten del av Maffetone-filosofin."

Det jag menar är att Phil Maffetone är en person som har många teorier, metoder och filosofier. Vad jag vet finns det inte någon direkt koppling mellan hans 180-filosofi och hans barfotafilosofi.
Pär M
1969 • Umeå
#16
5 april 2013 kl 21:35
Gilla
ang kultsko på jogg måste ju kinvara ligga bra till åxxå :-)

(springer extremt ofta en maffetone-filosofin dvs 180-40)
1976 • Enskede
#17
11 april 2013 kl 15:03
Gilla
Tack för alla intressanta svar :)
Merrell Train Glove såg schyssta ut, men jag köpte till sist dessa: http://www.inov-8.com/new/global/Product-View-Trailroc-245.html
Innov8 Trailroc 245

Ska testspringa dem idag, men jag tror de kan funka bra.
1976 • Enskede
#18
11 april 2013 kl 15:13
Gilla
Thomas Strömquist:
Nja, jag är rätt säker på att du har fel där. Vi har knappt evolutionerat ett dugg de senaste 10.000 åren i alla fall. Det enda som förändrats är vårt sätt att leva. Just därför tror jag vi har all anledning att fundera på hur våra förfäder levde.

Tor Lindqvist:
Nja, kopplingen är väl att han förordar både att springa utan konstgjord dämpning (inte nödvändigtvis barfota) eftersom det enligt honom inte är skonsamt för knäna, och att springa med låg puls eftersom det också är hälsosammare för kroppen på väldigt många sätt. Bland annat orsakar en träning i för hög puls att kroppen skapar fler fria radikaler som både ökar risken för cancer och påskyndar åldrandet.

Om jag inte minns fel så har han jobbat som idrottsläkare åt elitidrottsmän och vet en hel del om hur kroppen funkar, så jag tror mer på hans teorier än erfarna löpares teorier.

Kan varmt rekommendera hans bok: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197615110
som går igenom både vilka hälsoeffekter man får om man springer med låg puls, med skor utan dämpning och mycket annat. Den har förändrat hela min syn på löpning i alla fall.
Pär M
1969 • Umeå
#19
7 juni 2013 kl 23:25
Gilla
glömt svara på den här...
ang senaste 10000åren har vi väll höjt "medellivslängden" nå enormt!!!!
även ökat våran vikt och längd,,,
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.