Löpning Löparkompisar & kontakt 13 inlägg 7037 visningar

Total nybörjare i Nacka

Therese
1977 • Nacka
#1
20 mars 2013 - 16:26
Gilla
Har funderat länge på det där med att springa, men har alltid skjutit det åt sidan pga övervikt, lathet och även lite rädsla för att ge mig ut i ett spår och inte klara av att springa.

Nu har större delen av övervikten arbetats bort och latheten lagts högst upp på hyllan. Men rädslan finns nog kvar... :)

Finns det flera som är nybörjare och som vill ha sällskap i löpspåren för att komma igång i Nacka så fort det blir barmark?
Therese
1977 • Nacka
#2
26 mars 2013 kl 07:42
Gilla
Puffar upp lite, min plan är att börja nu i påsk då vädret verkligen ser ut att bli finfint för en nybörjare att börja!

Har hittat ett nioveckors träningsprogram som även finns som app (c25k) vet inte om det är bra eller inte, men kändes som det är värt ett försök.

Letar fortfarande efter någon/några som vill hänga på!

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#3
26 mars 2013 kl 11:03
Gilla
Jag är ingen nybörjare men jag vill ge dig en eloge för att du är så seriös redan som nybörjare! Träningsprogram, Jogg.se och allt;-)
När jag började springa visste jag inte ens hur långt ett marathon var, att det fanns miltävlingar eller att det ens fanns träningsprogram för löpning ha ha.
Jag gick och sprang om vartannat. Ensam.

OT: Hade ingen att fråga eller bolla med heller vilket jag har nu men å andra sidan så har jag alla i min familj mor, far, syster etc. emot mig fortfarande (de tycker att det är "farligt", att jag "borde tänka på min ålder", att "jag saknar omdöme", "varför är det så roligt då", "låter jobbigt", "vad onödigt"...)

Önskar dig Therese all lycka till i löparspåren och nu på våren kommer det ju bli härligare härligast! Ut och njut i naturen och skogen! ;-) jag tror du kommer bli frälst.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#4
26 mars 2013 kl 19:29
Gilla
Ålder? Du är ju född 1972!

Therese, när jag började för knappt två år sedan körde jag en app som heter Get Running, perfekt för den totalt otränade nybörjaren som knappt kan ta fem steg utan att pusta och flämta. Så var jag då. På nio veckor springer man 5km på 30 min. Det är nog ungefär samma som den du hittat. Funkade jättebra för mig. Man skyndade långsamt och blev sporrad att fortsätta. Efter de nio veckorna gick jag direkt på ett Marathon-program, vilket jag inte rekommenderar. Fick snabbt löparknä och kunde inte springa på en månad. Lycka till!
Therese
1977 • Nacka
#5
27 mars 2013 kl 09:10
Gilla
Tack för era tips och pepp!

Jag är lite extremt "informationssökande" och försöker alltid förbereda mig så mycket som möjligt när jag ger mig på något. Det här har jag tänk och funderat på i en månad innan jag reggade mig på jogg.se till exempel och sedan satte mitt måldatum för start :)

Och jag säger som Michael: Din ålder!?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
27 mars 2013 kl 10:22
Gilla
Heja heja :)
Och det är fint att springa i stockholm nu. visst finns det lite is kvar på vissa ställen, men överlag är underlaget okej. och temperaturen är så bra. lätt att andas och lätt att hålla en bra vätskenivå. även en temperatur där det är svårt att klä sig totalt fel :) Så mitt tips är att börja ge sig ut innan värmen kommer, för då måste man tänka mer på sådant.

Har förövrigt vänner som kört c25k med goda resultat. verkar vara ett bra kom igång program för att hålla sig hel samtidigt som det ger en rätt fint utvecklingskurva och inte är mäktigare än att motivationen kan hållas uppe.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#7
27 mars 2013 kl 11:44
Gilla
Hej Therese,
Kul att se att ytterligare en Nackabo kommer in i löparcommunityn.

Mitt råd till dig är att ta tiden fram till sommaren att skapa vanan av att jogga exempelvis tre gånger pr vecka. Använd din c25k app, men det viktiga är att du lägger ribban lågt så att du faktiskt tar dig ut och gör en aktivitet för varje planerade dag i denna delen av din träning.

Kommer du genom de första 10 veckorna och har fått kroppen att längta efter nästa pass och bara njuta av att vara ute, kommer du nästan automatiskt att vilja fortsätta att löpträna.

Ett annat råd jag vill ge är planering och kommunikation med dina nära runtomkring dig. Berättar du i god tid innan att du önskar att ha en timmes träning på en viss dag/tid, är det mycket lättare att det blir av, än att andra familje-, eller andra prioriteringar kommer före.

Du har hittat det bästa forumet att hänga som löpare, fortsätt att vara aktiv, det får du mycket tillbaka från :-)

Lycka till!
Therese
1977 • Nacka
#8
29 mars 2013 kl 08:51
Gilla
Tack för mer pepp och råd!

Jag tog min första runda i går med min app, måste säga att appen kändes som en stor trygghet och utan den vette sjutton hur jag hade gjort :) Troligtvis hade jag inte joggat någonting utan gått en sväng, börjat frysa ordentligt och vänt hem.

Jag hade en "kolla på mig, jag är ute och springer!!"-känsla när jag satte igång och den höll i sig hela passet. Nu var det ju ett lugnt pass i förhållande till vana löpare. 5 min snabb promenad, 20 min intervaller a 90 sek promenad 60 sek jogg och sen 5 min nedvarvning.

Men för mig var det stort att orka göra som rösten i lurarna sa! Känns i benen idag, en härlig känsla att jag faktiskt gjort något som gett något sorts resultat!

Dessutom hade jag huvudvärk när jag gav mig ut (spänningshuvudvärk) och den försvann någon gång under första halvan av passet och den djupa rynkan mellan ögonbrynen försvann den också! Mentalt pigg och fysiskt trött kom jag hem igen :)
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#9
29 mars 2013 kl 13:50
Gilla
Bra Therese! Kör på nu enligt appen så ska du se att du snart längtar efter nästa pass!
Therese
1977 • Nacka
#10
11 april 2013 kl 19:26
1 Gilla
Nu har jag bara fått till 4 pass än så länge pga ryggont i en vecka, men so far så är det riktigt härligt! Så härligt att jag bokade in mig på Sicklaloppet i september, så får vi se hur det går... :)

Karl
1987 • Stockholm
#11
12 april 2013 kl 15:18
Gilla
Appar och appar.. Allt ska vara en app
HannaH
1972 • Älta
#12
14 april 2013 kl 22:13
Gilla
Vad roligt att du kommit igång! Tack för tipset om app:en! Även jag är nybörjare i Nacka, och vill du springa i grupp kan jag tipsa om att man just nu kan hänga med på gratis träning vid Hammarbybacken inför loppet Stockholms brantaste. Se deras webb för datum. Kanske inte det första stället man tänker på att springa som nybörjare...men som en kul grej att testa, kanske? Jag hoppas kunna passa in någon av deras träningar, om du vill göra sällskap!
Therese
1977 • Nacka
#13
22 april 2013 kl 13:10
Gilla
Tack för tipset Hanna! Tror dock att Stockholms Brantaste är att ta i för min del :) Jag tar det lite flackare och satsar på Sickla i höst :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.