Löpning Tävlingar & Motionslopp 25 inlägg 13001 visningar

Vilket marathon för en total nybörjare rekommenderar ni?

#1
29 april 2015 - 10:08
Gilla 
Som rubriken antyder är jag en total nybörjare på löpning och har som mål att om ca 1,5 år springa ett marathon. Har tittat en del på Budapest då jag och min familj älskar staden och tänkte slå två flugor i en smäll samt att göra marathondebut i min favoritstad känns inte helt fel.
Men är den för varm och jobbig bana? Rekommenderar ni någon annan mara?
Jag har satt upp några delmål innan som ett million i höst och Göteborgsvarvet om 1 år. Följer löpprogram först för milen, sen gbgvarvet och sen marathon. Är detta realistiskt eller är jag galen?
< < < 1 2 > > >
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#2
29 april 2015 - 11:25
Gilla 
Håller själv Paris Marathon högt. Fin bana, många löpare och åskådare. Ja, och en fin stad också. Dock går nästa av stapeln redan om ca ett år.
1981 • Linköping
#3
29 april 2015 - 12:07
1 Gilla 
Det du tycker låter bäst. Visst, vissa har en jobbigare bana och Great Wall Marathon kanske inte bör vara första valet, men även om du väljer typ Rotterdam (platt som en pannkaka) så kan det i april när det går vara regn (eller blåsa 7-10 sekundmeter som när jag sprang, hade hellre haft mer backar). Att ha backar (i lagom dos) kan vara mer skonsamt då det tvingar ned fart och ger ett annat steg (=viss avlastning för trötta muskler). Det är ju därtill högst individuellt, är du känslig för värme så utgå från det.

Åk dit du vill och lycka till!
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#4
29 april 2015 - 13:27
Gilla 
Vintermaran lär väl gå om ca 1,5 år. Det är Fredrikshof som arrangerar 2016 så det blir väl på Norra Djurgården som senaste åren.
Framgår ju inte riktigt i vilken del av landet du bor, men under hösten har du ju Helsingborg, Göteborg och Växjö också.
Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#5
29 april 2015 - 13:39
Gilla 
Jag skulle nog inte vilja påstå att det finns något marathonlopp som är lämpligare än något annat för en nybörjare. Marathon är en extremt tuff och jobbig distans för att det är så j*vla långt och oavsett om det finns banor som är lite snabbare än vissa andra så kommer det nog inte hjälpa dig speciellt mycket, du kommer ändå vara trött i slutet. Vädret och temperaturen spelar ju dock in, men nu bortser jag ifrån detta.

Som sagt... Man anpassar ju sig efter underlaget och kuperingen, så i slutändan spelar det ingen roll, du kommer ändå vara trött och utmattad vid målgång! Så jag tycker... välj helt fritt!
1967 • Stenungsund
#6
29 april 2015 - 13:43
1 Gilla 
Jag rekommenderar att du springer en mara hemmavid, ta den som är närmast, det är ändå 42,2km som är utmaningen.
1,5 år från total nybörjare är kort tid. Låt det ta den tid det tar, du ska ju längta till nästa mara också, och nästa, och nästa, vilket innebär att det ska kännas bra första maran.
1978 • Dösjebro
#7
29 april 2015 - 13:46
Gilla 
Funderar på att göra Marathon debut i Berlin, platt mycket publik och välorganiserat, vad jag har hört från folk som sprungit det. Brukar ligga på hösten så man får goa månader att köra huvuduppladning.
Men drömmen är att köra NY, någon gång. Verkar vara asgrymt!
Pierre Höglund
1969 • Gröndal
#8
29 april 2015 - 14:35
Gilla 
Sprang mitt första och enda Marathon, än så länge, i Budapest förra året.
Vi var ett gäng på 9 stycken som var nere och sprang.
En av dem har en egen blogg där han bl.a. skrivit en Race report. http://runningheller.com/2014/10/16/budapest-marathon-race-report/

+ lite mera tips. http://runningheller.com/resetips/budapest/
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
29 april 2015 - 15:18
2 Gilla 
Om du gått från "stillasittande" och tänker springa maraton håller jag med om att 1,5 år är kort men jag antar att du hållit på och joggat ibland i alla fall.
Välj helst ett lopp som är nära eller lättillgängligt och som du kan anmäla dig ganska sent till så kan du skjuta upp debuten om du märker att du inte hinner bli tillräckligt tränad, att stressa med träningen är ett bra sätt att bli skadad.
Vädret kan man ha tur eller otur med men somliga lopp är ju ofta väldigt varma. Budapest i oktober är tydligen mycket växlande. Banan lär vara lättsprungen (men 42,2 km är alltid krävande, de flesta debutanter behöver gå en del) och efter Göteborgsvarvet är du van vid trängsel så det blir inget större problem.

Kolla bara så att maxtiden inte är för kort, det finns lopp med 5 timmars maxtid och 5:30 är inte så ovanligt.

Förstör inte en semesterresa med att lägga loppet sist, kom ner en dag innan, vänta med sightseeing men räkna med att du har väldigt svårt att gå i trappor och kanske att förflytta dig överhuvud taget de första dagarna - spring alltså helst Budapest marathon andra eller tredje gången i stället. Det brukar gå bättre efterhand, dessutom vet man vad som väntar och kan ta hänsyn till det.
#10
29 april 2015 - 16:24
Gilla 
Tack! Inser att jag skrev lite missledande är inte helt nybörjare men var ett par år sen jag språng millopp. Det sista har det blivit kortare orienteringslopp.
Börjar även inse att Budapest Marathon kanske får vänta och satsa på ett i Sverige bor i Västra Sverige men en bit ifrån de lopp som räknats upp så blir hotell eller husvagn i vilket fall. Så om man utgår från Sverige vilka har flackast och mest lättsprungen bana samt lång maxtid räknar med att få gå ibland?

1981 • Tranemo
#11
29 april 2015 - 16:44
Gilla 
Gjorde min första mara i september förra året i Oslo. Hade då sprungit i ca 1,5 år efter några års uppehåll då jag höll mig på gymmet.

I mitt tycke bra nybörjarmarathon, ligger näst sista lördagen i september:
- Bra väder, 10-13 grader ca, ingen vind att tala om, uppehåll.
- Flack bana mestadels centralt, två varv
- Ingen trängsel (3-4000 löpare?)
- Mycket publik
- Lagom avstånd från Västsverige.
- Bra farthållare

Vad du än väljer, lycka till, ta det lugnt och gå i mål!
1973 • Uddevalla / Bokenäs
#12
29 april 2015 - 17:07
Gilla 
Göteborgs maraton är nog väldigt flackt och lättsprunget. Men det är nog ingen folkfest direkt. http://www.solvikingarna.se/Tavlingar/GoteborgMarathon/Information.aspx
Mr. B
1963 • Hemma
#13
29 april 2015 - 17:38
Gilla 
Växjö är bra, Sveriges näst största mara: välorganiserad och helt platt
Oktober verkar ligga rätt i tiden för dig.
1963 • Göteborg
#14
29 april 2015 - 18:44
1 Gilla 
Göteborg Marathon är också lättbrutet i och med att du passerar start/mål vid halvmarapasseringen. Det är också rätt billigt om du måste bryta. Det känns värre att bryta en mara när du har flugit flera hundra mil och sen ändå inte kunna ta dig i mål, då har du verkligen inte fått valuta för dina pengar eller all din träning. Men som sagt det är ingen publikfest och sista 5 km är lite plågsamma.
Annika
1979 • Sverige
#15
29 april 2015 - 19:15
Gilla 
Jag sprang min första mara i Rom. Många tyckte att det vore mer logiskt att debutera på hemmaplan, men jag resonerade som så att det är ju lika jäkla långt oavsett var man springer, och vad jag visste då så kanske jag bara skulle springa den maran och sen aldrig ta ett löpsteg igen, och då kunde jag väl lika gärna göra det i en fantastisk stad.

Dessutom kändes det lite skönt att det inte stod massor med folk och tittade på som känner mig, så jag fick vara anonym och inte behövde skämmas över att jag blev trött och gick och gjorde fula miner...

Åkte ner själv på fredagen, möttes upp av en god vän, tillbringade lördagen med att promenera runt i stan med henne, sprang på söndagen, sen åkte jag hem på måndagen. Funkade precis hur bra som helst, och bara några veckor senare anmälde jag mig till mara #2 :)

Så... mitt tips är att passa på att besöka en stad du velat besöka. Man får se delar man aldrig annars skulle sett som vanlig turist, när man springer en mara. Personligen skulle jag inte vara sådär supersugen på att springa en mara här i stan, men använder det gärna som ursäkt till att få besöka nya städer!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#16
30 april 2015 - 18:22
Gilla 
Kombinerar själv gärna resa och maraton, två mål i ett. Sprang Berlin som första, och fick blodad tand;). Skulle T EX aldrig springa ett maraton i MALMÖ (där jag bor). Vill gärna ha mycket folk på banan, och bredvid;). Särskilt i början av maratonkarriären. Det är långt, och jobbigt. Och mycket hårt arbete innan. Då ska det bannemig också vara kul att springa. Berlin, Paris och Amsterdam är alla fina lopp, vart och ett på sitt sätt. Amsterdam har även halvmara och 8 km, om fler vill spring, men inte lika långt. Lycka till!!
1985 • Göteborg
#17
1 maj 2015 - 08:06
Gilla 
Göteborg maraton är en trevlig tillställning!
Visserligen inte så många deltagare, men halvmaran och maran går på samma vändpunktsbana, så det blir aldrig folktomt.
Dessutom är delarna vid havet riktigt vackra.
1984 • Göteborg
#18
1 maj 2015 - 11:37
Gilla 
Jag sprang mitt första maraton i London och utam den.publiken vet jag inte om jag hade kommit run. Så jag rekommenderar att välja ett lopp där det handlar om mer än att springa 42,2 km, gör det till en upplevelse. Och då är nog Budapest ett bra val. Om du dessutom varit där förut och känner staden lite så är det ju nästan som att välja ett lopp i en stad idu känner till i Sverige.
När du bestämmer dig så långt i förväg vet du ju väl hur banan ser ut och kan anpassa din träning till det. Är det backigt så måste du träna på backiga vägar. Börjar du nu och trappar upp förnuftigt kan din kropp absolut vara redo för ett maraton om 1,5 år.
1959 • Höör
#19
1 maj 2015 - 11:47
Gilla 
Rekommenderar Berlin som har allt. Ett äventyr (för hela familjen), bra bana, fantastisk atmosfär och en härlig känsla när man springer i mål vid Brandenburger Tor.
hxman
1976 • Skåne
#20
1 maj 2015 - 22:29
Gilla 
Om kan hålla dig ett halvår till så sägs Köpenhamn vara kul och lättsprungen. Den går i slutet av maj och kanske är lagom halvexotisk. Öresundstågen går upp till Göteborg
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.