Löpning Träning allmänt 8 inlägg 7521 visningar

Fitnessfighten - redan sträckt foten, vad göra?

Jennifer
1984 • Stockholm
#1
5 april 2013 - 12:41
Gilla 
Hej!
Vet inte om alla hört talas om fitnessfighten? Det är i alla fall en tävling (ser det som en utmaning) att träna varje dag i 30 dagar enligt ett visst träningsprogram samt äta efter ett kostprogram. Jag är nu på dag 4 av 30 (!) och gjorde mig tyvärr lite illa på löpbandet igår. Jag hade sån träningsvärk och var för svag i benen, vobblade till och sträckte utsidan av vänster fot - från fotknölen och ner under foten. Det gör inte jätteont, men eftersom tanke är att jag ska träna 26 dagar till i rad så vill jag ju såklart inte behöva avbryta eller vila! Jag vill helst inte byta ut konditionen mot något annat, jag tycker ju att löpningen är roligast!

Det jag undrar över är lite tips för hur jag räddar foten nu! Kan jag linda foten så att den blir mer stabil? Bör jag kanske köpa nya joggingskor (mina är vääääl använda och kanske inte de bästa). Några andra råd/tips/trick?

Tackar!
HR
1972 • Stockholm
#2
5 april 2013 - 12:59 Redigerad 5 april 2013 - 13:13
Gilla 
Linda den direkt. Ganska stramt. Gärna kyla och sedan högläge på det.

Linda stramt men känner du att du tappar känseln i tårna får du lätta (eller om tårna blir bleka/blå). Använd elastisk binda.

Lindad och i högläge: http://www.ladda-upp.se/bilder/eysfnfnkldxejt/

Smög sedan in en frusen abborre och lindade om men har tyvärr inte bild på det.

Den kan svullna upp ganska fort och man får ju gradera skadan och se om det är en "vrickning", "stukning" och om du har dragit till något eller om något värre har hänt. Det kan vara svårt att bedöma direkt efter händelsen.Så här såg min fot ut efter en halvtimme efter min stukning: http://www.ladda-upp.se/bilder/atksyhtshetwkv/

Nu, två dagar senare så är den klart mindre svullen och har antagit en blå ton och är mest småöm och instabil och jag kan "gå rätt så ok" men det kan ta en vecka innan jag kan springa igen - kanske två. Kanske tre!

Känns foten bra och inte svullnat upp så kan du ju prova att belasta foten lite snällt och känna efter - men gör det inte värre nu.

I värsta fall får du sätta dig på träningscykel så länge och utmaningen får du prioritera ner - du gör dig ingen tjänst om du försöker kötta på med en skada.

Det är bra att röra på foten tidigt men det är inte samma sak som att "belasta" den och är den svullen så ska du absolut inte springa på den eller belasta den i onödan.

Är svullnaden liten och du inte är så öm så kan du vila bort det på ett par dagar. Fortsätt röra på foten så mycket du kan. Sedan smyga igång träningen igen.

Går svullnaden inte ner på typ runt två dagar så är det läge att kolla upp det.


Jennifer
1984 • Stockholm
#3
5 april 2013 - 13:51
Gilla 
Tack för svaret!
Aj, aj, aj... Låter som att jag måste ta det lite lugnt med foten.
Belastar promenader foten mycket, eller tror du att det är ok?
Är det "bandage" man köper på Apoteket eller är det från någon sportaffär?
HR
1972 • Stockholm
#4
5 april 2013 - 14:06 Redigerad 5 april 2013 - 14:06
Gilla 
Apoteket går bra - be om elastisk binda, typ "gasbinda".
Sportaffär går givetvis lika bra.

Typ: http://naturprodukter.se/ovrigt/salvequick-elastisk-gasbinda-4-m/

Finns på apoteken - länken ovan var mest för att bilden var tydligare än på apoteket.

Kolla rätt bredd (hyfsat bred) och glöm inte fästclips. :)
HR
1972 • Stockholm
#5
5 april 2013 - 15:05 Redigerad 5 april 2013 - 15:05
Gilla 
Är du svullen eller inte?

Är du svullen får du ta det riktigt lugnt och avlasta.
Jag tog en kort promenad på knappa 20 minuter idag och en halvtimme senare kändes lindan lite väl tajt och när jag skulle linda om kom chocken: foten har nu svullnat upp till STÖRRE än efter skadan. :(

Och då kändes det alltså "helt ok" i foten.
Jennifer
1984 • Stockholm
#6
5 april 2013 - 15:08
Gilla 
Nja... jag tycker inte riktigt att den känns svullen faktiskt. Det spänner och drar i den, liksom "ilar" när jag går och stödjer på framdelen av foten. Men det är absolut inte en ordentlig vrickning/stukning. Vill bara inte att det ska bli värre nu när jag ska träna i så många dagar.
Då tänkte jag att jag aknsek kunde linda foten/använda någon typ av stödstrumpa för att stötta foten lite?
HR
1972 • Stockholm
#7
5 april 2013 - 15:13 Redigerad 5 april 2013 - 15:14
Gilla 
Ja, du får ju känna efter helt enkelt.

Det är ju svårt att ge dig grönt ljus för löpträning om det ilar i den och om det spänner och drar i den. Att stötta kommer inte hjälpa så mycket eftersom stötarna och rörelsen är det som kommer kunna sabba till det.

Någon som är duktig på att tejpa skulle ju kunnat tejpa den om det varit en viktig match eller liknande som man var "tvungen att genomföra" för att sedan kunna ta det lugnt. Men tejpen är ju temporär och att träna med tejp/linda är inte bra i längden,

Det tråkiga med att "chansa" är ju att det kan leda till att du blir borta i kanske två veckor istället för två dagar. Och då har du ju varken klarat utmaningen eller gjort det bästa av situationen. Det är just därför man inte chansar med sånt här.

Synd att det sker mitt i en utmaning men det kan du ju inte styra över. Otur. Gör det inte värre nu bara. Lycka till!
Jennifer
1984 • Stockholm
#8
5 april 2013 - 15:33
Gilla 
Tack så mycket för all pepp!
Jag får helt enkelt köra någon annan typ av kondition i ett par dagar, typ cykla eller rodd tills det känns bättre. Styrketräna kan jag göra i alla fall :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.