Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4472 visningar

Era erfarenhter av gjutna sulor?

Ellinor Ludvigsson
1975 • Osby
#1
16 maj 2013 - 12:48
Gilla
Har precis varit och gjort avtryck hos en ortopedtekniker som ska slöjda till gjutna sulor, eftersom jag tydligen ponerar en aning (ytterst lite) men som nog ändå kunde vara orsaken till min mer eller mindre konstanta benhinneinflammation.

Nu är jag nyfiken på er andra som gjort samma sak. Blev det någon förbättring och hur lång tid tog det för er att kunna springa obehindrat med sulorna? Ortopeden krossade min dröm om att stoppa sulorna i skorna och sen springa obehindrad som en gasell i flera mil på en gång. Tydligen måste man vänja fötterna med att gå (GÅ!) korta perioder först- du milde..
Hur gick det för er?

1980 • Åby
#2
16 maj 2013 kl 13:07 Redigerad 16 maj 2013 kl 13:08
Gilla
jag vart av med mina problem samma dag då jag slängde de ortopedgjutna sulorna och uppbyggda skorna åt fanders... kanske inte vad du ville höra men om om du pronerar minimalt skulle jag nästan våga lova att ett par sulor inte kommer att hjälpa dig nämnvärt. Löpskolning däremot (kortare steg, landa med foten under kroppen osv) minskar den utsträckning du får när du landar med hälen först och kan befria dig från krånglande benhinnor på ett synnerligen effektivt sätt samtidigt som du blir snabbare och orkar springa längre.

Får såklart kasta in en disclaimer här eftersom jag inte vet hur du springer, men det finns många trådar på samma ämne här i forumet och på andra ställen där kontentan varit ungefär densamma - att man inte kan köpa sig en bättre och mer hållbar teknik.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#3
16 maj 2013 kl 13:10
Gilla
Jag kastade mina "pjäxor", NB1064+gjutna sulor 2011 och bytte mot Adizero Adios. Vilket lyft! Visst fick man vänja sig vid dom men det är en helt annan sak. Kör nu för tiden med Brooks Green Silence.
Jag pronerade också minimalt.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#4
16 maj 2013 kl 13:17
Gilla
Håller med Mattias. Om det är så att du pronerar ytterst lite så kan det vara bättre för dig att titta på löptekniken samt att bygga upp löpstyrkan i allmänhet och fötter och underben i synnerhet.

Det kan också vara bra att ha ett till par löparskor att växla mellan, så att du inte ständigt springer i samma skor vilket medför att du får exakt likadan belastning på benen när du är ute på dina pass.
1985 • Göteborg
#5
16 maj 2013 kl 13:21
Gilla
Jag kunde börja springa igen efter att inte ha sprungit över huvudtaget på ca 6 månader pga skada, tack vare formgjutna sulor. Så jag är nöjd :)
Magdalena
1972 • Tumba
#6
16 maj 2013 kl 13:55
Gilla
Har formgjutna sulor sedan i höstas, men har inte använt dem i vanliga skor för att gå i, utan stoppade ner dem i löparskorna direkt och började kuta med dem. Första gångerna bara sträckor på kanske 3-4 km, sedan ökade jag upp till 6-7 km och då fick jag som ett brev på posten en hemsk jätteblåsa i ena hålfoten... Men det kunde ortopeden fixa genom att slipa lite på sulan + att jag samtidigt uppgraderade mina löparstrumpor till bättre modell. Nu sulorna de jättebra, och jag använder dem bara för löpning. Mina fotproblem (pga Hallux valgus), och benhinneproglem (pga lite pronering) har blivit mycket bättre nu. Är nu också noga med fotgymnastik varje dag, så det gör nog sitt till det med
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#7
16 maj 2013 kl 22:21
Gilla
Jag hade problem med benhinnorna i 15 år, och de gjutna sulorna hjälpte lite (men inte helt).

Sedan slängde jag sulorna och dämpade skor för något år sedan. Efter några veckor har jag aldrig känt av benhinnorna igen.

Jag instämmer i ovanstående, att löpteknik (framför allt stegfrekvens) är mycket viktigare.
Ellinor Ludvigsson
1975 • Osby
#8
17 maj 2013 kl 09:28
Gilla
Tror inte det är löptekniken det är fel på faktiskt. Jag har sprungit problemfritt i 20 år och lagt mycket tid på teknikträning under åren. Övertränade till ett lopp för 2,5 år sedan och har haft problem sedan dess.
Sulor är det enda jag inte provat hittills eftersom min grundinställning varit att alla artificiella hjälpmedel är av onda men det är det sista på listan att prova och där är jag nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.