Löpning Kläder, Skor & Prylar 3 inlägg 654 visningar

Mikroplast från sulor

1979 • Göteborg
#1
19 september 2023 - 10:44
Gilla
Hej,

Är intresserad av hållbarhet och miljö. Har funderat över detta med mikroplast som kommer från skosulor. Nu kanske detta är ett betydligt mycket mindre problem än motsvarande slitage av bildäck exempelvis.

Hur stora mängder mikroplaster kommer från våra skor vid skoslitage? Hur lång tid tar det för det att brytas ned? Är det olika lång tid för olika sulmaterial? Vad i naturen tar skada från denna utsläppskälla?

Nyfiken!

Detta skall väl inte få oss att springa mindre, men bra att ha kunskap och förståelse.
Icebug är väl ett märke som jobbar med hållbarhet för deras produkter :)

Peace, out!
1986 • Hjo
#2
20 september 2023 kl 08:17
6 Gilla
Vet inte alls hur mycket som kommer från löparskor men 58% av microplasterna i våra hav kommer från plastfärg som tex de flesta målar sina hus med. Den färg som idag säga vara miljövänlig och vattenbaserad innehåller oftast plast som bindemedel och är egentligen en riktig miljöbov!

Jag tänker att slitage på tex sulor inte är microplaster men om vi har tex polyesterfleece (många träningsmärken har det tyvärr) så släpper de microplaster vid varje tvätt. Jag har gått över till ull på underställ och många löpartröjor för att jag dels håller temperaturen bättre i alla väder samt av miljöskäl.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
20 september 2023 kl 13:57
2 Gilla
Att intressera sig för slitaget från mina skosulor är lite av att "sila mygg". Kanske bättre att satsa där det gör mest nytta som ex alternativ för att plastfärg inte når haven samt samt hjälp till de länder som har betydligt större problem än slitaget på skosulor https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4970214/95-plastic-oceans-comes-just-TEN-rivers.html

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.