Löpning Träning 4 inlägg 5839 visningar

Marathon två veckor efter Lidingöloppet??

1985 • Göteborg
#1
23 maj 2013 - 08:54
Gilla
Har planerat att springa min första maraton till hösten. Planen var att springa Göteborgsmaraton den 12/10. När jag kollade i tävlingskalendern såg jag att loppet ligger bara två veckor efter Lidingöloppet som jag också har planerat att springa.

Är det dumt med bara två veckor mellan loppen? Bör jag satsa på något annat maraton?
1984 • Ljungby
#2
23 maj 2013 kl 11:50
Gilla
Det beror nog på om du vill prestera på topp i båda loppen, för isf känns det inte som nån vidare idé.

Jag skulle inte klara av att springa en mara två veckor efter lidingö, för man var rätt sliten efter loppet tycker jag, men finns säkert dom som klarar av det. Men som sagt det blir nog inte optimalt.
Per Gårdebrink
1978 • Göteborg
#3
23 maj 2013 kl 23:37
Gilla
Det beror väl kanske på hur tränad du är men jag tyckte att återhämtningen gick väldigt fort efter Lidingöloppet. Betydligt fortare än efter en mara i alla fall! Det är ju relativt skonsamt underlag och inte så extremt långt ändå...

Jag är anmäld till Lidingö i år och räknar med att minst springa halvmaran i Göteborg två veckor efter (vet inte om 2xSäröleden är så lockande så jag nöjer mig kanske med ett "varv" ;)

Om du känner att du vill prestera maximalt på marathon så kanske det inte är optimalt men jag tror definitivt det är genomförbart.. Men det handlar nog mest om ambitionsnivån på Lidingö och maran...
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
24 maj 2013 kl 20:58 Redigerad 24 maj 2013 kl 21:00
Gilla
Hur viktigt är en topptid på Lidingöloppet? Om du kör några andra pass på 30 km eller mer i sommar så kan Lidingö bli ett bra sista långpass. Kör det lugnt med en kortaste tillåtna tid för varje mil eller något liknande, gärna riktigt lugnt i början och en smula stigande fart (eller "fri" fart på sista men utan att maxa). Jag satte pb på Lidingö på det sättet med vad jag tror är min enda tävling med negativ split hittills. Två veckor före ett marathon tror jag. Möjligen var det tre veckor men poängen är att jag inte var sliten.

Men det är klart, för en marathondebut är det nog lite bättre att springa ett lite kortare långpass. Halvmaran i Göteborg är inte heller något bra val, är benen inte i absolut toppform presterar man inte sitt bästa. Tycker du om tävlingar men inte måste prestera ditt bästa kan du mycket väl springa LL30 och maran. Jag brukar ändå säga att sitt första marathon springer man för att lära sig. Om du offrar kanske 5 minuter för att uppladdningen inte var optimal, är det viktigt?

Det finns ju 15km på Lidingö också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.