Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1936 visningar

Förmodad höftproblematik

Erik
1990 • Stockholm
#1
1 juli 2013 - 12:31
Gilla
Hejsan!

Ska fatta mig relativt kort:
Ålder: 22
Längd/vikt: 191/89
Benlängdsskillnad: 0,6 cm (bör ej ha stor betydelse enl ortoped).

När jag springer så känner jag ett obehag i höfterna. Jag tror det delvis kan anknyta till att höfterna rör sig lite väl i transversalplanet, dvs jag "vickar på rumpan" när jag springer.

Lokaliserar jag obehaget/retningen är det antingen på höftkulan eller lite bakom. Obehaget sitter sedan i några timmar efter löpning och ibland även dagen efter kan man ana att området är retat. Tycker dock inte jag får någon värre smärta eller inskränkt rörlighet.

Har haft erfarenhet av 5-6 mil/vecka där jag varit helt bekymmersfri. Nu kan jag känna obehaget om jag är ute och går 10km, eller kortare rundor.

Frågor:
1) Har någon haft problemet att de vickar på rumpan när de springer? Vad gjorde ni åt det? Är det höftadduktorer som ska stärkas?
2) Generella tips om att bygga upp en höftstabilitet, som faktiskt fungerar?

Tack på förhand!

/Erik
Erik
1990 • Stockholm
#2
1 juli 2013 kl 12:36
Gilla
Glömde lägga till att problemet kan flyttas från ena höften till andra; dvs problemet är inte isolerat till ena sidan varför jag misstänker att det kanske inte är just benlängdsskillnaden som är det egentliga problemet.
1985 • Borås
#3
2 juli 2013 kl 15:15
Gilla
http://www.runnersworld.com/injury-prevention-recovery/weak-hips-lower-leg-injuries-appear-linked

Mycket informativ video om vilka höftskador löpare oftast råkar ut för, hur man diagnostiserar de, samt vad man kan göra för att förhindra samt vad man behöver göra för att återhämta sig från en sådan skada.

Jag själv hade ont i vänstra delen av min höft. Lokaliserade vart smärtan (smärtan var verkligen inte så farlig, utan mer som ett obehag) och insåg att det låg i muskeln på utsidan (som tur var) av höften. Gjorde strechövningen i videon, och vips så kändes det genast mycket bättre.

Hoppas bara att det håller i sig också, och att det inte kommer tillbaka...
1985 • Borås
#4
2 juli 2013 kl 15:24
Gilla
Som svar på fråga 2:

Knäböj med fria vikter (inte för mycket) är väl en ganska så universell lösning. Eller Utfall för att fokusera mer på höft/ben och mindre rygg. Tränar många muskler vilket också sparar tid. Se bara till så att du utför övningarna rätt, utan att stressa musklerna eller att överträna. Komplettera med Plankan och Bryggan och någon extra ryggövning (ex Raka marklyft, som tränar baksida lår och rygg).

Försök att sikta på runt 8-12 repetitioner med relativt låga (inte för låga) vikter. Satsa på att utföra övningarna så kontrollerat som bara möjligt, istället för tungt, fort och fel. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.