Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 7779 visningar

Förmodad stressfraktur fot

1972 • Laholm
#1
26 augusti 2014 - 12:11
Gilla
Hej!

Första inlägget och så blir det om en skada ;). Behöver lite input!

Har hyfsat gedigen löpbakgrund och startade en satsning i Januari mot Helsingborg Marathon (13 Sept). Åkte på en konstaderad stressfraktur i foten i Maj occ tvingades till ett åtta veckors långt uppehåll.

Kom igång fint i Juli och har ökat träningsdosen och har du legat på 45-50 km/v med ett mål att gå under fyra timmar.

Så i söndags... Var ute på sista riktigt långa passet och skulle köra 30 km i 5.50-tempo. Efter 18 km började foten att göra ont, tänkte först att det var känning av gamla skadan men det började göra ont så jag la av direkt efter 18,2 km.

Gör direkt ont när jag går, jag frå verkligen fokusera för att inte halta. Tränar tjejer i fotboll så körde lite lätt med dom i går och det gick hyfsat. Idag gör det rejält ont.

Fråga: Om jag kan stå ut med smärtan, är det då ngn fara att genomföra träning och marathon? Riskerar jag några framtida men? Tänkte mig smärtstillande och lång viloperiod efter maran. Satsat just på detta lopp och jag vet att det låter dumdristigt, vad tycker/tror ni?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
26 augusti 2014 kl 12:20
Gilla
Springer du så tar du en stor risk. En stressfraktur kan utvecklas till en riktig fraktur.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#3
26 augusti 2014 kl 12:56
3 Gilla
Ärligt: Det låter och är skitdumt. Det går inte att säga på annat sätt.
Om du inte kan gå ordentligt, och märkbart förvärrar saken av ett lätt pass fotbollsträning, vilket förmodligen innebär ett par kilometers jogg på mjukt underlag, så kommer du inte kunna träna, än mindre genomföra en mara. Du kommer garanterat utveckla en riktig fraktur av detta, och du kan ju få permanenta problem.
Det kommer fler maror, men du har bara en kropp.
Magnus
Stockholm
#4
26 augusti 2014 kl 19:26
Gilla
Jag förstår att det känns surt att få motgång igen, men jag tycker inte heller det känns värt det om det gör så pass ont så du haltar och måste avbryta pass. Du kommer vara mycket mer nöjd om du kan genomföra ett marathon utan smärta i framtiden. Se till att bli helt frisk först.
1985 • Göteborg
#5
26 augusti 2014 kl 20:12
Gilla
Jag sprang Boston maraton 2012 på en skadad fot. Kunde sedan inte springa på ett halvår. Rekommenderar inte!
1972 • Laholm
#6
27 augusti 2014 kl 08:50
Gilla
Tack för alla inputs. Vet ju egentligen, men hoppet är det sista som överger en.

Trist, trist. Efter att jag kom tillbaka runt midsommar så har ju träningsmängden trappats upp snabbt, så i sig var det en chansning som inte gick hem denna gång.

Två månader med alternativ träning nu och återuppbyggnad och inte stressa fram distanser. Vill gärna ha ett mål, så hoppa på ett 26 v-program inför Sthlm 2015 kanske kan vara ett lämpligt mål!

Tack!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
29 augusti 2014 kl 08:35
Gilla
Var gör det ont? Behöver ju nödvändigsvis inte vara en stressfraktur. Kan ju vara ex. Mortons neurom. Mortons brukar sitta i framfoten mellan benen som "går till" "ringtån" och "långtån" eller rättare sagt nerven som är orsaken till problemet sitter där. Prova med ca 2.5 cm bred sporttejp och tejpa ihop "långtån" med "pektån" - detta gör att "långtån" dras mot stortån och mellanrummet mellan "ringtån" och "långtån" ökar -vilket i sin tur gör att nerven får lite mer utrymme (trycket minskar). Tejpa inte ihop tårna så de ligger "kloss an" utan se till att det är några millimeters mellanrum (typ tjocklecken på en enkrona (när foten är obelastad). Om smärtan lindras av detta - KAN det vara Mortons.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.