Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 5761 visningar

Hälp hälproblem

Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#1
26 juli 2013 - 20:40
Gilla
Sen en knapp vecka tillbaka har jag känt en stramhet i baksidan av hälen. Det går som ett band över hälens baksida, långt ner (cirka 2 cm ovanför marken). Värst på morgonen. Efter lite googling och andra trådar i forumet gissar jag nu på inflammerat fäste till hälsenan. Kan det stämma? Kör redan sedan gammalt tåhävningar, så det hjälper tydligen inte. Vilat hela veckan nu och det känns inte som att det blir bättre. Vad mer kan jag göra? Voltaren?
Christian
1980 • Gävle
#2
26 juli 2013 kl 21:44
Gilla
Har haft vad man sa var inflammation i hälsenefästet, och jag känner igen mig i din beskrivning. Körde excentriska tåhävningar både lätt och tungt, under en lång period. Tyckte inte att det gav någonting. Körde Voltaren vilket inte heller hade effekt. Stretchade mycket och det hade en viss effekt. Var till en ortoped som inte visste vad han pratade om. Provade även stötvågsbehandling och laser. Lasern gjorde ingen skillnad alls. Stötvågsbehandligen som jag gjorde hos en sjukgymnast, gjorde det lite bättre kortsiktigt, men det blev sämre redan några dagar efter behandlingarna. Stötvåg kan nog vara värt att prova, det ska tydligen hjälpa dom flesta även om det inte fungerade på mig. Finns också någon typ av injektion som inte är Kortison. Finns en läkare i Bollnäs som gör injektioner, kanske finns på fler ställen i landet? Efter två år så gav jag upp och tänkte att jag får leva med hälen. Jag kunde ju trots allt springa vidare med ömhet dagen efter. DÅ blir det plötsligt bättre och har inte känt av hälen på rätt länge nu. Vet inte om det är enbart tiden som läkt hälen eller om det beror på något annat.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#3
26 juli 2013 kl 23:22
Gilla
Har exakt samma upplevelse i min vänstra häl. Började efter Vasaloppet i år och har känt av det hela våren. Precis som du beskriver är det gubbstelt direkt ur sängen på morgonen och sen bättre när man kommit igång. Vid träning känns det de första 5 min sen försvinner det oftast om man inte springer extremt kuperat. Kryper sig kanske på igen om passet är längre än 70-75 min. Vila visar sig inte förbättra saken utan gör det hela lite stelare.
Precis som strulet med plantar fasciit förra året så hjälper nog en omläggning av träningen (mer terräng) och stretching. Vi får se hur det utvecklar sig.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#4
27 juli 2013 kl 09:47
Gilla
Vad för slags stretchingövningar har ni gjort som ni tycker funkat?
1952 • Varberg
#5
27 juli 2013 kl 10:20
Gilla
Om det är en ömhet som går runt hälbenets nederkant kan det vara skadad hälkudde. Kan kännas ömt när man ligger i sängen så att man vill stötta upp hälen från underlaget. I så fall kan man tejpa en hästsko runt hälens nedre del när man springer eller går längre sträckor. Långsiktigt är crabwalk jättebra för att stärka upp fötterna och man ska undvika stötar mot hälkudden.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#6
27 juli 2013 kl 11:13
Gilla
Nä, så är det inte Tage. Det känns mer som att det stramar och sträcker. Inte ömt för tryck.
Christian
1980 • Gävle
#7
27 juli 2013 kl 12:38
Gilla
Jag stretchade vaderna på traditionellt sett. Hälen i marken är viktigt. Körde även vad-stretch med böjda knän. Om det är hälsenefästet så kan du räkna med lång tid innan det blir bättre. Kan även vara en slemsäck men det är mindre troligt enligt mig. Vila hjälper inte, det kan jag säga på en gång, men akta dig för att köra för mycket tempo, intervaller och dylikt.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#8
27 juli 2013 kl 15:16
Gilla
Ok, ska prova lite av det där Christian, men just nu är jag helnojjig så idag blir det Voltaren och vila också.
Christian
1980 • Gävle
#9
27 juli 2013 kl 18:24
Gilla
Glömde en viktig sak. Om det är fästet eller en slemsäck så kan det också bero på hälkappan i skorna. En hård hälkappa kan irritera och skapa inflammationer. Jag bytte skor till Puma Faas serien. Det var den enda sko jag kunde hitta med mjuka hälkappor, dvs ingen plastbit i hälen. Finns såklart på minimalistiska skor också men Puma-skorna har lite mer uppbyggnad. Annars så kan man lämna sina skor till en skomakare som kan plocka ur plasten. Kan också göras själv. Finns lite instruktioner på nätet om det.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#10
28 juli 2013 kl 09:16
1 Gilla
Springer nästan bara i Vibram FF Speed. Ska känna efter om det finns något hårt i kappan, men jag tror inte det. Mycket positivt resultat av att stretcha vaden med att hålla hälen mot marken. Gjorde det flera gånger i går och i morse högg det inte till när jag steg ur sängen! Tack för det tipset Christian. Ska köra den rutinen varje dag framöver.
Erik Edston
1948 • Linköping
#11
28 juli 2013 kl 19:22
Gilla
Om du har en liten bulle på baksidan av hälen så är det troligen en hälsenebursit (slemsäcksinflammation). Knepig att bli av med. Cortisoninjektioner och vila är möjligen bra, men ingen garanti för tillfrisknande. Annars operation, som också kan misslyckas. Bäst är att springa i skor med mjuk hälkappa exempelvis Nike Free. Jag har haft problem med hälsmärtor i över 2 år och springer nästan alla pass - korta som långa- i Nike Free. Hälsmärtan har avtagit successivt, men stramheten sitter kvar troligen för evigt.
Christian
1980 • Gävle
#12
28 juli 2013 kl 21:18 Redigerad 28 juli 2013 kl 21:20
Gilla
Bullen kan bero på antingen slemsäcksinflammation eller inflammation i hälsenefästet. Det är en benpåväxt kroppen skapar för att skydda området som är irriterat. Kortison skulle iaf jag avråda i från. Injektionen försvagar senan mm. Operation skulle jag göra som en absolut sista utväg, om ens då.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#13
30 juli 2013 kl 10:39
Gilla
Har inte något minne av hur hälen var formad före jag fick ont så jag kan inte uttala mig om det finns någon onormal knöl. Men just nu är jag positiv. Har strectchat vaderna flera gånger varje dag och det känns nästan helt bra nu. Sprang 4 km i förrgår och tyckte det kändes bättre av det också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.