Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4414 visningar

Någon som känner igen symptomen?

Tony Arvidsson
1977 • Billesholm
#1
14 juli 2008 - 09:19
Gilla
Hej alla.
Jag började löpträna för någon månad sen i mycket lugnt tempo med mycket gång och korta inslag av jogg.
Efter ca 2 veckor började mina knän göra ont, och nu är det så illa att jag inte ens kan promenera i skogsspåret längre.
Smärtan sitter på insidan av knäet, den löper som en halvmåne från strax under knäskålen till insidan av knät. Jag är även svullen på båda sidor om knäskålen. Det går även ont vid tryck strax under ledspringan (på insidan).
Det märkliga är att smärtan kommer och går under dagen. Ibland känner jag inget alls, för att i nästa sekund knappt kunna gå.
Om någon känner igen detta och vet vad det är så svara gärna, för jag har funnit stor glädje i att börja löpträna och vill inte vara borta allt för länge.
Mvh Tony
Karin Vincze
1986 • Vingåker
#3
14 juli 2008 kl 10:54
Gilla
Jag känner igen symtomen, var likadant för mig när jag började löpträna i våras. Först fick jag den sedvanliga benhinneinflammationen, men fick rådet att "springa ut" den. Så jag fortsatte (tre dagar i veckan på asfalt). Sedan kom åkomman med knäna, och liksom du kunde jag inte promenera ens en gång, knappt heller sitta i vissa ställningar. Jag försökte köra crosstrainer för att hålla ångan uppe, men avlasta knäna, men till slut insåg jag att vila var det bästa.

Efter tre veckor var smärtan helt borta, och nu springer jag bara i skog/på grusvägar!

Lycka till.
Tony Arvidsson
1977 • Billesholm
#4
14 juli 2008 kl 11:55
Gilla
Tack Karin. Det är precis som du beskriver. Att sitta still i vissa ställningar ökar smärtan medans lätt promenad i framförallt lätt nerförsbacke kan lindra smärtan lite. Jag får nog helt enkelt vila. Jag var rädd att det var något mer bestående fel då jag inte får ont av att tex böja på knäet.

Smärtan och "svaghetskänslan" framträder mest i sidled, dvs när leden behöver stabiliseras i sidled.

Tack Stefan, jag hade givetvis sökt på forumet innan jag skrev men inte hittat något som stämde på mina symptom. jag får helt enkelt inse att jag SUUUUUGER på att söka och vara glad att det finns dom som är bättre :) Tack igen
Portkod 2120
1980 • HAlland
#5
15 juli 2008 kl 09:42
Gilla
Låter som Chondromalacia patellae som du fått slemsäcksinflammation på, då det svullnar upp. Saker du kan göra själv för detta är: 7-10dgr inti-inflammatoriskt (typ voltaren), kyla knäet med kylpack á 20min ett par ggr var kväll. Sedan är cykling samt sk. closed chain övningar bra, ex. benpress. Tänk dock på utövandet så att du ej frestar på knäet. Det läker ut fint med detta. Vidare är inlägg bra om det behövs då en pronationsställning eller dylikt kan orsaka en felbelastning i knäet.

Var lite uppmärksam på den smärtan då du belastar i sidled så att den inte är av meniskåkomst.
Tony Arvidsson
1977 • Billesholm
#6
15 juli 2008 kl 10:27
Gilla
Christian:
Det låter rimligt. Diklofenak har funkat hjälpligt. Cykla har jag kunnat gjort utan besvär, men inte vågat senaste dagarna då jag varit rädd att jag förlänger läkningstiden.
Menisken är det nog inte då problemet uppkom exakt samtidigt i båda knäna och på samma ställe. Jag har haft en meniskskada som opererades för 10 år sen och jag känner inte igen symptomen alls.
Jag har läst anatomi på sjukgymnastutbildningen, ändå så får jag inte symptomen att stämma på något. Det är lite från meniskskada(låsningskänsla), lite från ledbandsskada(palpationsöm medialt), lite från korsbandsskada (känsla av ostabilitet i knät, kraftlöshet)
Det märkliga i det hela är att allt startade då jag precis köpt mig ett par ordentliga löparskor för tunga/pronerande löpare. Innan hade jag sprungit i ett par inomhusskor med stum sula utan problem. Bara i skogen dock, jag vågar inte springa på asfalt då jag har 25 kg som måste bort.

Tusen tack för all hjälp. Nu ska jag vila till helgen och sen starta lugnt med några mil på cykel innan löpningen startas när smärtan är helt borta.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#7
15 juli 2008 kl 13:36
Gilla
Sån är den kliniska verkligen. Enstaka delar av symtombilden stämmer in på olika saker. Man måsta bara bestämma sig åt vilket håll vinden blåser och inte leta efter zebror i hästhagar :-). Ändring av underlag, träningsfrekvens samt utrustning infaller ofta med såna här besvär men många ggr är det endast droppen som får bägaren att rinna över, if you see what I mean.

Lycka till nu, med läkning och viss träningsmodifiering ska det lösa sig ska du se! Trevlig sommar.

//C
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.