Triathlon Tävlingar 2 inlägg 3423 visningar

Hur mycket energi behöver man fylla på under en tri-tävling Olypmisk distans?

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
30 augusti 2013 - 08:11
Gilla
I morgon ska jag delta i min första triathlon tävling. Tänker ställa upp i olympisk distans och har eg ingen aning om hur mycket energi jag behöver fylla på.

Hade tänkt ha en vattenflaska och en flaska med sportdryck på cykeln. Men se då? Ska man passa på att äta nått i växlingarna? Ska man ha med en energi-bar eller nått i en väska på cykeln?

Under löpningen blir ju svårt att ha med nått, har inga fickor.

Det är ett litet öppet KM med ca 15-20 deltagare så det är inte så att det finns energi vid olika stationer att plocka av som det brukar göra på större lopp.

Jag hoppas på att komma i mål på en tid under 3 h men har eg ingen aning om vad kroppen orkar i tider när jag slår ihop alla tre grenar. Har inte testat det förr. Hoppas på nått runt dessa tider:

Simningen = 30-35 min
Cykel = 1:20 - 1:30
Löpningen = 50 min (Får inte springa fortare än så även om jag skulle orka då jag trilskas med ett hopparknä sedan nov 2012 som bara blir värre om jag drar på för högt tempo)
Jon - Erik Bäckström
1979 • Linköping
#2
30 augusti 2013 kl 09:41
Gilla
En tumregel är att kroppen orkar ta upp ca. 60-80 g kolhydrater i timmen under ansträngning, så någonstans mellan 240 - 320 kCal. Om du inte testat gel eller bars under träning så kan det vara vanskligt att göra det på första tävlingen, annars tycker jag att gel är ett bra alternativ. Eftersom du inte håller på så lång tid så tycker jag inte att bars behövs.

Ett förslag på upplägg är en flaska sportdryck, en flaska vatten och en gel på cykeln, en gel och vatten under löpningen. Tänk på att sprida ut näringsintaget och ta små sippar sportdryck ganska ofta. Gel ska alltid följas av vatten för att inte chocka magen. Ta med en liten flaska vatten i handen ut på löpningen som du kan slänga efter ett tag, som du kompletterar gelen med. Det kan även vara värt att klippa lite i gelpåsarna, så dom är enklare att få upp. Låter fåningt men det kan vara riktigt irriterande och svårt med lite sportdryckskladdiga fingrar och fyra mil i benen.

Lycka till på tävlingen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.