Löpning Kost & Näring 17 inlägg 5164 visningar

Behöver man extra energi under LL

Martin Rehn
1982 • Uppsala
#1
14 augusti 2008 - 21:41
Gilla
Hej! ska springa mitt första LL. Har ställt in siktet på en bit under 3 h. En polare som sprang LL för två år sen sa att jag skulle börja vänja kroppen med energi gel när jag är ute och tränar. Nu undrar jag om man kommer ta tillgodo denna näring när man endast anstränger sig i tre timmar eller räcker det med vatten?

/Martin Rehn
1954 • Karlshamn
#2
14 augusti 2008 kl 22:32
Gilla
Det räcker utmärkt med det som serveras vid vätskestationerna. där finns förutom vatten o sportdryck(enervit) bananer, blåbärssoppa. bullar, saltgurka, kaffe och kanske något mer som jag glömt. Jag har sprungit LL 5 ggr ( 2:48 - 3:27) och har klarat mig utmärkt. Se bara till att få en bra frukost och kanske något lätt mellanmål innan start.
Tyvärr startar jag inte i årets lopp pga av en elak stukning i högerfoten för 3 veckor sedan. Jag kommer igen nästa år. då ska jag ner till 3h igen.

Lycka till.
Mr. B
1963 • Hemma
#3
14 augusti 2008 kl 22:59
Gilla
Servicen längs banan räcker gott. Däremot bör du under träning vänja kroppen vid mat och sportdryck, om du inte redan har gjort det.
1976 • Alingsås
#4
14 augusti 2008 kl 23:13
Gilla
Blåbärssoppa och saltgurka är en riktig höjdare på långlopp, det slår allt annat i energiväg, det mättar mer och iaf jag själv kör längre pigg i bena med detta. Med bullar och andra grejer får jag lätt håll men på ultrasträckor funkar det. Men det där e ju helt individuellt förstås.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
15 augusti 2008 kl 08:54
Gilla
Vid en riktigt vetenskaplig undersökning (publicerad i någon läkartidskrift, om jag minns rätt) konstaterades en klart bättre effekt av att dricka sportdryck från början, jämfört med att börja med vatten och sedan övergå till sportdryck efter någon timme. Undersökningen gjordes på motionscykel, men gäller gissningsvis för löpare också.
Så det kan nog vara en bra idé att dricka redan vid första station (5km). Sista stationen kan man däremot hoppa över om man känner sig fräsch och har bråttom.
1969 • Sala
#6
15 augusti 2008 kl 09:15
Gilla
Gel är väl inte helt fel? Det kan ha en stor effekt under de sista 5-7 kilometrarna, kanske främst psykiskt. Dessutom är det ju ett kraftpaket som ger extra enerig på ett sätt som varken blåbärssoppa eller sportdryck kan ge, just i slutet av loppet alltså. Och det är väl bra att testa Gel innan, men inte använda det i mer än ett träningspass, eftersom det innehåller alldeles för mycket energi för ett träningspass.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#7
15 augusti 2008 kl 11:27
Gilla
Kan man verkligen tillgodgöra sig energin i en gel i slutet av loppet? Är det inte snarare så att man höjer kroppen sockernivåer så att man lurar kroppen att det finns energi?

Det fungerar alltså eftersom man känner sig piggare, men själv energi tillgodågörs inte förrän efter loppet?

Jag kan ha fel såklart, men det vore intressant om någon visste efter hur lång tid energin faktiskt kan användas eftersom man då kan se till att ta så man får hjälp sista biten istället för efter målgång :-). Någon som vet?
1981 • Linköping
#8
15 augusti 2008 kl 12:30
Gilla
Om gel har effekt eller ej lämnar jag till experterna.

Jag vill dock varna för gel, prova dig fram innan du kör på tävling!! De jag smakat (enervit) var så äckliga att jag fick springa med kvälningar resten av vägen, och jag fick omöjligt ned hela gelen, så äcklig. Däremot fick jag springa med äckelkladdig gel i fickan (inte fasiken skulle jag slänga plast i skogen) och det tog både en och två tvättar att bli av med... men, smaken är ju som baken.
Lena M
1961 • Norrtälje
#9
15 augusti 2008 kl 12:32
Gilla
Jag har samma erfarenhet som Karin. Gel är så infernaliskt äckligt och jag har provat båder enervit, Maxim och Vitargo.
Lars Vestling
1970 • Södertälje
#10
15 augusti 2008 kl 13:11
Gilla
Oftast står det att gelen skall sköljas ner med 3dl vatten eller så. Dels för att tillgodogöra sig den bättre samt att man sköljer bort sockergeggan man får i munnen. Gel utan vatten efteråt är inte kul. Se därför till att tajma gelintaget med vätskekontrollerna eller ha med egen vätska.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#11
15 augusti 2008 kl 13:34
Gilla
Jag brukar ta med mig en Dextrosol eller två på längre lopp, tar man den vid någon av de sista vätskekontrollerna känns det iallafall som man får en energikick (även om läkarvetenskapen tycks anse att energin inte kommer förrän man redan gått i mål...).

Lycka till, jag skall också ned mot 2,45 i år efter förra årets katastrof (3,04 pga skavsårsstopp vid 15 km)
1969 • Upplands Väsby
#12
15 augusti 2008 kl 15:01
Gilla
Sprang själv LL förra året med en 100-grammare Maxim gel fasttejpad i näven. Tog en liten dos ur tuben strax före varje station, greppade en mugg med vatten och sköljde snabbt ned. Upprepade på varje station.

Skippade sista stationen helt. Då var också gelen slut, men det spelade ingen roll för energin räckte gott ända in i mål.

Ett tips för den som vill spara tid på stationerna...

Förresten, ingen idé att dricka nåt på sista stationen om du är i mål på max 20 minuter efter det, kroppen hinner ändå inte tillgodogöra sig drickat på den korta tiden.
Mattias A
1967 • Lund
#13
15 augusti 2008 kl 15:43
Gilla
Lars mfl: Har för mig att jag läst, kanske här på jogg, att man kan förvärra sin vätskebrist genom att dricka en för söt dryck när man tränar p g a att kroppen behöver vatten för att ta upp sockret. Stämmer det, och om det gör det borde inte det betyda att man kan förvärra sin vätskebrist om man inte sköljer ner gelen med 3 dl vatten.

Ska själv premiärspringa lidingöloppet i höst och har hittills tänkt förlita mig på vätskekontrollerna (men jag är helt oerfaren på långloppstävlingar…)
1969 • Sala
#14
15 augusti 2008 kl 16:42
Gilla
Ja, nu är jag nyfiken, för jag trodde verkligen att Gel gick ut i kroppen väldigt snabbt (på fem minuter ungefär) till skillnad från enerigkakor som tar länre tid på sig. Jag trodde hela poängen med gel var att få något i sig när man är akut trött och behöver något för att gå igång i slutet på ett lopp. Nu vill jag verkligen veta!
Mattias A
1967 • Lund
#15
15 augusti 2008 kl 18:05
Gilla
Kan inte hitta det jag läste för någon månad sedan, men hittar detta
http://www.idrottsledare.nu/_docs/kost5.pdf

allmänt om vätskebrist från en rätt trovärdig källa och detta
http://www.maxim.se/content/se/tips_artiklar/fa_ordning_pa_vatskebalansen?s=3&v=1

från en "sponsrad" källa. Den senare källan menar åtminstone att kroppens förmåga att ta upp vätska minskar från maximalt 1.2 liter/h till 0.7 liter/h om det är mer än 10% sockerarter i vätskan (men att man då kan ta upp upp till 70 g glukos)
1969 • Upplands Väsby
#16
16 augusti 2008 kl 01:18 Redigerad 16 augusti 2008 kl 01:20
Gilla
Vad jag förstått handlar det om vilket osmotiskt tryck blandningen har. Är ingen expert så rätta mig om jag har fel... Men om till exempel en sportdryck har väldigt hög glukoshalt så kan den få högre osmotiskt tryck än kroppsvätskorna. Innebär att drycken inte tas upp snabbt utan stannar kvar i magen längre tid.

På samma sätt borde det väl även fungera med gel. Om en viss mängd gel + vatten resulterar i en blandning med för högt osmotiskt tryck så ligger blandningen kvar längre tid och skvalpar i magen. Är det rätt blandning så tas det upp snabbt. Om blandningen sedan heter "gel och vatten" eller "sportdryck" spelar ingen roll. Det är blandningen i magen som är avgörande. Vad jag vet klarar kroppen av att bränna max 1.0-1.2 gram kolhydrater i minuten, av det man tar in under intensivt arbete (lite olika beroende på typ av kolhydrater). Med andra ord en dos på runt 20 gram kolhydrater var 20-25:e minut.

Det var ungefär det jag gjorde med min 100-grammare gel på LL. Tog en liten dos gel med 20-25 minuters mellanrum, sköljde ned med en mugg vatten och sprang vidare. Blandningen i magen måste ha haft precis rätt osmotiskt tryck, för jag blev aldrig tung i magen och hade hela tiden gott om energi, ända in i mål.

Kommentarer på den teorin?.. :-)
1973 • Falköping
#17
16 augusti 2008 kl 08:33
Gilla
Jag tycker det är utmärkt att ha t.ex vätskebälte, gel, energikakor och massor med andra grejer. Det tar ju massor med tid att öppna, få i sig, tänka på om man ska skölja med vatten, om man tog för stor bit och så vidare. Det kommer att kännas som LL tar fem minuter att springa när man har så mycket annat att tänka på :) Nä men allvarligt talat så är det ju som med allt annat. Det som funkar för den ene, funkar inte för den andre. Jag har testat allt och hatar saltgurka över allt annat. Gel gillar jag men använder sällan. På långa lopp dricker jag nästan enbart sportdryck och det brukar det ju bjudas på.

Lycka till så kanske vi syns i LL spåret.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.