Löpning Skador & Rehab 1 inlägg 2407 visningar

Erfarenheter och tips muskelskada

1969 • Stockholm
#1
2 september 2013 - 13:59
Gilla
Hej, sitter plötsligt med ett obrukbart ben och inser att jag trots ensidig träning, kass teknik, nära nog ingen stretching och en tendens att ignorera signaler (eller inte så mycket ignorera som ifrågasätta kanske; jo det gör jätteont nu _men_ det är ju bara en km kvar... etc.) så har jag varit enormt förskonad från skador väldigt länge. Nu då nåt ändå är trasigt tyckte jag att det var så underligt att det kom smygande som det gjorde och inte mer akut, men insåg snabbt att det kanske är vanligt och att det är jag som inte har någon erfarenhet. Och behöver man erfarenhet så haltar man iväg till jogg förstås!

Tränar med sikte på maran sent i år och det är längre än vad jag "brukar" springa. Det kändes som att jag låg bra till före sommaren och kunde öka upp distansen på träningspassen sådär lagom. Semestern (och lite oförutsedda tråkigheter) kom lite i vägen för någon mer strukturerad träning tyvärr, men jag höll igång i alla fall. Nu efter semestern tänkte jag komma upp i lite distans igen och till en början gick det toppen.

För ca två veckor sen slog jag till med en dryg tremil som kändes helt ok (har varit uppe på denna distans vid ett par tillfällen tidigare). Kände av höger skinka lite (den höften är min enda "riktiga" löparrelaterade skada i modern tid) men ingen fara. Lite ont hade jag under främre trampdynan på väster fot på slutet, något som jag inte brydde mig ett dyft om. Dan efter körde jag en återhämtnings-6:a, inga besvär alls (lite stel och öm kanske). Vilade två dar, körde ett drygt milpass, kände av det där med vänster framfot, annars inget. Vilade en dag före Bellmanstafetten; 5 km högt tempo, gick jättebra. Vila två dar; körde en tvåmil, lite ont under fötterna (ffa vä förstås). Dan efter sprang jag en jättelugn 8 km på lunchen och kände av foten och fick så jäkla ont i vä lårs framsida (lateralis, ca 10 cm ovan knät).

Vilade två dagar med stretch och massor av massage, inget ont i benet. Sen körde jag två korta lugna rundor för att känna efter med precis samma resultat; kändes jättebra till en början, efter några minuter började de göra ont under vä främre trampdyna, men det gav med sig efter ytterligare några minuter. Började göra ont i låret efter 3-4 km med start som beskrivet ovan, men sen bredde det ut sig, följde lateralis ner längs knäts utsida och dessutom fortplantade det sig till femoris; mitt på/i låret. Sista försöket till löpning igår började på samma sätt men slutade väldigt abrupt efter drygt 4 km löpning då benet inte dög att belasta på längre. Idag gör det ont även i vila.

Jag kan tänka mig att ont under vänsterfoten lett till att jag kompenserat genom att springa helfel kanske och överansträngning låter väl som en lågoddsare också (eller?) men är det inte märkligt att det funkade så bra att springa så länge? En överansträngd/trasig muskel borde väl inte kännas toppen 3-4 km? Eller är det typisk att det kommer "smygande" så här?

Jag har en massagetid imorgon, får se om det går att klämma på benet då, just nu känns det inte så, utan jag har väldigt "elakt" ont i musklerna ovan och nedåt utsidan av knät (d.v.s. jag skulle inte missta det onda för den värsta träningsverk, utan det är mer "nervsmärta" som typ krosskada).

Tips, råd, delade erfarenheter eller gissningar om vad detta är och hur jag ska göra med det tas väldigt tacksamt emot.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.