Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 1784 visningar

Passform vs. löpkänsla?

Magnus
Stockholm
#1
8 december 2013 - 19:49
Gilla
Jag ska skaffa ett par trailskor med metalldubb och VJ Integrator passar mina fötter bra. Tyvärr upplever jag skon mer som en gammal pjäxa än ett par moderna löparskor. Har dock inte sprungit i dem, bara provgått i butik.

VJ har en modell som heter Sarva D'vil och den känns mycket modernare och mer följsam. Mina fötter är breda medan Sarvan är rätt smal över framfoten. Det känns ganska "instängt" när jag provgår dem. Bortsett från detta sitter skon bra.

Jag testade att gå upp en storlek men då tappar jag hälgrepp och får för mycket luft framför stortån.

Är det korkat att chansa på att Sarvan kommer ger med sig på bredden efter lite användning?
1960 • Södermalm
#2
8 december 2013 kl 20:40
Gilla
Jag har också (väldigt) breda fötter och tycker det är bra med mycket luft framför tårna. Mindre risk att göra illa tårna. Trailskor brukar sitta bra ändå. Jag kör med minst en storlek större nu än jag gjorde förr, vilket gör att jag kan ha modeller som tidigare var för smala.

Visst ger skorna med sig en aning på bredden om materialet är stretchigt, men om de känns trånga från början så brukar det inte räcka tycker jag. Och de slits ut fortare. Har du testat att ta ut innersulan? Det gör jag nästan alltid.

Funderar själv på Inov-8 Oroc 280

1965 • Täby
#3
8 december 2013 kl 20:55
Gilla
FWIW, Integrator tycker jag är en fantastisk sko. Massor med löpkänsla i skogen. Däremot tycker jag att dubben är lite långa/stumma för att ha om man kommer ut på asfalt.

Jag tycker nog mest att det är ovan sulan som den är lite stel, men det gör också att den sitter så bra - förutsatt att den passar din fot. Har iof inte sprungit i den i år ännu, men jag tror inte att minnet från i fjol sviker mig alltför mycket. Gick just och vred på både mina Oroc 280 (som jag också gillar, och har mycket löpkänsla) och VJ Integrator och upplever dom ungefär som lika "vridstyva" i sulan.

Men man ska nog helst vara glad i skon från början. (Även om jag har haft ett antal skor som jag först ha ogillar till senare gillat skarpt, ofta när jag har hittat rätt användningsområde för dom.)
Magnus
Stockholm
#4
8 december 2013 kl 22:00
Gilla
Tack för bra svar. Skon sitter bra, jag är mest osäker på om det är för små marginaler för svullna fötter etc.

Jag testade att plocka ur sulan och det blev en märkbar skillnad (åt rätt håll). Känns som det är den extra marginal som behövs för bra passform. Men glider inte foten runt i skon utan innersulan? Jag är rookie på skomoddning... :)

Oroc 280 var den sko jag hade ställt in mig på först men den var riktigt långsmal. Klart smalare jämfört med VJ Integrator och något smalare än Sarva D'vil.

Tibor: Hur upplever du passformen på ingångna Oroc 280 och Integrator? Min bild är att de är rejäl skillnad på bredden och att de är gjorda för olika sorters fötter. Helfel?
1960 • Södermalm
#5
8 december 2013 kl 22:39
Gilla
Jag har aldrig haft problem med att foten glider utan innersula. Och det ger bättre löpkänsla tycker jag. Inte lika gosigt, men vill man ha det gosigt ska man väl ligga kvar i sängen.
1965 • Täby
#6
8 december 2013 kl 22:48
Gilla
Jag känner nog att Integrator mer är som ett "skal" och passar den så är det guld. Låter kanske inte så skönt men jag gillar verkligen det. Gissar att den inte förändras nåt märkvärt med tiden.

Oroc är mer som en vanlig löpsko, i "tyg". Du kan anpassa en smula med hur hårt du snörar den. Tror inte den heller förändrar sig så mycket med tiden, men är lite mer flexibel i tyget från början.

Om jag fick välja ett löppass i skogen - skrå, is, snö, lera, rötter och sånt så är det svårt. Men jag tror att jag spontant skulle välja Integrator - så länge det inte är mer än några hundra meter asfalt. Helst båda att växla mellan, förstås!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.