Löpning Övrigt 14 inlägg 9132 visningar

Blåbärssoppa, sportdryck och övrigt i Vasaloppet

1974 • Eskilstuna
#1
2 februari 2014 - 17:05
Gilla 
Vad finns det för åsikter hur man bäst lägger upp näringsintaget i Vasaloppet på stationerna? Är blåbärssoppan ett bra val jämfört med sportdrycken?
1972 • Eskilstuna
#2
2 februari 2014 - 19:34
Gilla 
Jag brukar svepa i mig allt jag kommer åt, men ju längre in loppet jag kommer så blir det mer och mer blåbärssoppa och buljong. Jag upplever det som att blåbärssoppan ger mer långvarig energi och är snällare mot magen än sportdrycken. Att bara dricka sportdryck 6-8 timmar funkar inte för mig. Sen är det dom där torra bullarna som inte är lätta att få i sig, men säkert bra. Skulle nog önska att det fanns lite större utbud i energi väg, det går ju åt lite bränsle när man ska åka 9 mil på skidor.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#3
2 februari 2014 - 19:44
Gilla 
Sportdryck på stationerna komplettera med liquids eller gels. Beroende på hur varmt det är och hur hårt du kör kan det vara vettigt att ha med extra dryck att ta mellan stationerna. Jag har aldrig ätit något och man är bra trött på den sliskiga smaken i slutet av loppet, men det är den del av tjusningen
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#4
2 februari 2014 - 19:59
Gilla 
Buljongen äger, varm, fett- och proteinrik, och den gör bullen lättare att äta :)
Sen brukar jag ha lite gels och GT-tabletter i midjeväskan, men sportdrycken brukar jag tröttna på rätt snabbt, så buljong och kanske blåbärssoppa, och kaffet på de sista kontrollerna.
Mikael Lundgren
1972 • Skärholmen
#5
4 februari 2014 - 13:45
Gilla 
Är det inte någon som brukar köra enbart vatten och lita till kroppens egna energiförråd?

Genom att tillföra energi lurar man ju kroppen att ta fortsätta lita på näring från tarmar och leverdepåer i stället för från fett och muskler som bör vara det bästa sättet att ha jämn socker/energinivå vid långlopp (eller vid svält).

Ska själv köra Vasan för första gången så jag är nybörjare. Kan bara näringslära lite i teorin.
1978 • Göteborg
#6
4 februari 2014 - 14:29
Gilla 
Mikael, det går säkert men då ska ju kroppen vara van detta. Det är inget jag skulle experimentera med i alla fall.

Själv kör jag för andra gången i år och jag håller med Erik (#2) att det bara är att svepa allt som kommer i ens väg. Jag hade med mig en Snickers (bättre än alla bars och gels om nån frågar mig) i småbitar i en påse i fickan och tog en då och då under resan också. Annars förlitade jag mig på de officiella kontrollerna och de extra som också finns (typ Preem, Stadium m.fl)
_
_
#7
4 februari 2014 - 14:58
Gilla 
De flesta har nog tillräckligt med fett runt midjan för flera vasalopp i rad energimässigt, men jag tror inte man presterar särskilt bra om man bara litar på sina fettdepåer. Det framgår inte i innehållsdeklarationen vilka sockerarter blåbärssoppan innehåller men troligen innehåller sportdryck mera snabbverkande sockerarter (maltodextrin och fruktos) än soppan.
Här finns lite intressant läsning om hur det funkar. http://traningslara.se/fysiologi-del-v-aerob-metabolism/
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#8
4 februari 2014 - 17:38
Gilla 
Om du ska köra Vasan på vatten och kroppens egna fett (och muskler) så är det klart att det går, men det lär inte gå så fort. Kroppen kan vara snabb, eller svälta, men inte samtidigt, det är därför vi lärt oss att inte bara lagra mat i form av fett, utan även i grottor, eller fånga den längs vägen ;)
Men du har en poäng, och det är därför jag tycker buljongen är bättre än sportdryck eller blåbärssoppa, den innehåller inte bara socker, utan även fett och proteiner (och salt, som också går åt under en Vasa), så du kan köra länge med hyfsat stabilt (antar jag, har inte mätt) blodsocker.
Mikael Lundgren
1972 • Skärholmen
#9
5 februari 2014 - 15:42
Gilla 
Tack för kloka inlägg och idéer.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#10
14 februari 2014 - 06:20
Gilla 
Lite mindre krävande kropp, men dock;). Inga geler mm för egen del, eller annat eget extra. Men svepte 1 hel bulle, 1 blåbär, 1 buljong o 2 vatten vid varje depåstopp när jag åkte förra året (första, åker i år igen:). Oavsett behov eller ej. Ev ngn banan vid nåt tillfälle också, minns inte? Ganska pigg, fräsch o ohungrig vid målgång. Kör samma upplägg i år. Fast hoppas på en bättre tid dock...
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#11
14 februari 2014 - 07:20
Gilla 
Blåbärssoppa i början på varje station som sedan övergår mer mot buljong och kaffe. Har två koffein gel med mig som jag tar på slutet när energin tryter.

Det finns ju en anledning till att de serverat blåbärssoppa sen Wasa tid ;-))
1973 • Aplared
#12
17 februari 2014 - 11:43
Gilla 
1-2 muggar sportdryck eller 1 sport och en vatten per station börjar med liquids vid Risberg tror jag för att klara de två längsta sträckorna till och från Evertsberg på ett bra sätt. sen har jag med mig Gt-tabletter som tas vid behov (eller för att bryta av smaken av sportdryck).
Kan bi nån mugg med buljong eller kaffe på slutet.Ibland kan man ju få apelsinklyftor av snälla åskådare på slutet.Det är nästan det bästa på hela vasan :)
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#13
18 februari 2014 - 21:42
Gilla 
Bakat energikakor. O testat;). Kommer tas med på resan på söndag. Gott som omväxling när bullarna börjar växa i munnen...
_
_
#14
18 februari 2014 - 21:49
Gilla 
Bara lite svårt att andas med smulor och grejor i munnen. Får nog försöka kara mig på flytande hela vägen och köra så fort att man inte hinner bli hungrig förrän i Mora :-).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.