Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 7898 visningar

Saucony Kinvara eller Asics Sky Speed?

2006 • Alingsås
#1
1 mars 2014 - 16:03
Gilla
Hej!

Jag kan inte bestämma mig för vilka skor jag ska köpa. Saucony Kinvara eller Asics Gel DS Sky speed? Fick båda dessa rekommenderade efter utprovning på löp&sko i Göteborg. Båda kändes bra på löpbandet men det svåra är ju att veta hur de känns i längden. Jag vill använda de både som träningssko inför och under själva Gbg-varvet. Vilka är de största skillnaderna mellan de två? Någon som har testat båda?

För ca ett år sedan började jag landa på fram/mittfoten när jag springer. Det har gjort att jag kan springa mer utan att få ont i knät. Däremot får jag ibland ont på undersidan av foten, i plantar-senan enligt sjukgymnasten jag går hos. När jag ökar på löpmängden gör det ont i knäet eller under foten, alltid vänster sida. Skorna jag springer i nu är Adidas adizero Boston och ibland Nike pegasus. Jag trivs bäst i adidas-skorna men får ont under foten när jag använder dem för mycket.

Förstår att inte skorna är orsaken eller lösningen på hela problemet men med rätt skor ökar säkert förutsättningarna för att det ska bli bra :) Stretch, teknik, styrka osv är en annan fråga…

Tacksam för råd!

/Sandra
Johan Wallesten
1971 • Sävedalen
#2
1 mars 2014 kl 19:11
Gilla
Hej!
Jag har nyligen köpt ett par Kinvara 4 som komplement till mina Sky Speed. Jag har iofs inte hunnit samla så många km på dom än, men jag tycker att det är lite olika skor.
Nu när mina Sky Speed börjar bli utslitna har jag funderat på att ersätta dom med ett par Saucony Ride. Jag har fått för mig att dom är mer jämförbara med Sky Speed än vad Kinvaran är, men jag har inte provat Ride ännu. Kanske någon har en kommentar till detta.
Kinvara har 4 mm drom och väldigt mjuk och följsam sula. Sky Speed har 6 mm drop (tror jag) men jag tycker nästan att det känns som mer. Skon är styvare än Kinvaran men jag har trivts bra med den.
Något att tänka på kan vara att det är väldigt små gummipartier i undersulan på Kinvaran vilket kommer, i alla fall för mig, ge den betydligt kortare livslängd än Sky Speed.
Ola Svensson
1979 • Asarum
#3
1 mars 2014 kl 19:50
Gilla
Hej, jag hade Asics Sky Speed 2 och köpte sen Kinvara 4, vad det gäller dropp så tror jag att sky speed har 10mm dropp mot kinvarans 4mm. Trivdes bra i båda dessa skor men sedan blev jag rekommenderad Adidas Adios2 på ett forumet här på jogg. Springer i stort sett bara i dem nu, allt från lugna 20km pass till intervallträning. Gillar du Adidas skulle jag rekommendera att du provar Adios 2 eller Adios Boost.
2006 • Alingsås
#4
2 mars 2014 kl 20:16
Gilla
Tack för era svar. Tror jag testar Kinvara. Den kändes skönare i hälkappan och väldigt mjuka och sköna. Asics satt inte riktigt lika bra på foten. Men jag blir nog lite skrämd av att det bara är 4 mm dropp och att de är så lätta. Någon som har erfarenhet av om de ändå känns hyfsat stabila, jämfört med tex Adidas Boston? Ska fundera på Adidas adios framöver men är lite sugen på att testa ett annat märke än adidas denna gången.
1971 • Nykvarn
#5
3 mars 2014 kl 09:50
Gilla
Jag har sprungit väldigt mycket tidigare i Asics DS Trainer som är väldigt lik Asics Sky Speed men springer numera mina distanspass i Kinvaran. Det är, precis som Johan är inne på, två ganska olika typer av skor. Sky Speed är en mera traditionell löparsko, dock lite lättare. Kinvaran är betydligt lättare även om den är väldämpad, har klart lägre drop och väldigt lite stabilitet i sidled i ovandelen. Det är en väldigt trevlig sko som är väldigt mjuk. Droppet på 4 mm kommer att ta mera på dina vader än vad Sky Speed med sina ca 10 mm gör, det finns också en risk att de frestar på senan under foten mera, jag kan bli lite öm i den senan de gånger jag gått mycket i Kinvaran på hårt underlag (har hänt ett par gånger på semestrar).

En något mera ombonad och skyddande modell är Saucony Mirage, fortfarande 4 mm drop, något mera vikt och struktur i ovandelen.

Vill inte avråda dig från Kinvaran, det är en mycket trevlig sko men letar du efter en stabil sko så får du inte det i Kinvaran.
1965 • Trondheim, Norge/Åre, Sverige
#6
3 mars 2014 kl 13:37
Gilla
Jeg kan absolutt anbefale Kinvara. Har et par Kinvara 3 som jeg har løpt ca 900 km på, både trening og en maraton. Jeg synes Kinvara er en god kombinasjon av lav vekt og god demping. Myk såle som gir en ganske annerledes følelse enn f.eks. PureConnect eller lignende. Og en overdel som former seg godt etter foten - ingen antydning til gnagsår. Slitestyrken på sålen virker bra, men hælen er noe slitt samet en del rifter i overdel. Har akkurat bestilt meg et par til av samme type og størrelse (USD 65 på Amazon.com), og har tenkt å bruke disse i Boston Marathon.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#7
3 mars 2014 kl 16:56
Gilla
Har båda Sky Speed och Kinvara och tycker inte alls de är lik varandra.
Sky Speed 2 har jag haft sen länge och trivs otroligt bra med dem. Känns stabilt och lätt och riktigt snabba :) Har haft de i alla mina lopp sen SF marathon i Juli 2012. Funkar bra alltid! Och visst på långpass och snabba pass.

Nu började de bli lite trötta förra året då tittade jag på andra skor och Kinvara blev ett alternativ. De är tyvärr liiite för bred för min smak, men visst är de snabba och lätta att springa i. Hade tänkt de kunde ersätta Sky Speed, tills jag har haft de två gången en vecka som träningskor bar (tillsammans med BGS). Vanligtvis har jag ASICS GT-2100...alltså riktigt stabila skor. Och efter dessa 2 gånger en vecka, har jag känt att hälsenor hade blivit lite känsligare. Vet inte helt säkert om det är pga det, men i alla fall efter 1,5 veckas träning i Frankrike i somras gjorde jag mig ont i hälsena (på vilodagen) och sen dess har jag försiktigt bara användt mina ASICS (Skyspeed bara på lopp). Sprang med Kinvara häromveckan, men tycker inte att de kan ersätta Sky Speed (i alla fall inte för mig). Stabilitet finns inte nog tycker jag (fast jag är ju ingen expert på andras fötter, bara på hur mina känns!)

Nu pratar jag om Sky Speed 2. Sky Speed 3 är annorlunda och gillar inte alls dem. Testat dem flera gånger och nej, inte bra. Kinvara är bättre än SS3...

Tittar ev. på Adidas Adizero Adios 2 Boost som ett förslag som jag fick i ett inlägg jag hade här på jogg. Får se hur det går.

All-i-allt: smak sak! Och naturligtvis det beror också på hur dina fötter känner sig i skorna och hur du skall använda dem...

(L&S är riktig bra affär och där vänder jag mig för råd till mina skor :)
2006 • Alingsås
#8
3 mars 2014 kl 17:15
Gilla
Jag var ivrig och har redan hunnit köpa Kinvara. Får se hur de känns att använda, börjar med lite lugnare pass för att se om senan känns av. Adidas adios eller Saucony mirage låter som bra alternativ jag absolut kan tänka mig att testa nästa gång. Får prova mig fram helt enkelt :) Tack för hjälpen!
1987 • Göteborg
#9
23 april 2014 kl 16:48
Gilla
Hur har det gått för dig? Står i valet och kvalet att införskaffa ett par kinvara..
2006 • Alingsås
#10
23 april 2014 kl 19:56 Redigerad 23 april 2014 kl 19:56
Gilla
Kinvara känns bra! Jag har sprungit några lättare distanspass med dem och testade dem ordentligt i helgen på 17 km asfalt. Kändes bra både under och efter passet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.