Löpning Träning 11 inlägg 1450 visningar

Baksmälla???

Anna Larsen
1970 • Säter
#1
11 augusti 2008 - 16:51 (Redigerad 11 augusti 2008 - 17:34)
Gilla
Jag måste bara höra med er om det är fler än jag som ibland mår fysiskt dåligt efter löparpass? Jag mår ibland illa och får huvudvärk känns som en baksmälla. Det är påfrestande ibland att må så.Jag dricker och äter väldigt nyttigt och bra, tar återhämntningsdryck direkt efteråt. Någongång så mår jag illa under ett pass också. Att de flesta pass går bra gör att jag fortsätter att springa för det är så roligt.Jag tar inte i som en galning när jag springer som kan vara en anledning heller. Har sprungit i ett halvår tre gånger i veckan och följer nu halvmaranprogrammet från marathon.se för att klara av den distansen.
Är det någon som har en ev. förklaring eller är det så att man bara mår så ibland i kroppen?
Tacksam för svar Anna P.S Jag dricker ca 3l vatten/dag och 4-6dl vatten under långpass som är 80min långa.
Ola
1970 • Stockholm
#2
11 augusti 2008 kl 17:07
Gilla
Se till att du dricker ordentligt även innan träningen. Kan ju vara vätskebrist även om du dricker efter passet. Drick regelbundet även när du inte tränar så att du har en bra vätskebalans redan inför träningspasset. Kanske det kan hjälpa?
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#3
11 augusti 2008 kl 17:13
Gilla
Kanske saknar du mineraler och salter? Testa Resorb från Apoteket, kan även användas efter "normala" baksmällor.
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#4
11 augusti 2008 kl 18:41
Gilla
Jag har haft liknande problem! Hos mig berodde detta på endometrios, som efter flera år äntligen blev diagnosticerad. Jag mådde illa, speciellt under ansträngning och fick magsmärtor. Värre blev det innan mensen. Magen blev stabil efter OP. Hoppas för dig att det inte är det. Troligtvis inte, men nämner det bara för att det är så många odiagnosticerade kvinnor där ute som lider. De skickade mig till och med till en psykolog för att jag hade ont i magen och ingen visste varför. 4 ÅR senare blev jag opererad. Nu skulle jag rent teoretiskt kunna kuta som en gasell om jag bara vore mer vältränad...men det kommer jag att bli!

Annars...har du också lätt att få ont i öronen när du springer? Jag har känsliga öron och ansträngning gör ont i öronen som uppfattas som huvudvärk. Jag springer med band runt öronen - ser ut som en idiot men det funkar. Blir bara lite varm om huvudet ibland...

Kan det vara så att du har någon form av ansträngningsastma? Tjockt slem i halsen, fel andningsteknik och således ont i öronen och huvudet. Du får mer mjölksyra i kroppen och kan bli illamående och få huvudvärk. Kolla med sportläkare. Tips: koncentrera dig på utandningen istället för inandningen. Kan hjälpa även om du inte har denna typ av astma. Finns mediciner i låga doser som kan hjälpa.

Kan som sagt också vara att du dricker för lite/för lite mineraler (som de ovan redan har nämnt) /äter något svårsmält för tätt inpå passet ("tätt inpå" kan vara 1tim för vissa och 4 tim för andra - testa dig fram.

Resorb är skitbra som Martin ovan säger!
Kaffe är både vätskedrivande och ger lös mage/tarmkrämpor hos vissa. Gunnar kan ha rätt.

Hoppas att jag inte lät som en olyckskorp. Hoppas att det är något trivialt som ordnar sig. Jag förstår att det är jobbigt att må illa och ha ont. Lycka tii!!!
Bengt
1979 • Vallentuna
#5
11 augusti 2008 kl 19:28
Gilla
För mig fungerar oxå resorb kanon bra. Jag brukar ta en om jag känner att jag har tagit ut mig för mycket och / eller om det har varit vädligt varmt under passet. Kan kanske vara värt att testa.
Anna Larsen
1970 • Säter
#6
11 augusti 2008 kl 20:21
Gilla
Tack för era svar. Jag ska testa Resorb omedelbart,bra tips! Du,Anna Z bra funderingar du hade. Jag har nämnligen opererat bort min livmoder pga magsmärtor och diverse stora problem och det blev en stor förändring i mitt liv.Tänk att slippa ha ont i magen varje dag som jag har haft i många år,toppen. Det du sa om slem i halsen stämmer mycket bra på mig, får mycket slem så jag springer och spottar och harklar mig stup i ett plus att ibland så blir det så att jag får kräkreflexer och måste stanna för att få upp slemmet. Jag började att koncentrera mig på andningen mycket mer nu än för tre månader sedan och faktiskt så har det hjälpt en del men slemmet är kvar Ska höra mig för om astmamedicin men ska testa Resorb först och främst.
Blixt Gordon
1964 • Tumba
#7
12 augusti 2008 kl 00:01
Gilla
Gunnar T...
Kaffe är inte vätskedrivande för vana kaffedrickare. Nya rön säger att kaffe är en utmärkt dryck för den som tränar.
1954 • Karlshamn
#8
12 augusti 2008 kl 11:28
Gilla
Jag tror tvärtemot flera andra, att du dircker för mycket.- 3 liter/dag låter som alldeles för mycket. det räcker enligt rön som framkommit de senaste dagarna, med ca 1 Liter vätska/dag förutom det man får i sig med maten. Lägg till det du gör av med när du tränar. För mycket vatten och framförallt för nära ett löppass får en att må illa.
Läs gärna om Rune Larsson ( meriterad ultralöpare) och hans åsikter om vätske behov.

Lycka till.
Ola
1970 • Stockholm
#9
12 augusti 2008 kl 11:44
Gilla
Ja mängden vatten har inte jag heller sett tidigare.

2 l/dag har jag fått rekommenderat av läkare att dricka för några år sedan, så 3 l + 6 dl på långpasset låter som för mycket.
Mikael
1967 • Huddinge
#10
12 augusti 2008 kl 12:48
Gilla
För mycket vatten är inte bra. Du får framförallt salt och mineralbrist. Via svett och urin går dessa ämnen ut ur kroppen och ersätts inte med vatten. Och att öka salt och näringsintaget för att kompensera svettnings -och urineringsökningen är inte att rekomendera. Men att hitta exakt rätt balans på vattenintag är inte helt lätt.
Bengt
1979 • Vallentuna
#11
12 augusti 2008 kl 18:00
Gilla
Jag har oxå läst det där om kaffe, att det inte ska ha någon vätskedrivande effekt för "vana" kaffedrickare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.