Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 4874 visningar

Framfota löpning?

1969 • Alvhem
#1
12 april 2014 - 08:41
Gilla
Jag har fått tips om att börja med framfota löpning, det ska vara bättre för min rygg.

Nån som har tips, länkar?

Vad ska jag då ha för skor?

Ja, jag gör allt för att kunna springa igen!!

1977 • Örebro
#2
12 april 2014 kl 11:35
Gilla
Kolla på detta klippet och se om det kan ge något: http://youtu.be/zSIDRHUWlVo
1965 • Kungsholmen
#3
12 april 2014 kl 13:58
Gilla
Börja med att googla och sök på forum som jogg.se och funbeat.se. När du läst allt så kan du bedöma om det är värt ett försök.Det bästa tipset jag har är att börja försiktigt som med allt nytt. Man kan inte börja nog försiktigt tyvärr.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#4
12 april 2014 kl 17:19
Gilla
Jag anser att det handlar inte så mycket om att landa på framfoten, det är viktigare att minska steglängden så att du landar mer under kroppen. Kortare steg, helt enkelt. Detta medför också att du naturligt landar mer på hela foten istället för att hälen tar hela stöten, en stöt som förs vidare upp till dina knän, höfter och rygg.

För att ytterligare underlätta för foten att landa mer på hela foten så kan du titta på skor som har en drop mellan häl och tå på till exempel 6 mm. Jag ger helst inte råd om specifika skor utan gå till en butik och tala om vad du är ute efter så hjälper dem dig att pröva ut ett par som passar dig (förhoppningsvis). Tänk på att ta det lugnt i början då det frestar på mer på vaderna med ett kortare löpsteg, komplettera gärna med vadspecifika styrkeövningar, excentriska tåhävningar är ju en klassiker.

Lycka till!
1960 • Södermalm
#5
12 april 2014 kl 20:46
Gilla
Håller med Staffan. Det du vill uppnå är att minska stöten och det gör du framför allt genom att öka stegfrekvensen, dvs kortare steg, och lägre vertikal rörelse. Skjut ifrån mindre helt enkelt, använd så lite kraft så lite kraft som möjligt så blir stöten mindre. Då kommer du också automatiskt att landa med lite större del av belastning på framfoten, men det är inte det som är det viktiga egentligen. Om man försöker styra landningen så spänner man sig och får till slut skador.
1974 • Västra Frölunda
#6
12 april 2014 kl 22:12
Gilla
Jag körde efter länken nedan, den passade mig bra. Innehåller enkla övningar för att öva styrka och smidighet samt tre enkla regler för löpning: hållning, rytm och att slappna av.
http://www.vivobarefoot.com/eu/learn/the-skill-of-movement/learn-how-to-run
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.