Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 15086 visningar

Ont i ljumske efter ca 13 km

McGortsy
1966 • Aspudden
#1
6 maj 2014 - 13:40
Gilla
Hej

Tänkte kuta Kungsholmen runt nu på lördag (10/5). Körde en genrep i lördags (3/5) på halvmaradistans. Har haft problem sista månaderna att kroppen känns perfekt ända upp till 12-13 kilometers löpning. Då börjar det göra ont höger ljumske. Fortsätter sedan smärta under resten av löppasset för att sedan efter löppasset försvinna relativt direkt. Själv gissar jag att det är mjukdelar som måste stretchas ut...men tar gärna emot era tips och erfarenheter.

Tack!
McGortsy
1966 • Aspudden
#2
7 maj 2014 kl 09:57
Gilla
Ingen som har liknande upplevelser? Kan nämna att jag har en övergången ischiashistorik på just höger sida (höger sida ländrygg som strålat ner genom höger ben). Blev av med detta efter mkt fin kiropraktorbehandling. Vet att sånt kan komma tillbaks och ge litet olika symptom. Kan även känna av höger smalben framsida. En känsla påminnande om den vid benhinneinflammation men har ändå uteslutit detta eftersom jag också har en diger historik av benhinneinflammationer och detta ändå skiljer sig symptommässigt.
Hoppas det inte blev för rörigt nu:)
1981 • Örebro
#3
7 maj 2014 kl 10:26
Gilla
Ljumske är lite lite uttryckt då det kan röra sig om ett stort område beroende på vem man frågar :-)

Om möjligt leta gärna upp en bild och ringa in vart du hade känningarna, så kanske det blir enklare att gissa.

Nerver kan ge upphov till smärta kring ljumsken också men då är det inte en förgrening från ischiasnerven så det borde kanske inte hänga ihop med dina tidigare besvär.
McGortsy
1966 • Aspudden
#4
7 maj 2014 kl 11:44
Gilla
Tack Johnny. Jag skall försöka hitta en hyfsat anständig bild som jag kan ringa in området på....
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#5
7 maj 2014 kl 11:55
Gilla
Baserat helt på min egen erfarenhet så kan du ha en obalans i kroppen, rent styrkemässigt. Min högerljumske krånglade endast vid löpning, annars var det lugnt och det berodde på att mitt vänsterben var starkare.

Ganska enkelt att kolla med balansövningar för benen, om du har uppenbara problem med att du är vingligare på ena benet så kan du behöva träna upp styrkan i ben- höftområdet.

Pröva att stå på ett ben i taget, hoppa på ett ben (små hopp) så att du roterar i en cirkel, enbent knäböj etc.

Lycka till!
McGortsy
1966 • Aspudden
#6
7 maj 2014 kl 13:15
Gilla
Tack Staffan!
Det låter som en mkt hållbar teori:
Jag drog på mig en skada i vänsterfoten för ett par år sedan (litet ledband fotens utsida nära hälen) och var borta från löpning i 19(!) månader. Under de 6 sista månaderna av dessa 19 körde jag väldigt mkt tåhävningar, uteslutande för den skadade foten, dvs vänster. Detta gör ju, slår det mig, att jag rimligtvis är bra mkt starkare i vänster. Jag har nu sedan foten blivit bra övergått till att köra mina tåhävningar på bägge fötterna.

Skall komplettera enligt dina tips!



McGortsy
1966 • Aspudden
#7
7 maj 2014 kl 13:27
Gilla
Bild uppladdad av McGortsy
Här är en bild. Det är alltså insida ljumske och inte framtill mot låret...
Hittade en bild jag tyckte var fin och fyllde i blått kring området.

(Kan för övrigt inte rekommendera att man googlar bilder med sökordet "ljumske" vid lunchtid)
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#8
7 maj 2014 kl 15:47 Redigerad 7 maj 2014 kl 15:53
Gilla
Du har dina besvär ganska precis på samma ställe som jag så det kan vara ett överansträngt muskelfäste som har fått överkompensera obalansen kroppen.

Litet förtydligande... Övningarna i mitt förra inlägg är för att testa balansen, alltså ingenting som ska användas som rehabövningar.

Några enkla övningar att testa...
Omvända situps: Sitt med knäna uppdragna och kläm en boll (typ fotboll i storlek) hårt mellan knäna. Dra in magen mot ryggraden och rulla långsamt ner kota för kota. Tillbaka till utgångsläget och repetera 3x10. Nedrullningen är viktigaste fasen, du kan gå tillbaka till utgångsläget snabbare och även hjälpa till att dra dig upp med armarna om det går tungt.

Liggande höftlyft: http://www.youtube.com/watch?v=gU6w84YfOUk
Bra liten video av övningen men försök få fötterna närmare baken än han har i videon. Rumpan ska vara spänd och magen indragen mot ryggraden. 3x15 kan vara lagom.

Plankan: Ligg på golvet, spänn rumpan, dra in magen mot naveln och tryck dig upp i rätt läge. Sträva efter att få en så rak linje igenom hela ryggen och nacken som möjligt. 5x45 sek, typ.

Viktigt att tänka på rumpa och mage i de här övningarna, rätt utförda så stärker dem transversus, den djupa magmuskeln (kanske den viktigaste muskeln vi löpare har) samtidigt som dina ljumskar får sig en omgång.

Om det inte blir bättre så rekommenderar jag att du tar kontakt med idrottsläkare eller en naprapat som jobbar med löpare då du också kan behöva korrigera din löpteknik.

Lycka till!


McGortsy
1966 • Aspudden
#9
7 maj 2014 kl 16:44
Gilla
Tack Staffan!
Det där skall jag kolla in när jag kommer hem.
1966 • Karlstad
#10
7 maj 2014 kl 17:34
Gilla
Jag tycker det ser ut att vara "lång ner" för att vara ljumsken, känns mer som insida lår?
Spelar egentligen ingen roll, men det jag tänkte bidra med var att grabben hade väldig smärta i ljumsken vilket visade sig vara akut höftledsinflammation. (som kom av bakterier)
Det tror jag inte att du har, men det läkarna sa var att man kan missta höftleden för ljumsken.
1981 • Örebro
#11
8 maj 2014 kl 08:04
Gilla
Allt beror lite på hur man definerar det tycker jag, ljumske anses väl av många vara själva infästningen för musklerna som ligger över insidan av låret.

Det finns ett litet gäng muskler som går över området du ringat in för att sedan fästa in där. Men jag ska säga direkt att jag tycker att besvär i det där området är lurigt även om man får undersöka "live" och jag vågar mig inte riktigt på en gissning i det här fallet.

Om det fortsätter att besvära skulle jag absolut rekommendera att uppsöka någon som kan undersöka dig.
McGortsy
1966 • Aspudden
#12
14 november 2022 kl 09:50
Gilla
Googlade på ljumsskada och kom till tråden jag själv skapat. För åtta år sedan:) Är i grunden cyklist och dessa ljumskbesvär (alltid endast höger ljumske) gör sig enbart påminda när jag får för mig jag ska börja springa igen. Cykelpendlar dryga 5 mil/dag och att gå från detta till löpning i kombination med att vara rätt dålig på både stretch och styrketräning gör nog att det är mer eller mindre upplagt för olika slags besvär. Dock har det blivit bättre på sista tiden nu när jag börjat springa lite försiktigt igen. Och jag måste säga att det som hjälpt mig allra mest är stretch av höftböjare (samt stretcha ut låren ordentligt). Tydligen lite klassiskt problem för cyklister som ska leka löpare.
Helsingborg
#13
14 november 2022 kl 11:32 Redigerad 14 november 2022 kl 11:33
Gilla
Bild uppladdad av Robert G
Jag hade också problem med ena ljumsken vilket gjorde att jag inte kunde löpträna på ca 3 månader. Skadan kom sannolikt i samband med att jag motionssimmade i en sjö eftersom jag hade uppehåll i löpningen sedan 10 dagar just då (pga av en annan skada). Kände det inte då men svagt dagen därpå när jag cyklade. Dock var först när jag återvände till löpningen det blev riktigt illa. Kände att det gjorde ont när jag sprang men ryckte lite på axlarna eftersom det inte var en löparskada. Stort misstag.

På eftermiddagen kunde jag inte ens gå. Har aldrig varit skadad så länge tidigare men som väl var gick det relativt snabbt att cykla igen så det var mest löpningen som drabbades.

Är man Strava-prenumerant ingår en annan app för rehab och prehab, Recover Athletics. När jag insåg att det här kommer att sitta i länge laddade jag ned den. Bifogar bild på övningar. Började också stretcha ljumsken så ofta jag kunde (lägga upp ett ben på ett bord så att man stretchar insidan av låret/ljumsken).

Jag kunde trigga smärtan om jag böjde mig framåt. Exempelvis för att knyta skorna. Jag provade att återvända till löpningen med 3km rehablöpning då och då. I början var det för tidigt men till slut gick det på en nivå där det inte blev värre.

Nu är jag tillbaks i löpträningen sedan snart 2 månader. Ljumsken är fortfarande inte helt återställd men jag skulle gissa att det är helt borta inom en månad. Känner det väldigt svagt bara.

Vet fortfarande inte exakt vad som hände och hur jag drog på mig skadan från början. Tidsmässigt måste det ha varit under motionssimmet men jag kände ingenting där och då.
2006 • Alingsås
#14
15 november 2022 kl 09:18
Gilla
Jägarställning 2X1 minut 3-4 dagar i veckan tycker jag också funkar bra för att stärka upp hjälpmuskler. Lite pannben i början men man blir rätt duktig på det efter ett tag.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#15
15 november 2022 kl 09:58
Gilla
Testa att träna styrka för höftböjaren. Jag använder en kettlebell som jag lyfter med foten/benet. Lyfter upp den tills jag har knävinkel 90 grader sedan jobbar jag därifrån med lyftet. Stå stabilt med andra foten i golvet. Ett alternativ är att använda gummiband där man har ena änden runt foten och det andra under den fot du står på. Komplettera med lite dynamisk stretch för höftpartiet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.