Löpning Övrigt 23 inlägg 6541 visningar

Hur motivera sig vid dåligt väder.

Mattias Olsson
1977 • Södra Sandby
#1
18 augusti 2008 - 15:51
Gilla
Hej alla.
Har kommit igång bra med löpningen under sommaren och jag tycker det är superskönt att springa. Problemet är att nu när sommaren närmar sig sitt slut och hösten kommer allt närmare med allt vad det inenbär med regn, blåst och allmänt skitväder känns det betydligt svårare att motivera sig till att ge sig ut och springa.

Min målsättning med träningen är att fortsätta springa hela året för att under nästa sässong springa någon halvmara och ev en mara.

Hur ska man motivera sig för att trotsa vädrets makter och ändå ge sig ut på sin runda. Har ni några bra tips?

mvh
Mattias
< < < 1 2 > > >
Frida
1986 • Sollentuna
#2
18 augusti 2008 kl 16:14 Redigerad 18 augusti 2008 kl 16:15
Gilla
Anmäl dig till en inomhustävling. Utmana en kompis om vem som kommer göra den bästa tiden om du behöver ännu mer motivation.
Johan H
1976 • Göteborg
#3
18 augusti 2008 kl 16:21
Gilla
Jag var ute och sprang häromveckan när det blåste halv storm, 10-12 grader och ösregnade... Var väldigt tungt att komma ut men tänkte att om jag kommer ut i det här vädret så finns det inget väder som är mycket värre...
Och faktiskt så var det skönt att komma ut trots det dåliga vädret...!

Så mitt tips är att spring ut en dag när det är riktigt dåligt väder, Förhoppningsvis känner du som jag då att det faktiskt inte var så farligt!
Johan I
1987 • Örebro
#4
18 augusti 2008 kl 16:26
Gilla
Håller med Johan H.

Om du ändå har problem att ta dig ut så bestäm dig helt enkelt vilka dagar och någon tid då du verkligen skall springa, oavsett väder.
Själv bestämde jag mig bara för snart 4.5 år sedan att jag skulle springa varannan dag. Det har jag gjort och inte missat en dag, oavsett väder och årstid.
Så det hjälper att man springer regelbundet.

Sen kan du nog också tänka på att om du ger upp p.g.a. väder, vad kommer då näst? Ge upp för lite håll? Ge upp när det känns lite jobbigt? o.s.v. Så se det som en utmaning som gör dig starkare. Även om du kanske inte kan hålla samma fart så ger det ändå träning mentalt och det är väldigt viktigt.
Angelica H
1978 • Mattmar
#5
18 augusti 2008 kl 16:54
Gilla
Förstår din höstångest helt och fullt, delar den nämligen. Mina tips är av det konkreta slaget:
• Se till att du har bra kläder. Unna dig ett par kraftigare tights, en riktigt bra vindjacka, ett nytt underställ eller vad det nu än må vara.
• Skaffa en löparkompis. Förhoppningsvis kryper inte latmasken lite mycket i er båda samma dag.
• Ha en backup-plan. Vet du med dig att du inte har samma karaktär som Johan I (jag är imponerad Johan!) är det kanske läge att ha ett crosstrainerpass på gymmet att ta till när höststormarna viner som värst. Visserligen blir det en missad löprunda, men det blir i alla fall inte ett missat träningspass!

1968 • Falkenberg
#6
18 augusti 2008 kl 17:39
Gilla
Håller med Angelica om kläder.
Dessutom:
Spring motvinds ut, och medvind hem!
Inget tjafs med stretchning, sit-ups m.m. efteråt i kalla, våta kläder. Av med kläderna och in i duschen så fort som möjligt. Eller allra helst, sätt på bastun innan du gå ut så du har den att se fram emot när du kommer hem.

Tänk så här kanske:
Man blir lika blöt av svett på löpband på gym som ute i regn, och så kan man inte njuta av naturen utan får stirra på en vägg och blir överöst med oljud i form av radio
Anders Mellqvist
1978 • Visby
#7
18 augusti 2008 kl 19:25
Gilla
Jag har inga som helst problem att motivera mig i ur och skur. Mitt arbete som anläggare gör att jag är utomhus 8 timmar varje dag oavsett vad det är för väderlek. Med den bakgrunden är en timmes löpning i skitväder ingenting. Det tränar dig mentalt inför situationer som t.ex Lidingöloppet i höstas med regn och lera.
Upplever man lite tunga perioder så uppskattar man ljuspunkterna dessto mer.
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#8
18 augusti 2008 kl 19:30
Gilla
Mitt tips; sätt upp ett tydligt mål som du verkligen vill nå. Fokusera på detta mål vid varje träningspass. Utan mål skulle jag aldrig kunna motivera mig i längden att springa överhuvudtaget. Måbra-känslan av att springa räcker inte för att gå ut i ur och skur.
johan lindskog
1972 • garphyttan
#9
18 augusti 2008 kl 19:37
Gilla
Mina tre bästa tips för att inte banga ur:
1. Boka tid med en kompis!

2. Mental träning: säg till dig själv när du är ute i blåsten regnet och mörkret: Vilket Härligt löparväder, jag är glad att jag kom iväg idag!
(Jag har en kompis som alltid säger det efter vi har sprungit ca 10min, och det låter verkligen som han menar det trots snöslask och regn eller stekande sol.)
-och som sagt, det är skönt ALLTID(oftast), -när man väl kommit ut och är igång.

3. Skaffa en pannlampa och reflexväst! (kanske lite kläder enligt ovan.)
...och du är redo för vintern!

Våga vägra löpband!
Carina Jonzon
1963 • Stockholm
#10
18 augusti 2008 kl 19:39
Gilla
Jag är en morgonlöpare och vaknar jag och det spöregnar så ger inte jag mej ut och
pinar mej själv. Nej då tar jag hellre en vända på löpbandet på gymmet istället. Jag vet att det inte likvärdigt med löpning utomhus men det är att föredra än att svära ve och förbannelse över vädret i 45 minuter.
1981 • Dals-Ed
#11
18 augusti 2008 kl 19:52
Gilla
Verkar som du redan har en bra morot i halvmaran eller en hel mara nästa år. Kan annars bara hålla med de som rekommenderar bra kläder/skor för det kommande halvåret.

Ett ytterligare tips kan vara att inte stirra sig blind på tider när det är som blåsigast eller kallast ute. Rent mentalt kan det vara stärkande inse att de kanske inte kommer ligga i topp varje gång. Viktigast är att du håller igång kroppen och kan känna du fått dig den träning du tänkt dig. För långlopp kommande säsong kommer det vara ovärdeligt att träna regelbundet under höst/vinterhalvåret. Tro mig, när vårsäsongen väl kommer igen är man som en kalv på grönbete och bara det är motivation nog.
1981 • Linköping
#12
18 augusti 2008 kl 20:07 Redigerad 18 augusti 2008 kl 20:08
Gilla
Bestäm dig innan. Jag springer i stort sett varannan dag, sedan spelar väder mindre roll Har jag bestämt att jag ska ut så ska jag det. Fast om det spöregnar och jag vet att jag har tid och att vädret kommer att bli bättre imorgon så kanske jag kan skjuta upp ett pass.

Något jag som hundmänniska lärt mig är att vädret ser ofta värre ut innifrån. När du väl kommer ut (i rätt kläder som någon vist påpekade) så är det inte så illa. dessutom, det är väldigt sällan som det är storm/snö/spöregn/kraftig blåst HELA dagen. Ofta är det bättre på morgonen alt. mojnar framåt kvällen.

Om du verkligen störs av dåligt väder, plåga dig inte, skaffa löpband alt. gymkort och spring inne. Men, jag tror faktiskt inte att det är så illa som du tror. Frisk luft och natur ger dig dessutom extra energi! (hur hurtfriskt lät inte det?)
1981 • Katrineholm
#13
18 augusti 2008 kl 20:26
Gilla
Jag kanske är konstig, men jag gillar "skitväder".

Inga myggor, inga ormar, inga dammiga heta vägar, inte massa folk ;-), jätteskönt!

Det går lättare att andas när det regnar och faktum är att jag njuter lite av regnet mot ansiktet och blöta hårtestar som klibbar. Jag känner mig väldigt nöjd över att jag är så "hurtig" när det antagligen är betydligt fler som sitter inne och häckar. Dessutom så har jag ett tränings- och tävlingsschema att föja och då kan jag inte hoppa över ett pass för att det regnar. Ska man tävla så kan man ju inte välja väder heller, det är bra att vara van vid olika väderförhållanden.

Sen så är det väl allra skönast att komma in och duscha och sätta sig i soffan efter ett pass i riktigt dåligt väder.
Mattias Olsson
1977 • Södra Sandby
#14
18 augusti 2008 kl 20:31
Gilla
Tack för alla svar. Många kloka ord.

Det gör inte så mycket om det börjar regna när jag väl gett mig ut på min runda. Då fullföljer jag alltid min träning och som några sagt innan att man känner sig extra duktig de dagarna. De som jag har svårast för är att byta om till träningskläder och ge sig ut när det redan har börjat regna. Det är väl bara att bita ihop :)

Vad rekommenderar ni för kläder vid regn och blåst?
Samuel H
1979 • Järfälla
#15
18 augusti 2008 kl 21:17
Gilla
Jag älskar dåligt väder. Jag har inte varit ute i några extrema snöstormar, men ner till -10°C, snö och blåst behöver jag inte mer än vanligt underställ, t-shirt, vindbrallor och -jacka, samt vantar, mössa och eventuellt lite tjockare strumpor. Funktionskläder allting. Och pannlampa om det är mörkt, vilket det ju ofta är på vintern. Det tar självklart längre tid än vanligt att bli varm, men det är bara att börja mycket lugnt och låta uppvärmningen ta så lång tid den behöver.

Det är så underbart att springa helt ensam i mörkret på en smal väg och det enda man ser lyses upp av pannlampan.

Just regn och blåst kräver inga särskilda kläder, det är om det samtidigt börjar bli kallt man får klä på sig lite mer.
1969 • Vallentuna
#16
19 augusti 2008 kl 08:18
Gilla
Håller med Samuel H. Jag har mycket svårare att motivera mig när det är 25 grader och solsken, då tycker jag det är skitjobbigt att ge sig ut och springa (Sitter hellre och gassar med en öl i solen då ;-)
Men regn, rusk eller snömodd och mörker då blir det riktigt kul att springa. Men så har jag kanske inte alla indianer i kanoten heller enligt vissa :-)
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#17
19 augusti 2008 kl 08:36
Gilla
Från OS kom den en bra sak inom detta ämne för några dagar sedan. Fenomenet Michael Phelps, 8!!! OS guld, fick frågan på presskonferensen efter det sista guldet, hur han motiverar sig och orkar träna på...

Han svarade;

- det finns träningspass och träningspass. Vissa är inte alls skojiga eller särkilt kul.

MEN, han och framförallt hans tränare körde på under devisen att varje pass, långt som kort, snabbt som långsamt, var / är "en insättning på banken". När det sedan är dags för ett uttag, vill det till att man skött sina insättningar.
Phelps sade att i hans fall fanns det säkert inte ett öre kvar, men att efter lite semester så var det dax att börja sätt in lite mer pengar för att så småningom (OS 2012), kunna göra ett uttag igen.

Ganska kul och målande beskrivning tycker jag. Instämmer dessutom i inläggen med att bra och funtionella kläder gör det hela bättre.

Lycka till och glöm aldrig; "det är alltid för tidigt att ge upp"
1982 • Karlstad
#18
19 augusti 2008 kl 10:09
Gilla
Håller också med föregående talare skitväder är det bästa löpväder som finns =) massor med syre i luften och känns som man kan springa hur fort som hellst ibland.. Sprang igår i ösregn och va ett av det skönaste träningspasset på länge
Rolf Näsberg
1941 • Rönninge
#19
19 augusti 2008 kl 16:38
Gilla
Skaffa er en motionscykel. Förmodligen kommer ni att tycka att inget väder är för dåligt om alternativet är att trampa inomhus.
1982 • Karlstad
#20
19 augusti 2008 kl 18:21
Gilla
Haha det har du en poäng Hans =) skaffa en motionscykel bästa råd ja hört på länge...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.