Syns vi löpare dåligt? - Löpning
Löpning Träning 46 inlägg 3158 visningar

Syns vi löpare dåligt?

Hobbylöparn
Östermalms IP
#1
16 oktober 2022 - 11:52 (Redigerad 16 oktober 2022 - 11:54)
Gilla 
Idag var andra gången på ett halvår jag nästan blev påkörd under joggingrundan.

Båda gångerna på förmiddagen i fullt ljus. Båda gångerna kommer jag springandes på vänster sida av vägen och bilen ska svänga ut från vänster tvärgata åt höger i sin körriktning. Båda gångerna upplever jag att bilen tvekar först, sedan kör ut i för hög fart. Och att de hade krypfart innan de påbörjade sin utkörning.

Första gången gjorde jag ett sidohopp för att undvika. Kvinnan som körde vevade ner rutan och såg omväxlande ångrande och arg ut. Antagligen hade hon full koll på vad hon gjorde.

Andra gången idag, körde han ifatt mig och påståd att han inte såg mig. Han var så nära att han tuchade mig.

Vad säger panelen, har ni varit med om närkontakt? Kan det vara så att vi löpare syns dåligt även i dagsljus?
< < < 1 2 3 > > >
1985 • Vallentuna
#2
16 oktober 2022 - 11:56
2 Gilla 
Rent generellt så syns man väldigt dåligt om en förare inte aktivt letar efter folk längsmed vägarna, eller blir lätt bländade av lampa/reflex, trots dagsljus. De har ju förhoppningsvis ögonen riktade mot färdvägen och inte längsmed dikeskanten.

Vi syns i periferi-synfältet och där är vi ganska suddiga. Det är inte direkt förarnas fel utan mer hur vi människor fungerar.
1960 • Hillared
#3
16 oktober 2022 - 13:11
Gilla 
Är man på vänster sida och två bilar får möte tycker jag 5% chansar för mycket på att inte köra på en. Klarat mig hittills med att balansera på dikeskanten eller hoppat ner. Också hänt att man nästan blivit påkörd bakifrån vid omkörning eller kurvtagning. Annars tycker jag de flesta visar hänsyn mot oss gående och löpande på vägarna.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
16 oktober 2022 - 13:42
2 Gilla 
Alla tider på året då det inte är mitt i sommaren och man har kontrastrika bara ben eller överkropp, då har jag chockfärgade kläder, eller västar, och eller kraftig pannlampa när jag är bland trafik.

Ja man syns dåligt annars. Akta er därute!
Mr. B
1963 • Hemma
#5
16 oktober 2022 - 14:27
5 Gilla 
Vanligaste färgen på löparkläder är svart.

Tråkigt, på många sätt.
1980 • Västerås
#6
16 oktober 2022 - 16:24
1 Gilla 
Tycker det är bra att det sitter reflekterande material på många löparkläder för det är inte många som använder reflexer.👍
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
16 oktober 2022 - 16:57
Gilla 
Tack för bra inspel.

Sammanfattningsvis bör man ha färglada löparkläder dagtid (här ligger jag efter) och reflexer när det är mörkt.

Sen att vissa bilförare släpper loss sina nedtryckta kontorsagressioner bakom ratten är nog svårt att göra något åt. Bara att hoppa åt sidan, Bilplåt är hårdare än knän!
1981 • Solna
#8
16 oktober 2022 - 19:45
7 Gilla 
Tror inte att man som löpare syns dåligt, speciellt inte i dagsljus. Däremot tror jag att 70% av alla som kör bil inte borde köra bil. Har själv blivit påkörd när jag sprungit. Dessutom vid ett övergångsställe. Föraren kom med diverse ursäkter, påpekade hur synd det var om honom eftersom jag flög upp på huven och spräckte framrutan och att han nu skulle måsta betala en ny och därefter drog han därifrån.
1974 • Mölndal
#9
16 oktober 2022 - 19:57
Svar på inlägg #8
4 Gilla 
Skulle vilja höja den siffran med åtminstone 10%
Beror på att folk i bil har så jävla bråttom hela tiden. Minsta störning och det blir ett jävla liv. Man ska bara fram. Fortast möjligt och gärna helst igår eller i alla nån minut tidigare.
Åsa
1983 • Fagersta
#10
16 oktober 2022 - 20:16
7 Gilla 
Förare är alltid potentiella mördare, litar inte på att folk ser en. Har tappat räkningen på hur många gånger det varit alldeles för nära. Många sysslar med annat än att köra bil, mobilen, äta/dricka, sminka sig, ta hand om barn, m.m.
Legat på en huv en gång och vill inte uppleva det igen. Så jag stannar nästan alltid om de kommer bilar numera. (Den gången jag hamna på huven hade jag dessutom grönt dvs ”grön gubbe”…)
1982 • Mariannelund
#11
16 oktober 2022 - 21:17
2 Gilla 
Ja löpare och fotgängare syns dåligt. Det är min erfarenhet när jag kör bil. Samma sak när jag springer. Jag brukar kliva ner i diket och det märks att folk inte ser mig.

Så det gäller att se upp.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#12
16 oktober 2022 - 21:41
1 Gilla 
Nu har jag beställt en vit och lila jacka. Ful som stryk, men jag lär ju synas.

Som flera nämnt tror inte jag heller att vi syns dåligt. Lika litet som att bilar ”syns dåligt” så att vissa förare måste ligga 3 meter bakom i motorvägsfart.
1991 • Norrköping
#13
16 oktober 2022 - 22:14
2 Gilla 
I situationen du beskriver hade jag antingen saktat ned i god tid så att bilen kunde köra ut eller sprungit in på tvärgatan bakom bilen, rundat den och fortsatt. Tycker inte att det är värt att chansa på att bilisten ser en. Du tappar lite fart och flow med denna taktik men det är också i princip omöjligt att råka illa ut i sådana situationer. Jag tänker alltid att jag ska vara ivägen så lite som möjligt.

Färgglada kläder är nog kanon som komplement men ett extremt försiktigt förhållningssätt är nog det allra bästa. I mitt tycke.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#14
16 oktober 2022 - 22:21
Svar på inlägg #13
1 Gilla 
Jag upplevde att jag dels hade ögonkontakt, plus att det såg ut som han saktade in för mig. Så jag fortsatte. Därefter började han köra ut, i princip rakt på mig. Det ska nämnas att han hade svängt upp mot mig i sin färdriktning, så att bomma mig med sikten måste han nästan ansträngt sig för.

Så antingen hade jag inte alls ögonkontakt, eller så var det som Åsa föreslog att han blippade på stereon, höll på och jocksade med navigatorn, ställde in backspegelvärme eller liknande.

Eller så körde han aggressivt, sket blankt i att jag nästan flög upp på huven, men åkte ikapp mig för att det lät i plåten när han touchade. Och att han ville kolla vem som potenitellt repade hans fina bil?

Oavsett vilket, tror jag vi är förskonade från bildårar i Sverige på det stora hela. Sök på "Road rage russia" på youtube så får ni se litet värre grejor.😀
1991 • Norrköping
#15
16 oktober 2022 - 22:27
Svar på inlägg #14
3 Gilla 
Absolut, men uppenbarligen så såg han dig inte eller hade andra tankar. Jag har som sagt kommit runt detta problem genom att alltid låta bilarna ha företräde. Enda gången jag skulle springa ut framför en bil är om denne vinkar fram mig. Det kanske blir något tråkigare löppass men du slipper åtminstone situationer likt dessa ;)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#16
16 oktober 2022 - 22:40 Redigerad 16 oktober 2022 - 22:43
Svar på inlägg #15
Gilla 
Kanske det. Men jag har svårt att få detta till att bli mitt fel?

Om jag inte minns fel stod det i körskoleteorings första sida att "gånggängare är trafkens huvudpersoner"!

Och om man kommer utkörandes från en tvärgata i ett villaområde som har 30 kmh överallt och inte ser fotgängare rakt framför bilen kanske man inte ska köra bil alls!

Problemet är att polisen aldrig kommer åt galningarna. Endast de som rullat rakt fram i 84 knyck på en 4-filig 70-sträcka får en bot på 3000 kr. Du kan klämma dig in längst ned i kön på Tranebergsbron eller Tail-gate''a i 130 knyck (ligga väldigt nära bakom) på E4:an i miltal. Tämligen riskfritt ur ett disciplinärt hänseende.

Även att "stjäla" parkeringsplatser mitt framför väntande/blinkande bilar eller att göra dubbelfilsomkörning på motorvägspåfarter så att bilen framför knappt kommer in på motorvägen. Tyvärr är det så det blivit i Sverige.

Och där håller jag med, bättre att fly än illa fäkta. Min egen högst ovetenskapliga observation är att ju finare bil, desto galnare kör de.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#17
16 oktober 2022 - 22:57
1 Gilla 
När jag springer när det är mörkt använder jag pannlampa. Vid möte lyser jag på sidan av vägen och inte på bilisten. När jag kört bil själv, har jag blivit rejält bländad av gående/löpare som lyst rakt fram, utan att tänka på att dom bländar.

Om ni springer med reflexväst/reflexer, kolla att dom fortfarande reflekterar. Jag möte en löpare i en reflexväst som sett sina bästa dagar och inte reflekterade alls. En obehaglig upplevelse, då han säkert trodde att han syntes bra.
1991 • Norrköping
#18
16 oktober 2022 - 23:08
1 Gilla 
Jag vet inte vad lagar och regler säger om situationen du beskriver men vem som har rätt är i mitt tycke enbart formalia, det viktiga är att minimera risken för att bli påkörd. Tar du den lilla omvägen runt bilen så ska det ju mycket till för att något skit ska inträffa. Nästan alla har ju körkort och med tanke på att långt ifrån alla är vettiga människor så är det dumt att lita på okända förare.

Men det hade varit intressant att veta vad trafikreglerna säger om detta, kan inte vara så svårt att gräva fram? Kan ge det ett försök.
1991 • Norrköping
#19
16 oktober 2022 - 23:19
Gilla 
Jag har försökt googla och det närmaste jag har kommit ett svar är att utfartsregeln borde gälla i din situation och då ska bilisten i detta fall lämna företräde till fordon och trafikanter på "huvudvägen".
Hobbylöparn
Östermalms IP
#20
17 oktober 2022 - 08:39
Gilla 
Om man nu ska hårddra paragrafer, så kom jag från höger, således hade jag rätt till väg. Föga tröst om man får krossade knäskålar. Men skönt att slippa betala plåtarbete på bilen.🙄

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.