Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 12299 visningar

Problemet tårna, fel skor eller?

Daniel_c
Kävlinge
#1
30 juni 2014 - 22:15
Gilla
Bild uppladdad av Daniel_c
Har börjat löpa för att förbättra min hälsa, jag mår bra men mina tår trivs inte.
Får slitningar fram på alla tår utom stortårna, på högerfoten har jag även fått tryck ovanifrån, bilden på den skrynkliga foten är tagen efter ett fotbad.

Normalt har jag strl 42 i skor men springer i ett par asics nimbus 14 strl 43,5.

Behöver jag större skor eller någon annan modell?

/Daniel
1975 • Hässelby
#2
1 juli 2014 kl 09:19 Redigerad 1 juli 2014 kl 09:18
Gilla
Skorna är inte så pass stora att foten glider fram och tillbaka, vilket orsakar slitningar på tårna?

För övrigt så ser mina tår likadana ut och jag bryr mig inte nämnvärt om det. Jag ser det mer som en estetisk fråga som jag inte riktigt bekymrar mig över (även om det säkert finns människor som har synpunkter på mina fötters utseende).
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
1 juli 2014 kl 09:22
Gilla
Du ser ut att ha en väldigt bred framfot - har du ett dåligt främre fotvalv - dett kan göra att tårna uppför sig lite konstigt vid fotisättningen. Du kanske behöver ett inlägg och/eller andra skor??? Kolla med löplabbet som har butiker både i Lund, Malmö och Helsingborg. Du kan som akuthjälp pröva Salicylsyrevaselin 2% (finns på apoteket) för att mjuka upp huden och ev förhårdnader. Själv smörjer jag alltid tårna med detta innan en löptur.
1952 • Varberg
#4
1 juli 2014 kl 09:27
Gilla
Ska man springa mycket bör man vårda sina fötter och tår också. Olika skor har olika bra och välpassande tåbox. Känner du att det inte är bra så är det inte det och kan bara ge ökande problem. Börja med att undersöka passformen hos olika skor.
1969 • Bara
#5
1 juli 2014 kl 10:24 Redigerad 1 juli 2014 kl 10:28
Gilla
Jag har haft liknande problem. Gav mig ut på en tremila vandring och fick blåsor på tårna stora som golfbollar. Förmodligen orsakat av varma fötter i ett par skor med för trång tåbox. Ska egentligen inte så mycket till för att orsaka skav. Brukade springa med samma skor och hade problem då också.

Nu har jag Brooks Trance som är breda framtill och mjukt stoppade. I kombination med ullstrumpor och vaselin så blir det inga blåsor ens om jag springer 20 km. Enorm skillnad för innan kunde jag knappt springa 5 km utan problem. Blåsorna satte stopp och inte konditionen, vilket var tråkigt.

En klassiker som också hjälper. http://www.apoteket.se/privatpersoner/common/search.aspx?q=aco%20fotkr%C3%A4m&t=1
Daniel_c
Kävlinge
#6
1 juli 2014 kl 16:41
Gilla
Ang bred framfot så är det nog kameravinklen som ljuger...
Löplabbet skall jag besöka så fort min onda tå blivit bättre (utseendet stör mej mindre än smärtan).
Är mina skor kända för att vara trånga framtill?

Något man skall tänka på innan man besöker löplabbet?

/Daniel
Andreas
1984 • Kävlinge
#7
1 juli 2014 kl 20:40
Gilla
Hej Daniel. Rekommenderar å de varmaste att du hoppar löplabbet och besöker butiken fotkultur inne i Malmö vid Davidshallstorg. De är oerhört duktiga på fötter.

Ang utseende på fötter så avslöjar de mer om hur fötterna faktiskt mår, de har inget med estitik att göra. Starka fötter är minst lika viktigt som att vara stark någon annanstans i kroppen för god hälsa.

Hoppas de löser sig med besvären, löpning är underbart :)
Åsa
1978 • Tyresö
#8
1 juli 2014 kl 20:59
Gilla
Kan inte säga så mycket om dina fötters utseende. De ser iaf betydligt bättre ut än mina förra våren...

För mig har det varit lite av en skokamp för att hitta skor som inte ger mig blånaglar. Det jag lärt mig på resans gång:
- Mina fötter sväller rätt mycket när jag springer. Behöver gå upp minst 1½-2 storlekar från den löparskostorlek jag "borde" ha, även när jag får rådgivning av någon kunnig i affären. Sitter bra i affären = för liten när jag springer.
- Jag har breda framfötter och ska vara försiktig med märken som ofta är smala (t ex Nike).
- Jag kan behöva olika storlekar på kortdistans kontra långdistansskor. LÄngre distans = större skor.
- Min högerfot är rätt mycket större än vänsterfoten. Högerfoten måste styra när jag provar skor.
Andreas
1984 • Kävlinge
#9
2 juli 2014 kl 09:39
3 Gilla
Åsa: Det är naturligt med breda framfötter. Det är skomarknaden som vill att vi ska ha smala fötter.
1975 • Hässelby
#10
2 juli 2014 kl 10:44
Gilla
Får man ont i fötterna eller tårna så ska man så klart inte ignorera det - det skulle inte jag heller göra. Men ni som säger att lite luggslitna fötter är ett tecken på att fötterna inte mår bra att, hur lyckas ni få mjuka "babyfötter"? Mina fötter ser oftast tio resor värre ut än TS och jag har aldrig upplevt några problem med dem, men jag kanske ska börja sköta dem bättre? Så jag lånar tråden och frågar hur sköter ni om fötterna? Tar det mycket tid i anspråk?
1965 • Kungsholmen
#11
2 juli 2014 kl 10:48 Redigerad 2 juli 2014 kl 10:48
1 Gilla
Jag tittade på bilden och fattade inte vad det var för skador TS pratade om :-) Så gör det inte ont då du springer så skulle jag bara acceptera lika slitage, många av oss går ständigt omkring med flera blåa naglar eller grova förhårdnader som även dessa blodfylls då och då (eller orsakar blodblåsor pga nötning snarare). Det är inte vackert men jag använder strumpor oftast så ingen behöver se eländet.
1969 • Bara
#12
2 juli 2014 kl 12:55
Gilla
Mitt största problem var att tårna gneds mot varandra så att blåsor bildades. Fick även blånaglar. Därför brukade jag tejpa dem varje gång. Numera behövs inte det men jag smörjer in fötterna med något innan jag ska springa. Efteråt ger jag dem massage så att blodcirkulationen främjas. Rejäla förhårdnader skärs bort med skalpell men jag filar inte. Klipper naglarna så kort det går. Är ungefär vad jag gör för att bevara mina "babyfötter".

En annan sak som är bra är att gå barfota då och då.
1965 • Kungsholmen
#13
2 juli 2014 kl 13:51
Gilla
Jag har babylena fötter utan att behöva göra något. Kul att ha bra anlag för något :-)
Min kära hustru får slita för att hålla sina fötter i någorlunda skick.
Det enda jag "behandlar" är att ständigt hålla naglar korta och pillar bort liktornsliknande förhårdnad som återkommer på samma ställe ständigt. Tar aldrig fotbad eller smörjer fötter med fotkräm. Inför långa lopp smörjer jag med vaselin för att undvika blåsor.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#14
2 juli 2014 kl 20:49
Gilla
jag springer också i asics gel nimbus 14/15, när jag köpte dessa sa försäljaren att dom var breda fram i foten, och jag som har breda fötter har aldrig haft några problem. jag har normalt 39/40 i kor och har 41,5 i mina asics.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.