Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 6999 visningar

Skor för hinderbana / trails?

fyb
asd
#1
1 juli 2014 - 14:42
Gilla
Tjo!
Första inlägget. Har lurkat en tid men skulle nu behöva lite hjälp och tänkte att det var dags att registrera sig för att kunna ta del av expertisen här :)

Jag är väl närmast vad man skulle kunna kalla en total rookie. Löper egentligen bara lite under somrarna som underhållsträning/försäsong, sällan mer än någon enstaka mil i veckan totalt. I år har jag dock tänkt köra lite mer och för att öka motivationen har jag anmält mig till några hinderbanelopp under sensommarn/hösten (bl.a. Toughest). Vad jag nu skulle behöva hjälp med är att hitta ett par lämpliga skor för den här typen av lopp.

Tänker mig att det kanske viktigaste är att skorna är relativt lätta och smidiga, och att de inte suger åt sig en massa vatten så de väger bly efter ett dopp. Det vore också bra ifall skorna fungerar att springa lättare trails med, typ blandat grus- och skogsstigar, så att jag kan använda dem lite oftare. Har också rätt breda fötter så en ganska bred läst är nästan ett måste. Som lite referens så springer jag normalt i ett par Kayano20 som funkar bra, och har provat Salomon Speedcross3 som kändes lite för smal.

Tacksam ifall någon har tid och lust att hjälpa mig! :)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
1 juli 2014 kl 17:42
Gilla
Några tips:
Icebug Acceleritas
Inov-8 X-Talon 212 eller 190
Salomon Fellraiser

La Sportiva har några modeller som funkar bra men jag avskyr deras hårda hälkappor.

Speedcross funkar som en tvättsvamp när den blir blöt.
1984 • Surahammar
#3
1 juli 2014 kl 19:24
Gilla
Jag tror att Salomon Sense3 ultra skulle passa dig utmärkt. Sen om du ska ha SG (soft ground, mer anpassad mönstring för skog och mjukt underlag) eller vanliga beror på vad du har för planer med löpningen. Men det låter som att skon passar dig bra. Skönaste skorna jag har iaf.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#4
1 juli 2014 kl 20:30
Gilla
Älskar mina Inov-8 Trailroc!
Lätta, låg drop (finns med 0, 3 och 6 mm) och är breda i framfoten. Skönt för tårna. :-)
1965 • Täby
#5
1 juli 2014 kl 21:03
Gilla
Martin (#2): Håller med, om de två första (som är de jag har erfarenhet av). Men båda dessa anses nog inte vara breda, gissar jag. För denna typ av aktivitet så vill man nog att skon sitter som en smäck (man vill inte lämna kvar skon i lervällingen). Jag tittade till exempel på Inov-8s sida och alla skor klassade som off-trail har Precision fit (den smala lästen).

Jag skulle, om möjligt, börja med att fundera på om det går att omvärdera det där med att skorna måste vara breda. Prova nån av de Martin nämner. Ge dom en chans. Bredare skor riskerar nog att bara typen med rock-plate, tjockare tyg etc samt att de kanske inte sitter fast lika bra. Det är hemskt att springa och känns skon börjar vrida sig runt foten när man exempelvis springer på skrå.
fyb
asd
#6
1 juli 2014 kl 21:25
Gilla
Tack för svaren hörni, ska kika närmare på några av de nämnda modellerna.

@Erik - Vet du hur passformen är på Sense3 jämfört med Speedcross3? Har bara provat den senare i butik, och tyckte inte riktigt om hur den satt.

@Malin - Trailroc kikade jag faktiskt lite på här tidigare. Kanske skulle kunna vara något. Har dock ingen återförsäljare i närheten, men kanske kan chansbeställa och prova så.

@Tibor - Bra poäng där med att breda skor lättare fastnar. Jag är bara orolig för att få väldigt ont i fötterna i för smala skor. Har som ni kanske förstår inte allt för stor erfarenhet av olika löpskotyper, men har haft rejäla problem med indoorskor som varit för smala och som jag fått ge upp efter några enstaka pass. Eller ska man helt enkelt resonera som så att skor som används sällan får göra lite ont? :)
Då faller i och för sig min tanke med att kunna använda dem även vid trail-träningspass, men går det inte så går det ju inte.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
2 juli 2014 kl 08:49
Gilla
Ska du springa hinderbana så har inte Trailroc tillräckligt grepp enligt min erfarenhet. Dottern använder Trailroc till orientering men är inte överförtjust.

Springer själv en del med Sense Ultra och Sense SG men skon drar tyvärr åt sig en del vatten jämfört med dom jag listade. Sen så är Sense väldigt speciell (tight och smal) och bör därför testas i butik då den definitivt inte passar alla fötter.
1965 • Täby
#8
2 juli 2014 kl 08:56
Gilla
Jo, det är inte lätt när man vill ha det "optimala", fyb. Men ibland så fastnar man i "sanningar", som man kan kanske utmana. Det kan naturligtvis vara så att du verkligen behöver breda skor, men kanske kan det vara så att du har haft otur med några mindre breda skor och det är därför du känner så. Det är bara att prova, så gott du kan.

Appropå Trailroc så har jag den med (bara sprungit ett par vändor hittills). Jo, den är bra, men tänk på att den har Rockplate, dvs en platta under som ska skydda mot genomtrampning av vassa stenar. Härligt när du springer på just vassa stenar, men förtar en del av känslan - och för mig inte sköna på asfalt (hade tänkt ha dom som "door-to-trail"). Sen är jag osäker på om jag skulle vilja trampa ner i ett gyttjehål med Inov-8s "Natural"-fit läst (som denna har). Jag skulle vara lite nervös om skon skulle bli kvar där, helt enkelt.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#9
2 juli 2014 kl 14:34
Gilla
Trailrock med 0mm drop, 235 & 150, har ingen "rock-plate"

Har ett par Trailrock 235 och att dom skulle släppa från mina fötter ser jag som ytterst osannolikt så det här med bredd är onekligen relativt.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#10
2 juli 2014 kl 15:26
Gilla
@Martin:
Jag har ingen erfarenhet av Sense-skorna, men de har väl inte mer/större dobbar under än Trailroc:en ?
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#11
2 juli 2014 kl 15:36
Gilla
Malin: Sense Ultra SG (SoftGround) har ett mönster och mönsterdjup som är väldigt likt SpeedCross.

Dottern kör med Trailroc 195 och greppet är ju sådär. Faktum är att hon hellre springer med ett par Pegasus 30 efter att ha åkt på några rejäla vurpor med Trailroc. Fortsätter hon med OL nästa år så kommer jag garanterat att köpa ett par X-Talon 160 istället (juniormodellen av 212:an).
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#12
2 juli 2014 kl 15:41
Gilla
Det jag försöker säga är att Trailroc känns som en sko som är avsedd för ganska snälla torra stigar och inte en sko för hinderbanor som TS efterfrågar.
1984 • Surahammar
#13
2 juli 2014 kl 16:03
Gilla
Om man jämför sense och speedcross (jag har båda) så är det mindre drop på sense och så är den mycket lättare. Sense sitter tight som fan på foten men lämnar mycket utrymme i tåboxen. Men som någon nämnde tidigare så är det lite beroende på fötterna, testa dem gärna i butik så känner du ju hur dem funkar för dig. :) jag väljer sense före speedcross alla dar i veckan. Har även ett par Fellcross 2, men dem tycker jag är för smala och även för tighta vid tårna för mig. Annars är det en mjuk och skön sko.
1965 • Täby
#14
2 juli 2014 kl 16:16
Gilla
Jag säger inte emot dig, Sven (#9), och det är korrekt att den lättaste trailroc inte har rockplate (missade nämna det). Jag har som sagt bara sprungit i mina Trailroc ett par gånger, så jag ska inte ska för mycket ännu. Det är kul med traildojjor, och såna här diskussioner visar ur mycket varianter det finns - samt hur värdefullt det kan vara att faktiskt kunna ha dom på foten innan man köper (alternativt får man räkna med nåt felköp här och där).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.